UMRE NEDİR?

Umre kulluğun tadına varmaktır. Umre dünya da ahrete yolculuğu başlamadan, bir hazırlıktır cennete. Bütün dostlara veda edilir, helallik istenilir. Misali kefen olan, ihram giyinilir. Ölmeden önce ölmektir onun adı. Saç taranmaz, kıl koparılmaz, koku sürülmez, hiçbir canlıya zarar verilmez.

***

Aslında Umre Allah’tan gayri her şeyi, elinin tersiyle itmektir. Mal mülk ve haram sevgilerinden sıyrılıp, gerçek bir kul olmanın talimidir, Umre! Umre, Hacer olmaktır çölün ortasında, susuz kalıp Merve ile sefa arasında koşturan. İbrahim olmaktır Hacer’ini yapayalnız çölün ortasında Allah için bırakan. Hacer olmaktır sırf Allah emrettiği için o sıcak ve susuzluğa çölde katlanan. İsmail kadar saf bebek kadar masum olmaktır zemzemi onun ayak topuklarından çıkarana teslim olmaktır.

***

Umre bir dokunuştur Beytullah’a, Bir kucaklaşmadır Kabe’ye, Bir öpüştür Hacerul Esved’e. Selam durmaktır Makam-I İbrahim’de. İşte bu manevi atmosfer ve şuurla bu lezzete hep beraber erişelim inşallah.

Umre nasıl yapılır?

Umre ihlas ile samimiyet ile aşk ile gözyaşı ile yapılır. Öyle ki Kabe’ye kavuşmak isteyenlerin hasretiyle girilir ihram denilen, o kefene. Ayşe annemizin mescidinde iki rekat namaz ile alnımızdan öper seccade. İlk rekat niyet ile ihram namazına başlar Umre duası niyazı ve kulluğu.

***

Kafirun Suresi ilk rekatta ikinci rekatta İhlas Suresi ile kavuşulur seccadeye ki selam verilir Kiramen Katibin meleklerine. Lebbeyk sedaları ile kilometrelerce yol kat edilir mikatları sınırları aşarak varılır yüce Allah’ın evine. Kabe sizi bekliyor siyahnur bakışları ile gözlerinizden öpmeye dillerinizdeki zikirlere iştirak etmeye.

***

Buyur Allah’ım buyur emrine uyduk emrini duyduk huzuruna durduk mülk senindir bende sana aitim senin eşin benzerin ortağın asla yoktur buyur Allah’ım emret seninim ve sana geldim demektir tüm samimiyetle.

Bismillahi Allah-u ekber diyerek açılan sağ omuz ile Hacer-Ul Esved’e selam vererek bende buradayım ne olur Allah’ım mahşer gününde şahitlik etsin bu kara gözlü dilber bize. Ve devam edilir yedi dönüş yedi salavat binlerce zikir ve tesbihat ile Kabe etrafında dönmeye.

***

Her dönüş bir gözyaşıdır günahlara, pişmanlıktır nefsin bunca sene yedirdiği haramlardan kurtuluştur aftır her nidada aman Ya Rab demekle ebedi huzura kavuşmaktır. Merve ile Sefa arasına Hacer annemizin arayışlarına yetişmektir yedi kere.

***

Zemzem gibi ebedi aşk çağlar yüreklerde Mevla’ya aşkın tutkusuyla! Ve başımızdaki saçlarımız adedince canımız sana fedadır demekle kesilir saçlar, güzellikten feragat edilir işte bu şuur ile yapılır müminlerin aleminde Umre.

***

Ve merak ediyor gönüller ruhlar bir gıda istiyor kalbi hisler ile Fahri Kainat Efendimiz Muhammed Mustafa’dan (SAV). Buyuruyor Fahri Kainat Umre deki Hadsiz Faziletleri:

"Bir umre, diğer umreye arada işlenenler için kefarettir. Hacc-ı Mebrûr'un karşılığı cennetten başka bir şey olamaz!" "Kim, hacc veya umre için Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram'a (kadar) ihrâma girerse, geçmiş ve gelecek bütün günahları affedilir veya cennet kendisine vâcib olur." -Râvi, Resûlullah'ın hangisini dediği hususunda şekke düştü "

***

***

"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hacc ve umredir." Hz. Câbir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'dan: "Umre vacib midir?" diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: "Hayır! Ancak, umre yapmanız faziletli bir ameldir. "

SON SÖZ

Mevla, güzel Kabe’sinde tavafı eşsiz umreleri birbirinden nurani ibadetleri beraber ifa etmeyi nasip eylesin amin.