Umudun bittiği yerde JAK başlar

Antalya İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tim Komutanlığı, doğal afetler ve kazalarda vatandaşların umudu olmaya devam ediyor. 7/24 teyakkuzda olan ekipler, Saklıkent Kayak Merkezi'nde gerçeği aratmayan bir operasyona imza attı. Kayak pistinde mahsur kalan bir kişiyi sadece 3 dakikada kurtaran ekipler, hızlı ve etkili müdahaleleriyle takdir topladı.

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde 12 Nisan 2024 tarihinde yaşanan teleferik faciasında Antalya İl Jandarma Komutanlığı’na Bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tim Komutanlığı ekipleri etkin ve başarılı müdahale göstermişti. Yüzlerce kişinin hayatını kurtaran ekipler umutların tükendiği yerde vatandaşlara yaşam eli uzatıyor. Selde, çığda, yangında, depremde ve daha birçok felakette bir ses ve bir nefes arayan JAK ekipleri, mucizelerin kahramanı olarak nitelendiriliyor.


YARALIYA 3 DAKİKADA İLK MÜDAHALE!

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yer alan 2 bin 400 rakımlı Saklıkent Kayak Merkezi’nde görev yapan JAK personeli yaralanan ya da mahsur kalan vatandaşların yardımına koşuyor. Gerçeği aratmayan bir kurtarma operasyonuna imza atan ekipler söz konusu noktada düşen bir kayakçıya yardım eli uzattı. Olay yerine giden ekipler ihbarın geldiği andan itibaren kısa bir sürede yaralıya ulaşmayı başardı. İlk müdahaleyi olay yerinde yapan JAK ekipleri daha sonra yaralıyı kar motorlarına bağladıkları sedyeyle merkeze getirdi. Ekiplerin bu nefes kesen kurtarma operasyonu 3 dakikada başarılı bir şekilde tamamlandı.


UMUTLARIN BİTTİĞİ NOKTADA ONLAR VAR

Kış sezonu boyunca bölgede konuşlanan JAK ekipleri, olası acil bir duruma karşı 7/24 teyakkuz halinde bulunuyor. Antalya İl Jandarma Komutanlığı’na Bağlı JAK Tim Komutanı Jandarma Başçavuş Mahir Akdemir, tim olarak 2024 yılında kaybolma, mahsur kalma, sel-su baskını, çığ ve Saklıkent Kayak Merkezi’nde meydana gelen olaylara müdahale ettiklerini anlattı.


JAK EKİPLERİNİN ENVANTERİNDE YOK YOK

Olaylara en kısa sürede müdahale edebilmek için kullandıkları araçları sıralayan Akdemir, “4x4 müdahale aracı, deprem müdahale aracı, sarp arazilerde ve karda kurtarma ile tahliyede kullandığımız UTV arazi aracı, Saklıkent Kayak merkezinde müdahale gerektiren durumlar için kar üstü motosiklet ve sel-su baskınlarında kullanmak için botlarımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.


TEKNOLOJİ EKİPLERİN AYRILMAZ BİR PARÇASI

Teknolojik unsurlardan da faydalandıklarını ifade eden Akdemir, “İhtiyaç duyulan İHA, JİKU, gyrocopter, drone, yer altı görüntüleme cihazları, son teknoloji kameralar, yer tespit cihazları, köpek unsurları ve güncel olarak kabul görmüş tüm ekipmanları kullanmaktayız” şeklinde konuştu.


ULAŞILMASI EN ZOR YERLERE ONLAR ULAŞIYOR

Yaralanan ve yardım talebinde bulunan vatandaşların yardımına koştuklarını söyleyen Jandarma Başçavuş Mahir Akdemir, “Deprem, çığ, sel-su baskını, toprak kayması, bina çökmesi gibi doğal ve insan kaynaklı afetlerde veya kuyu gibi yerlerde mahsur kalan, yaralanan, yardım talebinde bulunan vatandaşlara yönelik arama kurtarma görevini icra ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.