100'ÜMÜZ 'AK' OLSUN

Türkiye’nin merakla beklediği kritik kabine toplantısının ardından ‘kademeli normalleşme’ ile birlikte 100 gündür kapalı olan kafe ve restoranlar açıldı, çarkın yeniden dönmesiyle esnafın yüzü güldü.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, yüksek riskli listede yer alan Antalya’da, vatandaşların kesinlikle rehavete kapılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'de normalleşme takvimi başlıyor. Kademeli normalleşmede düşük riskli illerde kısıtlamalar azaltılacak, yüksek riskli illerde ise kısıtlamalara devam edilecek. Türkiye’de iller kırmızı, turuncu, sarı ve mavi liste olmak üzere dört gruba ayrıldı. Buna göre kırmızı ve turuncuda yer alan illerde kısıtlamaya devam edilecek. Sarı listedeki illere kısmi kısıtlama olurken, mavi listedeki illerde ise normalleşme adımları atılacak. Yüksek riskli (Turuncu) listede yer alan Antalya’da ise Cumartesi günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Kafe ve restoranlar kademeli bir şekilde açıldı. Yiyecek ve içecek sektörü temsilcileri alınan kararlardan memnun olduğunu belirtirken, vatandaşlar soluğu kafe ve restoranlarda aldı.

İKİ HAFTADA BİR YENİ LİSTE OLUŞTURULACAK

Alınan kararlara göre illerin risk durumu her hafta yeniden tespit edilecek ve iki haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek. Kabine toplantısının ardından ‘kademeli normalleşme’ ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Milletimize daha önce söz verdiğimiz şekilde bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı, salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek. Vatandaşlarımız salgın tedbirlerine ne kadar riayet ederlerse illerinin normalleşmeye o kadar hızlı geçebilmesini sağlayacaklardır. Her hafta risk durumuna göre illerimizin renkleri yeniden tespit edilecek, iki haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek. Ülkemizin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek" ifadelerini kullandı.

“ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ”

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ise, işyerlerinin tedbirlere uygun şekilde açılacağını belirtti. Başkan Dere, Antalya’nın yüksek riskli listede yer almasından dolayı herkesin tedbirli olması gerektiğine vurgu yaparak, “2020 yılının mart ayında kapanan işletmelerimiz haziran ayında açılmıştı. Açık kalan 3-4 ay süresince işlerimiz hareketlenmişti ancak kasım ayında tekrar kapatılmıştı. Yaklaşık 6 aydır yiyecek sektörümüz gel al paket servisiyle hizmet veriyordu. Şimdi yüzde 50 kapasiteli bir şekilde açıldı. Bunlar güzel gelişmeler. Tabi diğer yandan Antalya, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haritaya göre turuncu listede yer alıyor. Yüksek riskli il konumundayız. Dikkatli olmalıyız. Sabah 07.00 akşam 19.00 saatleri arasında işletmelerimiz tedbirlere ve kurallara uyarak açık olacak. Ekmek teknelerimizin açılmasıyla birlikte çark dönmeye başladı. Müşterilerimizin de desteğiyle, hizmet etmeye başlamamızla birlikte yeniden para kazanmaya başlayacağız” dedi.

“KAPILARIMIZI AÇTIK, MİSAFİRLERİMİZİ BEKLİYORUZ”

Uzun zamandır kısıtlamaların kaldırılmasını bekleyen işletme sahipleri de işyerlerinin kapılarını açtı. Konyaaltı Sahili’nde işletmecilik yapan Hülya Başal, “İşyerlerimizi tedbirlere uygun şekilde açtık. Uzun zamandır bu anı bekliyorduk. Çok mutluyuz. Yeni sezondan da umutluyuz. Kapılarımızı açtık, misafirlerimizi bekliyoruz” dedi. Başka bir işletmede çalışan Aydın Nalbantlar da, “Misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Süreç nasıl işleyecek şu an için bilmiyoruz ancak biz hazırız” ifadelerini kullandı.

“ZOR DÖNEMLERİ ATLATTIK”

Bir işletmenin ortaklarından olan Mustafa Karabacak, “Açıklama yapıldıktan sonra hemen hazırlıklara başladık. Şu anda bir hedef koyamıyoruz ancak 2021 yılını kazasız bir şekilde atlatmak istiyoruz” derken, başka bir işletmenin Müdürü İbrahim Halil Teşer, “Zor dönemleri atlattık diye umut ediyoruz. İşletmelerimizi tüm tedbirlere uygun şekilde açtık. Artık müşterilerimizi ağırlamak istiyoruz” diye konuştu.  

 MASA- KOLTUK SINIRLI OLACAK

Lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı, kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek. 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmayacak.

TEHLİKE DEVAM EDİYOR UYARILARI

Alınan yeni kararlar sonrası maske, mesafe ve hijyen kurallarıyla ilgili uyarılarda da bulunuldu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, yeniden açılan işletmelerin işlerinin kazanç ve bereketli olmasını temenni ederek, “Unutmayalım ki tehlike hala geçmiş değil. Bu yüzden tedbiri elden bırakmadan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak hem virüsü yenelim hem de normal hayatımıza dönelim" dedi. 'Aman dikkat' diye çağrıda bulunan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise “Tedbiri elden bırakmadan daha dikkatli olmamız gereken bir döneme geçiyoruz, sorumluluk hepimizin" dedi.

Fatma ARSLAN