ÜNİVERSİTEDE ULAŞIM İSYANI

Toplu ulaşıma yapılan zamlardan sonra Türkiye'de İstanbul'un ardından en pahalı ulaşımı Antalyalılar kullanıyor. Vatandaşların isyanından sonra bir tepki de öğrencilerden geldi. Ulaşım için 2.40 TL ödeyen öğrenciler pahalılıktan yakınırken, kampüs içinde seferlerin ücretsiz olması için çağrıda bulundu.

Antalya ulaşımında basın kartı taşıyan gazeteciler, bazı otobüslerde kartlarının vize işlemlerinin geçersiz sayılmasından dolayı otobüslere alınmadı. CHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından basın mensuplarına verilmiş ücretsiz basın kartıyla seyahat etme hakkı gasp edildi.

ULAŞIMDA KAR AMACI GÜDÜLMEZ

Antalya’da toplu ulaşım sadece Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kalmıyor. Toplu ulaşımda Antalya Ulaşım A.Ş ve Pamfilya Otobüs İşletmeciliği A.Ş tarafından özel otobüsler de yer alıyor. Belediye ve şirketler arasındaki denetimsizlikten dolayı Antalyalı basın mensupları mağdur oluyor. Basın kartı kullananlar kartlarının kapattırılmasından dolayı bazı otobüs hatlarına binemediği için gördükleri muamele karşısında zorluk çektiği için bu durumdan şikayetçi oldu. Ulaşımın amme hizmeti olduğunu ve ayrı şirketler tarafından denetlenmemesini isteyen Antalyalı basın mensupları, diğer illerdeki gibi ulaşımın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasını istedi. Mağdur edilmek istemeyen Basın Kart kullanıcıları Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımda kar amacı gütmemesine vurgu yaptı.

KULLANIMA KAPATILDI MI?

Basın kartlarının vize yenileme tarihi salgından dolayı 2022 yılına kadar uzatıldı. Ancak basın kartı kullanan kişiler TC93, TC94, ÜA26 ve bazı özel otobüslere binerken vize işlemleri geçersiz sayıldığı için ‘Basın Kartınız geçersiz’ ibaresiyle karşı karşıya kaldı ve otobüslere alınmadı. Basın mensuplarının ulaşımı kullanması engellendi. Bu durumdan şikayetçi olan kullanıcılar Antalya Kart Merkez’lerini arayarak şikayetlerini dile getirdi. Antalya Kart Merkezlerini arayan kullanıcılar, “Vize işlemlerinizi yaptırmanız lazım ama sistemde 2022’ye kadar sistemde vizeniz var. Özel otobüs oldukları için kartınız kullanıma kapatılmış olabilir” yanıtını aldı.

ÖĞRENCİLER DE MAĞDUR

Türkiye’nin en pahalı ulaşımını kullanan Antalyalılar, CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımı sadece kendi elinde bulundurmamasından kaynaklı yaşadığı sorunlardan sitemde bulundu. 5 Büyükşehir arasında en pahalı ulaşım ücretlerini veren Antalyalılar bu durumdan mağdur edildiklerini belirtti. Antalya’da öğrenciler, diğer büyükşehirlere göre en pahalı hizmeti alırken, vatandaşlar ise en pahalı ikinci toplu ulaşım hizmeti alıyor. Öğrenci ücretleri İstanbul’da, 1.95 TL, İzmir’de 1.64 TL, Ankara’da 1.75 TL, Adana’da 1.50 TL iken Antalya’da son yapılan zam ile 2.40TL oldu. Tam ücretlerde ise İstanbul’dan sonra 4.10 TL ile Antalya en pahalı ikinci il oldu. Öğrenciler ve vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma getirdiği son zamlardan dolayı şikayetçi oldu. Öğrenciler sosyal medyadan, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içerisinde ücretsiz ulaşım veren otobüslerin de bundan sonra ücretli hizmet verecek olmasına isyan etti. Öğrenciler, kampüs içinde otobüslerin ücretsiz olmasını talep ediyor.