ULAŞIMDA ELEKTRİKLİ 'SCOOTER' ÇILGINLIĞI
Antalya’da toplu taşıma sorunları devam ederken ulaşıma bir kriz daha eklendi. Son günlerde şehir içi kullanımda diğer araçlara göre büyük avantaj sağlayan elektrikli bisiklet ve scooterlar için kent içinde kullanılacak bir yol neredeyse bulunmuyor. Ulaşım master planını yapmakla sorumlu olan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden ise konuyla ilgili bir çalışma başlatılmadı.
Antalya’nın çözülmeyen sorunlarında en üst sıralarda yer alan ulaşıma bir yenisi daha eklendi. Özellikle pandemiyle birlikte şehir içi ulaşımda elektrikli bisiklet ve scooterlara gösterilen ilgi ikiye katlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte hazırladığı elektrikli scooter yönetmeliği ise gündeme geldi. Mevcut yasal düzenlemelere göre elektrikli scooterlar yaya yollarında kullanılamayacak, bisiklet yolu veya şeridinin olduğu yerlerde taşıt yolundan sürülemeyecek. Bu araçla, azami hız sınırı 50 kilometre ve üzeri olan karayollarında da kullanılamayacak. Ancak yönetmeliğin aksine Antalya’da motorsuz taşıtların kullanılması için yol düzenlemesi hala yapılmadı.
ULAŞIMDA ANAHTAR KELİME
Ulaşım master planını yapmakla sorumlu olan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden konuya ilişkin bir ses yükselmezken, çözüm önerileri ilgili akademisyenlerden geldi. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ertuğay, toplu ulaşıma hedef odaklı yaklaşmak gerektiğini vurguladı. Yapılması gerekenlerin zor olmadığını hatırlatan Ertuğay, “Anahtar kelimemiz kesintisiz yaya aksları oluşturabilmek. Elektrikli bisiklet, scooter ve kaykay gibi motorsuz araçlar ve yayalar için kentin iç kesimlerinden sahile kadar bunu yaymamız gerekir. Sahilde çok güzel hatlar var ancak kent içinde bu yollar yok” dedi.
BÜYÜKŞEHİR DERDE DEVA OLACAK MI?
Trafikteki tıkanıklığın çözülmesi için önerilerde bulunan Doç. Dr. Kıvanç Ertuğay,“Bir tarağın dişleri gibi düşünmeliyiz. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir proje yapması çok büyük bir derde deva olmak demektir. İnsanların toplu taşımayı kullanmaları çok kırılgan. Özel araç kullanımına kayılmasını istemiyoruz. Her şeye rağmen bisiklete binmek isteyen ve araba hariç diğer araçları kullanmaya çalışan insanlar var. Üstelik katlı kavşaklar yapmak çok daha maliyetli ve kesin çözüm değil. Trafikteki tıkanıklığı çözmenin tek yolu bisikletin, yayanın ve toplu ulaşımın cazip hale getirilmesiyle olur” ifadelerine yer verdi.
“ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KARDIR”
Öte yandan planlamada taşıt otoparkına çok fazla yatırım yapılmaması gerektiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ertuğay, “Taşıta yapılan her türlü yatırım onu cazip hale getirir. Tam tersi araç otoparklarına ayrılacak alanlar bisiklet otoparkı olarak ayrılabilir. Biz, taşıtı merkeze alan çalışmalara temkinli yaklaşıyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılmalı. Şu an çok ciddi bir taşıt oranı fazlalığı var. Ancak bu durumu bir şekilde kırmak gerekiyor. Araca öncelik verdikçe bu kısır döngüyü sonlandıramayız. Çok büyük maliyetlere gerek yok. Yeter ki yerel yönetimler bu fikrin arkasında durabilsin. Taşıt erişimini kolaylaştırmak üzere yapılan her türlü çaba sorunu daha da büyütüyor. Zararın neresinden dönülürse kardır” diye konuştu.