ULTRA GIDALARDAN UZAK DURMA VAKTİ

Akşam işten eve döndüğümüzde günün yorgunluğu ile kanepeye uzandığımızda televizyonun karşısında bir şeyler yemek en büyük hobilerimizden biri haline gelmiş durumda.

***

Bütün gün yorulduk ve cips, çikolata, bisküvi ve birkaç bardak asitli içecekle kendimizi ‘ödüllendirme’ vaktimiz geldi, diye düşünüyoruz. Peki, gerçekten kendimizi ödüllendirmiş mi oluyoruz?

***

Psikolojik olarak bize iyi geldiğiniz düşünsek de aslında durum tam tersi. Neden mi? Eğer bu gıdaların paketlerini incelerseniz içindekiler kısmında okumakta bile zorlanacağımız pek çok katkı maddesi, yapay aroma verici, renklendirici, tatlandırıcı ve koruyucu madde göreceksiniz. 

***


Bu şekilde anlamını bilmediğimiz pek çok bileşen içeren bu besinler ‘Ultra İşlenmiş Gıdalar’ kategorisinde yer alıyor. Ve maalesef paketli ekmekler, kahvaltılık gevrekler, bisküviler, gazlı içecekler, meyve aromalı yoğurtlar, hazır çorbalar, ketçap gibi pek çok gıda da bu gruba dahil. 

***

Yapılan pek çok çalışmada, aşırı işlenmiş gıda tüketiminin diyabet, kanser ve kalp hastalıkları dahil olmak üzere birçok yandaş hastalığın riskini arttırdığı kanıtlanmıştır.

***

Hiç mi yemeyelim peki? Elbette hayır, porsiyon kontrolü yapıldıktan sonra tabii ki tüketebiliriz. Ancak bu gıdaların beni en çok endişelendiren yönü ‘bağımlılık’ yapıcı etkiye sahip olabilmeleridir. Eğer besinlerle aranızda sağlıklı bir ilişki yoksa bunun olması işten bile değil.

***

Sonra bir de bakmışsınız bir gün-iki gün derken; her gün aynı saatte o çikolatayı yeme ihtiyacı duymaya başlamışsınız. Bu durumda artık porsiyon kontrolü aklınızın ucundan bile geçmeyecektir değil mi? Bu durum böyle devam ettikçe sağlık sorunları üst üste dizilerek bir dağ gibi büyüyecek.

***

Başlangıçta kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşler, bağırsak dengesizlikleri, vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi pek çok sorunla karşımıza çıkarlar.


***

Daha sonrasında farkına varmadığımız ve herhangi bir önlem almadığımız bu sorunlar uyku bozuklukları, kaygılı ruh hali, depresyon gibi pek çok problemi de beraberinde getiriyor. Yani bu problemlere sahip olmamızın tek sebebi mutsuz ya da stresli olmamız değil.

SON SÖZ

Hem bedenen hem de zihinsel olarak daha sağlıklı ve zinde olabilmek adına olabildiğince doğadan beslenmekte fayda var.