ÜMİTVAR OLMAK

Ümidi kesmek imkansız bir zaman ve mekanda olur. Uçakta yolcuyken uçak düşerse ümidi kesebilirsin. Ölen bir yakının için dünyada tekrar bir daha görüşemeyeceğiz diye ümidi kesebilirsin.

***

Fakat yarım asır Allah’a isyan ettin, emirlerine uymadın; 70 yaşında uyandın. Acaba Rabbim beni affeder mi diye hayalen bir çıkmaz sokağa girdiğin zaman inanç sistemini devreye sokacaksın. Ehl-i Sünnet üzere yaşayan bir hoca efendiye, müftü efendiye, vaiz efendiye soracaksın.

***

İnşallah aldığın cevap seni mutlu edecek ve bu sayede hataları geride bırakıp Allah’a yöneleceksin. Nasıl dünya haritasına baktığın zaman kara parçalarından denizlerin fazla olduğu gibi yüce Rabbimizin gazabından da rahmeti daha geniştir. Eğer samimi olursak affa uğrarız inşallah.     

***

Bilhassa içinde bulunduğumuz şu mübarek Ramazan-ı Şerif ve Kadir Gecesinde Rabbimizin af kapısını çok çalmak lazım. Allah-ü Teala anlayabilene o kadar çok şans veriyor ki aslında. Tüm hatalarımıza, yanlışlarımıza rağmen bize tövbe kapısını her zaman açık tutuyor.

*** 

Rabbimiz bizi yaratmış, ruhundan bize üflemiş ki 10 parmağımızda 100 başarı kabiliyeti var. Yeter ki sen doğru bir hayat sür ve sana bahşedilenlerin farkında ol. Rabbimizin -devamlı isyan edip emirlerini yerine getirmediğimiz halde- bizlere nefes ve rızık verdiğini de unutmayalım.

***

Eğer Rabbimizi gerçekten seviyorsak O’na ve O’nun Resulü Hazreti Muhammed (sav) efendimize tabii olalım, ibadetlerimizde süreklilik olsun. Zira kişi sevdiğinin hem sözünü tutar, hem de onu kırmaktan korkar.

***

ALLAH SEVGİSİ

Dinimiz sosyal yaşamda insanın tutum ve davranışlarını düzenleyen değerler sistemi ve yol göstericisidir. İnsanda gerçek Allah korkusu olması her şeyi çözer. Çocuklarımıza yalnız Allah korkusu değil Allah sevgisini de aşılamamız lazım. Dinin korkutucu bir şey değil yol gösterici kılavuzumuz olduğunu anlatalım.

***

Bugünün ruhu kirlenmiş toplumumuzda çocuklarımızı doğru ve dürüst yetiştirebilmek gerçekten çok zor. Onların önlerindeki en büyük rol model bizleriz. Çocuklarımız bizim aynamızdır, onlarda ne görüyorsak sebebi bizleriz. Biz örnek olacağız ki onlar da doğru olsun.

***

Tek kanatlı kuş uçamaz değil mi? Günümüzün en önemli sorunu çocuklarımızdan sadece akademik başarı beklememiz. ‘İyi insan’ olmaları anlamında onları yetiştirmeyi düşünmeyip sadece okuldaki öğretmenlerinden ‘her şeyi’ çocuklarımıza vermelerini bekliyoruz.

***

Her gün hepimiz sadece toplumumuzun yozlaşmasından dertleniyoruz. Dertlenmenin ötesine geçip bir şeyler yapmamız, bireysel olarak evimizin önünü süpürmemiz lazım. Sonra mahalle, ilçe, il ve ülke temiz olur. Bize düşen çocuklarımızı doğru yetiştirip ‘iyi insan’ olmalarını sağlamak.

***

KUTU

DURUM ORTADA

Maneviyat, Allah sevgisi ve korkusu olmadan akademik başarı yeterli olmaz. Toplumumuzun geldiği durum ortada. Ne güzel anlatmış rahmetli Doğan Cüceloğlu: ‘Bir insanın gelebileceği en büyük mertebe güvenilir insan olmaktır.’ Mevlam hepimize ‘güvenilir iyi insan’ olmayı ve böyle çocuklar yetiştirmeyi nasip etsin (amin)!