13'üncüsü düzenlenen YÖREX kapılarını açtı

Antalya'da bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapılarını açtı. YÖREX’in açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “YÖREX, yöresel ürünlerimizin ticarileşmesine ve markalaşmasına büyük destek oluyor. Ülkemizdeki coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine de önemli katkılar sunuyor” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle ANFAŞ Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen 13. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Anadolu Ateşi dans topluluğunun gösterisiyle başladı. YÖREX’e Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyon Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.


“ANADOLU’YA HAS ÜRÜNLER YÖREX'TE BULUŞUYOR”

Anadolu’ya has ürünlerin YÖREX'te buluştuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizi ekonomiye kazandırmak üzere, ülkemizin bu alandaki en büyük etkinliği haline gelen YÖREX’te, sizlerle bir arada bulunmaktan, büyük memnuniyet duyuyorum. 16 sene önce, Antalya Ticaret Borsamızın yerelde başlattığı bu girişimin, bugün ulusal bir nitelik kazandığını, bir Antalya markası haline geldiğini, iftiharla takip ediyorum. TOBB olarak bizim de destek verdiğimiz YÖREX, yöresel ürünlerimizin ticarileşmesine ve markalaşmasına büyük destek oluyor. Ülkemizdeki coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine de önemli katkılar sunuyor” dedi.


“TESCİLLİ ÜRÜNLERİMİZİN SAYISINI ARTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Tescilli coğrafi işarete sahip ürün sayısını 16 yıl önce 109 iken bugün bin 600’ü geçtiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bunların da önemli bir kısmını Odalarımız, Borsalarımız ve kadın girişimcilerimiz ülkemize kazandırdı. Ama bununla da yetinmedik. Yerel zenginliklerimizi, AB nezdinde de koruma altına almaya başladık. Şu ana kadar 27 ürünümüz, AB'den coğrafi işaret tescilini aldı. 70 ürünümüz de sırada bekliyor. TOBB Brüksel Ofisimizle, coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı oluyoruz. İnşallah hem ülkemizde, hem de AB’de tescilli ürünlerimizin sayısını artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


“DEĞERİNİ İYİ ANLAMALIYIZ”

Antalya Valisi Hulusi Şahin, YÖREX'in katılımcılara bir seçki sunduğunu söyledi. Anadolu insanının eti muhafaza etmek için pastırma yaptığını, sütü muhafaza etmek için yoğurt, peynir yaptığını anlatan Şahin, “Anadolu'da yıllardan beri yapılan ürünler, çok kıymetli. Bunlar herkeste yok, değerini iyi anlamalıyız ve artık bundan para kazanmalıyız. Bunun için markalaşmalıyız. İşte YÖREX bu açıdan çok önemli” diye konuştu. Markalaşmaya dikkat çeken Şahin, “Bunun artık markalaşma ve patentleşme zamanı çoktan geldi, geçiyor. Pastırmayı keşfettik, eti muhafaza etmemiz gerekiyordu, Yörüklerimizin sütü muhafaza etmesi gerekiyordu, yoğurdu peyniri yaptı. Bunlar çok kıymetli şeyler, bizler bunun değerini anlamalıyız ve bundan da para kazanmalıyız. Markalaşmak, markalaşarak yürümek lazım. YÖREX bunun için değerli bir başlangıç oldu” ifadelerini kullandı.

NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyon Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, YÖREX'in ülke genelinde tanınan bir fuar haline geldiğini söyledi. 13 yıl içinde büyük bir emek harcandığını dile getiren Çavuşoğlu, "Sizin oraların nesi meşhur?" sloganın da önemli bir anlam taşıdığını ifade etti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman, YÖREX'in, yerel üreticilerin ulusal ve uluslararası arenaya tanıtmak, kültürel değerleri gelecek nesillere aktarmak ve yerel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla düzenlenen güzel bir buluşma olduğunu söyledi.


“ANADOLU ŞÖLENİ YAŞAYACAĞIZ”

ATB Başkanı Ali Çandır ise “Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 14 bin yıllık geçmişiyle, medeniyetlerin harman olduğu Anadolu’nun, el emeği göz nuru yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini Antalya’da bir araya getirdiklerini belirterek, “YÖREX’te bu yıl 10 bin metrekare alanda, 5 gün boyunca, hep birlikte, tam bir Anadolu şöleni yaşayacağız” dedi. 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘Üretmek yetmiyor, tanıtacaksın ve pazarlayacaksın’ sözünü hatırlatan Çandır, “Elbette, bizler de ürettiğimiz değerlerimizi yurtdışında tanıtmak ve pazarlamak istiyoruz. Başkanımızın gösterdiği ufuk doğrultusunda coğrafi işaretli ürünlerimizi önümüzdeki yıl yurtdışında tanıtmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


“KEYİFLİ BİR ANADOLU TURU DİLİYORUM”

YÖREX’e gelen ziyaretçinin, yöresel ürünlerin yanı sıra Anadolu insanının güler yüzünü, kardeşliğini, hoşgörüsünü, misafirperverliğini, yaratıcılığını da bulacağını belirten Çandır, “Bir adımda Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a ulaşacaksınız. Bizi biz yapan ve bizi anlatan bu ürünlerin zenginliğine, derinliğine ve aynı zamanda gelişimine şahit olacaksınız. Medeniyet birikimlerimizin yuvası olan Anadolu, ‘doğunun en batısı, batının da en doğusudur’. Bu topraklardan geçmiş olan tüm medeniyetlerin harmanını YÖREX’te bulacaksınız. Şüphesiz ki; Lidya da biziz Pamfilya da, Frigya da biziz İyonya da, Urartu da biziz Hitit de, Selçuklu da biziz Osmanlı da. Ve ne büyük gururdur ki, Atatürk’ün kurduğu ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti de biziz. Sizlere keyifli bir Anadolu turu diliyorum” dedi.