TUZ YASAK MI?
Siz de yemeğin tadına bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bunun doğru bir davranış olmadığını bilseniz de daha ‘lezzetli’ bir yemek yiyebilmek için bolca tuz eklemeye devam ediyorsunuz.
***
Aslında sürekli çok tuz kullanarak dilimizdeki tat duyusunu köreltiyoruz... Ve bir süre sonra ne kadar eklersek ekleyelim tuz hep yetersiz geliyor ve biz lezzet peşinde koşarken vücudumuza gereğinden fazla tuz alarak hipertansiyon hastalığına zemin hazırlıyoruz!!!
***
Peki nedir bu tuz? Size faydaları, olası zararları nelerdir? Hadi gelin birlikte bakalım.
Tarihsel olarak baktığımızda tuz, yiyecekleri korumak için kullanılmıştır. Yüksek tuz oranları, yiyeceklerin bozulmasına neden olabilecek bakterilerin üremesinin önler. Günümüzde de bazı yiyecekleri korumak için bu yöntem kullanılıyor. Tabi bu durum yiyecekleri korurken sağlığımızı bozuyor olabilir
***
Baktığımızda birçok tuz çeşidi mevcuttur. En bilindik çeşitleri arasında sade sofra tuzu, Himalaya pembe tuzu ve deniz tuzu bulunur. Bunlar tat, doku ve renk bakımından farklılık gösterebiliyorlar.
***
Sofra tuzu dediğimiz tuz, yüzde 40’ı sodyum (Na); yüzde 60’ı ise klorürden (Cl) oluşan NaCl bileşiğidir. Yemeklere lezzet katmak, yemeklerin tadını iyileştirmek için kullanıyoruz ama tek yeteneği bu değil tabi ki.
Tuzun yapısındaki sodyum kaslarınızın çalışması ve sinir sisteminizdeki iletimin devamlılığı için elzemdir. Sodyum aynı zamanda klorür ile vücuttaki su ve mineral dengesini sağlamaya yardımcı olur.
***
Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bir yetişkinin tuz tüketiminin günde 5 gram veya altında olması gerektiğini belirtmiştir. Eğer günlük tuz tüketiminiz bu değerin üzerindeyse hipertansiyona sebep olabileceğini, mide kanseri riskini arttırırken kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığını da arttırabileceğini gösteren pek çok çalışma var.
***
UC San Francisco'daki (UCSF) araştırmacılar, yüksek sodyumlu beslenmenin egzama riskini artırabileceğini, günde sadece 1 gram fazladan sodyum tüketmenin bile egzamayı arttırma olasılığını yüzde 22 oranında arttırdığını bulmuşlardır.
***
Peki tüm bunları açıklarken, tuz kötüdür, sakın tuz yemeyin mi demek istedim size? Elbette hayır. Düzenli olarak önerilen günlük miktarın altında tuz tüketiyorsanız da bu durum başta hipotansiyon olmak üzere; kanda düşük sodyum seviyeleri sebebiyle nörolojik sorunları, iştah kaybı, kusma ve mide bulantısı gibi durumları; dehidratasyon yani vücudun susuz kalması gibi pek çok problemi beraberinde getirebilir.
SON SÖZ
Hem bedensel hem de ruhsal sağlığınız için ölçülü ve dengeli olmakta fayda var. Unutmayın ki size en iyi siz bakabilirsiniz.