UCİM’DEN ONLİNE FARKINDALIK

48 ildeki gönüllü yapılanması ve 50 bine aşkın gönüllü üyesi ile tüm ülkede çocuk istismarı ile mücadele UCİM, pandemi süresi boyunca online eğitim faaliyetlerine devam ediyor

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM ) pandemi sürecinde çalışmaya devam eden gündüz bakım evleri ve kreşlerde sosyal mesafeye uygun ve açık hava da gerçekleştirilen “Velileri Çocuk ihmal ve İstismarına karşı Bilgilendirme” eğitimlerine devam ediyor. Ebeveynlerin çocuklara yardımcı olabilmeleri için önce kendilerinin bu konu hakkında bilinçli ve gerekli bilgilere sahip olması gerektiğini, bunun da eğitimle sağlanabileceğini vurgulayan UCİM avukatları, psikologları ve eğitimcileriyle sürekli eğitimler düzenleyerek toplumun bilinçlenmesine katkı sağlıyor.   

EĞİTİMLER ONLİE DEVAM EDİYOR

Pandemi süreci boyunca “Çocuk ihmal ve İstismarına karşı bilgilendirme” online eğitimleri, canlı yayınları ve konferanslarına devam ettiklerini söyleyen UCİM Antalya eğitim koordinatörü Gülen Ercan, “Pandemi sürecinde 30 tane instagram canlı yayını düzenledik. Ulusal kanallarda 4 televizyon yayını ile 2 radyo yayınına katıldık. 55 tane online eğitim düzenledik ve 10 bin kişiye eğitim verdik. Yüzlerce aileye ücretsiz danışmanlık desteği ve ücretsiz hukuki destek verdik. Çocuklarımızın davalarını takip ettik” dedi.

HER BİRİME ‘EĞİTİM’

Eğitim içeriklerini öncelikle il koordinatörlerine daha sonra tüm şehirlerin koordinatörleriyle birlikte düzenleyerek yapılandırdıklarına değinen eğitim koordinatörü Melike Yörüko, sözlerine şöyle devam etti :  “UCİM eğitimlerinde, çocuk istismarının hukuki ve psikolojik boyutları, çocukla doğru iletişim teknikleri gibi konuları işledi. Ayrıca birçok ilin üyeleri için de bu modelde eğitimler düzenledik. Barolar ve psikologlar ile sosyal çalışmacılar gibi çeşitli meslek grupları için de eğitimler verdik.”

TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK ŞART

Toplumdaki istismarları önleyebilmek için bilinçli ailelerin oluşması gerektiğini, bilinçli bir toplumun ancak bu şekilde oluşabileceğine dikkat çeken UCİM Antalya rehabilitasyon koordinatörü psikolog Müsebbiha Tuğçe Kılınç,“Toplumu oluşturan her birime görev düşmekte. Toplumumuz da ne yazık ki eğitim eşitliği bulunmuyor dolayısı ile her ebeveyn aynı bilinç ile çocuk yetiştirememekte bu bağlamda toplumun her kesimini kapsayacak projelerde dilimiz bir yani "çocukları korumak" olmalıdır. Anaokulu evresindeki çocuklara, mahremiyet eğitimi dersi zorunlu olarak verilmelidir. Mahalle muhtarlıklarının katkıları alınarak her yıl belli aralıklarla bu konulara mahallede mahremiyet eğitimsiz çocuk kalmayacak şekilde ilgilenilmeli ve ilgili hizmeti verebilecek kişilerle iş birliği yapılmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.  

Bayram OKUDAN