'YETKİ' YOKSA 'EV'LENMEYİN

İnternet sitelerinde ucuz konut ilanları üzerinden yapılan dolandırıcılık hakkında açıklama yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu ve Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Sağlam, yeni yönetmelikle birlikte yetki belgesi olmayan kişilerin, artık emlakçılık yapamayacağını söyledi.

Sahte emlak ilanlarında yaşanan artışlar ve vatandaşların mağduriyeti noktasında yapılması gerekenler hakkında konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu, vatandaşların Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesinin Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden sorgulama yapılabileceğini belirterek yine sahte ilanların da bu sistem üzerinden şikayet edilebileceğini dile getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam ise fiyat farklılıkların iki nedeni olabileceğini aktardı. İlk nedenin internet tarayıcısından kaynaklı olabileceğini belirten Başkan Sağlam diğer bir nedenin sahtekarlık olduğunu söyledi.

“KÖTÜ NİYETLİ İNSANLARI CEZBEDİYOR”

Bazı dolandırıcıların yüksek meblağlı paralar kazanmak için bu yollara başvurduğunu söyleyen Mustafa Ayanoğlu, emlak ofisleri tarafından verilen ilanların gereklilikleri hakkında bilgi verdi. Ayanoğlu, “Gayrimenkul, taşınmazlar yüksek meblağlı rakamlar olduğu için kötü niyetli insanları cezbediyor. Değerlerin yüksek olması nedeniyle büyük paralar kazanmak için bu yola başvuruluyor olabilir. Satıcı bir ilanı verip satış yapabilir ancak emlak portalında bir emlakçı olarak üyeliği varsa bu üyelik yetki belgesi numarası ile alınıyor. Ayrıca emlak ofislerinin internette satışa sunduğu mülklerin mülk sahibi ile sözleşmesinin yapılmış olması gerekiyor. Bunlara dikkat etmek önemli” diye konuştu.

TAŞINMAZ TİCARET İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Ayanoğlu, taşınmaz ticareti ile ilgili yönetmelik çıktığını ve artık internet mecralarında yetkisiz ilan verilemeyeceğini açıklayarak, “Öncelikli olarak müşterilerimizin gerçek değerinin altındaki yerlere itibar etmemeleri önemli bir konu. Yanı sıra zaten artık taşınmaz ticareti yönetmeliği hükümlerine göre müşteri ile sözleşme yapmadan internet portallarına ilan verilemeyecek. Bu taşınmaz ticaret için önemli bir gelişme. İnternet portallarına yetkisiz ilan verilemeyeceği gibi yetki belgesi olmayan kişiler de artık internet portallarına üye olamayacaklar. Yani gerçek emlakçıların ilan verebileceği bir sistem oturuyor. Bundan sonra bu tarz sıkıntıların yaşanmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIN DİKKATİNE!

Vatandaşların alışveriş yapmadan önce emlak ofisinin güvenilirliğini araştırması gerektiğini belirten Ayanoğlu, herhangi bir sahtecilik durumunda şikayet edilebilecek yerleri hatırlattı. Ayanoğlu, “Öte yandan bir emlak sitesinden mülk gören vatandaşların o emlak ofisinin yetki belgesinin olup olmadığını araştırmalı. Ticaret İl Müdürlüğü’nde bu konu ile ilgili şikayet butonumuz var. Söz konusu bir dolandırıcılıktan şüphelenildiği takdirde buraya şikayet edilebilir. Ayrıca bağlı bulunduğu meslek odasına şikayet edilebilir. Biz konuyla ilgili gerekenleri yapıyoruz. Vatandaşlarımızın yetki belgesiz emlak sitelerindeki ilanları dikkate almamaları, yetki belgesiz emlak ofislerinden alışveriş yapmaması çok önemli bu nedenle dikkatli olunması gerek” dedi.

İNTERNET TARAYICILARI YANILTABİLİYOR

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam ise ilan sitelerindeki fiyat farklılıkların internet tarayıcısından kaynaklı olabileceğine dikkat çekti. Başkan Sağlam, “Birçok ilan sitesi var. Emlak ofisleri tarafından bu sitelere ilan girildiği zaman internet tarayıcısı 1 ay içerisinde algılama yapıyor. Kendi sitelerinden ilanı silseler de internet tarayıcısı bunu algılamıyor. Vatandaş ilan ararken internet portalına girip de aramıyor. Genellikle internet tarayıcısına yazarak arama yapıyor. Böyle olunca da eski ve yeni tüm ilanların dökümü veriliyor. Fiyat uyuşmazlığının bir nedeni aslında budur” diye konuştu.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN GİRİŞ YAPAMAYACAK

Son olarak 1 Mart tarihinden itibaren ilan girişlerinde yetki belgesi aranacağını sözlerine ekleyen Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, “Yeterlilik belgesi ve yetki belgesi olmayanlar 1 Mart tarihinden itibaren internet sitelerine ilan girişi yapamayacak. Yeni çıkan yönetmelik ve eskiden çıkmış yönetmeliklerin neticesinde bu mağduriyetlerin ortadan kalkması yönünde çalışmalar var. Hepimiz bunun için çabalıyoruz. İşlerini resmi yollardan yapmayan kimsenin vatandaşı dolandırmaması adına iş yeri açamaması adına çalışmalarımızı yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

AHMET ARĞILLI