TÜTÜNCÜ’DEN CEVAP VAR

Daha önceki yazılarımda dile getirmiştim, “başkanlara açık mektup’’ diyerek…

Bu sokaklarda gördüğünüz elbise kumbaraları tam bir sömürü aracı. Elbiseleri kumbaraya atan vatandaşlar sanıyorlar ki, bu attıkları garip gurebaya gidiyor. Alakası yok. Atılan bu kıyafetler kumbaraları yerleştiren firma aracılığı ile üçüncü dünya ülkelerine satılıyor.  

Bu satış peki yasal mı? Değil, bu firmalar nasıl oluyor da yasal olmayan bir işlemi yapabiliyor? Olayı tam anlatabilmek adına şöyle söyleyeyim. Ülkemizde ikinci el ürünlerin ihracatı yasaktır. Spesifik koşullar dışında hiçbir ikinci el ürün yurt dışına ihraç edilemez.

Örneğin, siz hiç ikinci el otomobilin yurt dışına ihraç edildiğini gördünüz mü? Araç çürür ama asla bir başka ülkeye satılamaz. Kıyafetlerde öyle, aynı yasalar geçerli. Ancak kumbara adı altında yapılan bu tezgâhta elbise toplayıcı firma yasaları hiçe sayarak Afrika ülkeleri başta olmak üzere kilo bazında dolar karşılığında satıyor.  

Bizim belediyeler ise 150 kumbara koymamak için bu işi yasal olmamasına rağmen bazı firmalara veriyor. Antalya'da bu işi yapan firma ise trilyonlar kazanıyor. Firma o kadar yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler veriyor ki adına geri dönüşüm diyor.  

Oysa toplanan kıyafetler ayakkabılar dolara dönüşüyor.  Ayrıca şu ana kadar belediyelerin büyük bir çoğunluğu bu firmaya teklif usulü ile bu işi veriyor.  

Geçen yazımdan sonra, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü Whatsapp’tan yazdı.  

“Okudum mektubunu, yalnız olay bizde fakirlere yardım diye değil, geri dönüşüm diye yapılıyor. Bu iş zaten bir geri dönüşüm işidir. Normalde bu iş için yasal ihale zorunluluğu bulunmuyor. Kepez Belediyesi bu geri dönüşüm işini açık ihale yarışmasıyla veriyor” dedi.  

Sonra araştırdım 5 yıllık ihale ile verilmiş, yıllık binlerce lira para alıyor şirketten.Belediye gelir elde ediyor. Diğer belediye başkanları ne yapıyor derseniz. Onlar şirketi zengin etmek ile meşgul....  

Belediye başkanları hiçbir şey bilmiyorsa Hakan Tütüncü’yü arasın belediyeleri Kazanç elde etsin ne dersiniz? Kepez Belediyesi’nin ihale ile vermesi onu diğerlerinden ayrı kılıyor.  

Ancak bu sözde geri dönüşüm firması ile ilgili mevzuata aykırı işlemler için bugüne kadar herhangi bir devlet kurumu harekete geçmiş değil, sanırım işi resmi bir dilekçe çözebilecek, tabii belediye bürokratlarına verilen pahalı hediyelerden bahsediliyor.  

ALAN RAZI, VEREN RAZI...  

Şimdi bana ne oldu da, bunu yazdım ki? Kalın Sağlıcakla...