TUZAĞA DÜŞMEYİN

Kötü niyetli fırsatçıların yine iş başında olduğunu söyleyen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Sağlık veya can güvenliği umurlarında değil. Ne acıdır ki eczaneler ve işyerleri dezenfekte ürünlere su katarak sağlık ve can güvenliğimizi tehlikeye atmıştırlar. Merdiven altı üretimler, e-ticarette rant kapısı oldu” dedi

Koronavirüs(kovid-19) sürecinde merdiven altı ürünler üreterek haksız kazanç sağlayan ve e-ticareti de bu doğrultuda rant kapısı haline getirenlere tepki gösteren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, duruma tepki göstererek tüketicilere tavsiye verdi.

“KOLONYASIZ GEZMEYİN”

Gündüz, “Kovid-19 her yeri sardı, bulaşma riskini azaltmaya ve önlemeye yönelik birbirimize yardımcı olmak yerine bugün geldiğimiz nokta sağlık açısından felaket. Tüm uyarılar fayda etmiyor. Küresel salgın ile mücadele kapsamında kapı girişleri ya da masalara konulan dezenfektan ürünlerine bazı işyerleri hile karıştırdı. Maliyetleri artırdığı gerekçesiyle dezenfektan kabına su karıştıran işyerleri halk sağlığını hiçe saydı. Tüketicilerimiz sağlıkları için tek kullanımlık ürünlere yönelsinler. Tüketicilerimizi uyarıyoruz, ‘Yanınızda mutlaka dezenfektan ya da kolonya taşıyın’ yapılan hilenin bulaşıcılığı artırdığına dikkat çekiyor sektör yetkilileri” diye konuştu.

ÜRETİMDE REKOR ARTIŞ VAR

Aynı şekilde dezenfektan ürünlerinde de sahteciliğin tavan yaptığını sözlerine ekleyen Başkan Neşet Gündüz, şöyle devam etti:

“İçinde alkol olmayan binlerce şişe sahte dezenfektan da e-ticaret üzerinden alıcılarla buluşuyor. Maske imalatında kayıt dışının en yüksek olduğu yerler ise merdiven altı konfeksiyon atölyeleri oldu. Buralarda standart dışı üretilen yüz binlerce maske, internet üzerinden hem yurtiçi piyasaya bir yurtdışı piyasalara rahatlıkla satılıyor. Özellikle maskelerin hava geçirmemesinin önemine işaret eden uzmanlar, tüketicilerin alışveriş yaparken buna dikkat etmeleri yönünde uyarıyor. Öte yandan pandemiyle beraber küresel talepte dengelerin değişmesi Türk hazır giyim endüstrisinin elini güçlendirdi. Ağustosta 1.5 milyar dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olan hazır giyim, beş yıl aradan sonra maske ve koruyucu giysi satışının da etkisiyle zirvenin sahibi oldu. Maske de sahte dezenfektan da filtreleme özelliği olmayan kumaşla üretilen maskelerin virüse karşı koruyuculuk oranı düşük. Dezenfektanların büyük bölümü ise sahte. Uzmanlar uyarıyor: Maske ve dezenfektan üretimi rant kapısı olarak görülüyor.”

UCUZ MASKEDE HİJYEN SORUNU

Artan üretim ve e-ticaret sitelerinin devreye girmesiyle beraber maskede dengelerin alt üst olduğunu ifade eden Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, fiyatların 10 kuruşa kadar gerilediğini ve uzmanlar sağlıksız ürün uyarısı yaptığının altını çizdi. Gündüz, “Koronavirüsten korunmanın baş aktörü konumundaki maskede büyük bir savaş yaşanıyor. Kısa sürede üretimin artması ve e-ticaretin devreye girmesi, 1 TL olarak belirlenen maske fiyatlarında dengeleri alt üst etti. Pazara agresif şekilde giren ve satış kanalı olarak e-ticareti kullanan bazı markalar, fiyatları 10 kuruşa kadar çekti. Ancak fiyatlardaki gerilemeye karşın hijyen ve güvenlik sorunları da hat safhaya ulaşmış durumda” şeklinde konuştu.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI

Antalya Tüketiciler Birliği Şube Sağlık Hakları Komisyon Başkanı Nurcan Ulaş Şekeroğlu ise konun hakkında yaptığı açıklamada; “Tüketicilerimizi eczanelerden alışveriş yapın dedik ancak Antalya'da, bir eczanede gerçekleştirilen operasyonla 5 bin 815 litre kaçak el dezenfektanı ele geçirildi. Buradan Eczacılar odasını ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün denetimleri sıklaştırmasını istiyoruz. Güvensiz ürüne zararın meydana geldiği tarihten itibaren 10 boyunca tazminat talep edebilecek. Güvensiz ve riskli ürünleri satanlara da 500 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek. Ayıplı ya da bozuk çıkan ürünleri iade etmek kolay” ifadelerini kullandı.

AHMET ARĞILLI