UÇAK FOBİSİNDE EMDR TERAPİSİ

EMDR (göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden yapılandırma) terapisi, travma anılarının kişi üzerindeki duygusal etkisini azaltmak ve kişinin kaybettiği işlevselliğini yeniden kazanmasını sağlamak amaçlı kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.

***

EMDR terapisi ile travma anıları, terapi ortamında yeniden işlenerek, travma anısına bağlı olarak gelişen rahatsızlık verici duygu, düşünce ve duyumların giderilmesi hedeflenmektedir.

***

Uçakla seyahat sırasında yaşanan travma anısına bağlı olarak gelişen, uçak fobisinin tedavisinde EMDR terapisi etkili bir yöntemdir. Tedavinin ilk aşamasında, uçak fobisine neden olan, EMDR terapisi ile çalışılacak, kişi için travma niteliğindeki uçuş anıları belirlenir.

***

Daha sonra EMDR uygulama aşamasına geçilerek, belirlenen her bir travmatik uçuş anıları tek tek EMDR ile çalışılır. EMDR uygulaması aşamasında, travmatik uçuş anılarının yol açtığı olumsuz duygu, düşünce ve beden duyumları göz hareketleri ile duyarsızlaştırılarak yeniden işlemlenmesi sağlanır.

***

Terapi süresince, kişinin yolculukta yaşadığı tüm travmatik anılar EMDR terapisi ile duyarsızlaştırılarak, yeniden işlemlenmesi amaçlanır.

***

Tedavi sonunda, EMDR ile yeniden işlemlenen travma niteliğindeki uçuş anıları, kişi için artık rahatsız edici değildir ve uçak seyahatine engel olmaktan çıkar.

***

Korkular, bizi korumaktan çıkıp, bizim için bir engele dönüşmeye başladığında, zaman bizim için geri işlemeye başlar… 

SON SÖZ

Kaybettiğimiz kendi yaşamımızdır. Engele dönüşen korkulardan arınmış, yelkenleri özgürlüğe açılmış bir yaşam dileğiyle…