ÜÇÜNCÜ İTTİFAK KURULUR MU?

Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden yaptığı açıklamayla, ülkemiz gündeminde ilk sıralarda olmasa da yaklaşık on gündür üçüncü ittifak konuşulmaya başlandı.

Gündemde ilk sıralarda yer almamasının sebebi ise; Konuyu Millet İttifakı içerisinde yer alan partilerden sadece HDP’nin dillendirmesi, diğer ortakların açıklama yapmaktan kaçınmasıdır.

Peki, gerçekten üçüncü ittifak kurulur mu? Bu sorunun cevabını bulmak için; HDP’nin neden bu hamleyi yaptığına bakalım. Malumunuz Kobani olayları nedeniyle altı ay kadar önce birçok HDP’li gözaltına alınmış, bazıları da tutuklanmıştı.

Gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle Kılıçdaroğlu kameraların karşısına geçip “bu operasyonun amacı millet ittifakını bozmaktır” diyerek HDP’nin Millet İttifakında yer aldığını itiraf etmiş ve HDP’ye kol kanat germeye çalışmıştı.

Keza; Bir ay kadar önce HDP’nin kapatılması gündeme geldiğinde de, Kemal Kılıçdaroğlu aynı açıklamayı yaparak HDP’nin millet ittifakı içerisinde olduğunu, bu kapatma girişiminin amacının;  millet ittifakının iktidar tarafından bozulmak istenmesi olarak değerlendirmişti.

Amma ve lakin; İki hafta kadar önce Kılıçdaroğlu, İsmail Küçükkaya’nın çalar saat programına katıldığında, soru üzerine; ‘’HDP, Millet İttifakı’nda yok’’ diyerek yaş tahtaya bastı. Bunun üzerine de Selahattin Demirtaş ve diğer HDP’lilerde üçüncü ittifakı kurarız açıklamalarıyla Millet İttifakındaki diğer partilere rest çekip; ‘’Biz yoksak, sizde yoksunuz’’ mesajı verdi.

HDP yoksa, geriye kalan partilerle Millet İttifakının bir işlevi kalmaz. Bunu HDP’yi savunmak için yazmadım. CHP’nin ve İYİ partinin HDP sayesinde ayakta olduklarını anlatmak istedim.

Millet İttifakı ortakları, ortakları HDP sayesinde; Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Mersin gibi büyükşehirleri aldı. Sadece Antalya’da 2018 genel seçimlerinde HDP kaç oy almış ona bir bakın. Ve 2019 yerel seçimlerinde HDP aday çıkarmadığı için CHP kaç oy farkla Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmış bir de ona bakın.

Baktıktan sonra merakınız daha da depreşirse; CHP’nin 2019 yerel seçimlerinde aldığı büyükşehir belediyelerindeki oy farklarına ve 2018 deki genel seçimlerde HDP’nin o illerde aldığı oylara da bakın. Başta Muhittin Böcek olmak üzere diğer büyükşehir belediye başkanlarının HDP’nin oyları ile o koltuklarda oturduklarını göreceksiniz.

HDP’YLE DANIŞIKLI OYUN

Diyeceğim o ki; Kılıçdaroğlu geri adım atacak ve ilerleyen zamanlarda tekrardan HDP’nin Millet İttifakında yer aldığını ikrar edecek. Böylelikle üçüncü ittifakın önüne geçmeye çalışacak… Ha! Madalyonun diğer tarafında üst akıldan gelen bir talimatla Kılıçdaroğlu ‘’HDP millet ittifakında yok’’ diyerek, HDP ile danışıklı bir oyun sergileniyorsa,  burada ki amaç; İYİ Partili gerçek ülkücülerin gazını almaktır. Bu durumda; Üçüncü ittifak (sözde!) kurulur. 2023 genel seçimlerinde eğer Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, Erdoğan’ ı devirmek için HDP tekrar Millet İttifakına katılır.  İYİ Partililer de, HDP’lilerle birlikte Erdoğan’ın rakibi olarak Cumhurbaşkanı adayı kim kalırsa ona oy verirler.