UMRE HAYAL OLMASIN

Müslüman olan her insanın duası mukaddes beldelere gidebilmektir. Mescid-i Aksa, Mescid-i Harem ve Mescid-i Nebevi’ye ulaşmak ve orada alemlerin Rabbine ibadetlerde ve niyazlarda bulunmak bir Müslüman için Dünya’da iken cennete girmek gibi büyük bir nimettir.

***

Bu nimete erişmek için iman edenler fiili ve kavli dualarını yapmaktadırlar. Covid öncesine kadar Türkiyemiz’den umreye gitmek yine külfetlide olsa zor değildi. Bilakis bu hizmetleri sunan şirketler ellerinden gelen kolaylığı sağlamak için birbirleri ile rekabet halindeydi.

***

Fakat dünyayı etkiyen Covid musibeti Mekke ve Medine’ye gitmek isteyen herkesi derinden etkiledi ve 2020 yılında kapanan umre kapıları tekrar 2022 yılında yeniden açıldı. Fakat geçen zaman içinde ekonomik şartların değişmesi ile Türkiye’den umreye gidecek Müslümanların bu mukaddes yolculuğa çıkabilmesi bayağı zorlaştı.

***

Öyle ki önceden asgari ücretle maaş alandan tutun memuruna, emekli maaşı alanlara kadar herkes kendisine uygun olan bir paket program ve bütçe ile gidebilirken bu yeni dönemde ise umreye gidebilmek neredeyse imkansız bir hal aldı.

***

Aylardır bu konuları gündeme almam için takipçilerimizden ciddi anlamda tavsiye öneri ve dertler dinledim. Bu konulara sessiz kalmak ümmeti Muhammed’in derdine göz yummak olurdu. Türkiye’de önceden serbest umre piyasası varken şimdi alınan yeni kararlar ve yönetmelikler sebebi ile uygun ve ucuz imkan sağlayarak Türkiye’den umreye gitmek neredeyse artık imkansız bir hal aldı.

***

Bu problemi çözmek elbette devlet yetkililerimizin görevidir. Öyle bir imkan sağlanmalıdır ki mukaddes beldelere gidip gelmek hayal değil bilakis mahalle bakkalına gidip gelme kolaylığında olmalı bu şartlar bütün Müslümanlara sağlanmalıdır.

***

Bu konuda ben de bireysel olarak tepkimi verip alternatif yollar ve çözümler için gayret etmekteyim.

Kolay anlaşılması için misal verecek olursam: Asgari ücret: 5.500 TL, memur ücret: 9000 TL, emekli ücret: 3500 TL, 3 kişilik oda ekonomik umre bedeli 14 gün 25.000 TL. Eşi, çocuğu ile gidecek bir aile 75.000 TL ödeyecek ortalama 10.000 TL şahsi giderler 85.000 TL

***

Asgari ücret alana başka geliri olmayana umre hayal, memur olana maddi külfet, 3 taksitle ödeme imkanı ile gitse 2 aylık memur maaşı tek taksidini karşılamıyor. Emeklilerin ve birikimi olmayanların gitmesi zaten dışarından maddi destek yardım almadan mümkün görünmüyor.

***

Turistik gezilere katılmak ve gitmek kolaylaştırılıp teşvik edilirken Müslümanların ibadet edebilmesi için mukaddes beldelere gidebilme imkanları olabildiğince basit ve kolay olmalıdır. 7 den 70 e herkesin rahat ve kolaylıkla Umreye gidebilmesi için çalışmalar formüller üretilmelidir.

***

Bu konuda ben de çeşitli girişim ve araştırmalar içindeyim. Ümit ederim ki başarabilirsek o kolay yolları müjdemi gazetemizdeki köşemden siz saygı değer okurlarıma haber vereceğim.

Kalın sağlıcakla.