TURUNCU KOLTUK’TA ‘TARIM’ KONUŞULDU
Lider Haber’de yayınlanan Turuncu Koltuk programına konuk olan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, “2023 hedeflerimizden biri, yaş sebze-meyve ihracatımızı 750 milyon dolara çıkarmak” dedi.
Lider Haber’de yayınlanan Turuncu Koltuk programına konuk olan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, “2023 hedeflerimizden biri, yaş sebze-meyve ihracatımızı 750 milyon dolara çıkarmak” dedi.
Özge TOPTAŞ, Rabia DEMİROK
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Lider Haber ekranlarında yayınlanan Gazeteci İbrahim Okumamış’ın hazırlayıp sunduğu Turuncu Koltuk programına konuk oldu. Tarıma dair her şeyin konuşulduğu programda açıklamalarda bulunan Karaca, “Pandemi döneminde tedarik zincirindeki sıkıntılardan dolayı üretimimizde sıkıntı yaşar mıyız diye endişeliydik. İçişleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımızın ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın aldığı önlemle üretim hiç durmadan devam etti. Pandemiyle birlikte hem üretim hem ihracat rakamlarımızı arttırdık” dedi.
ANTALYA TARIMININ ÖNEMİ
Türkiye tarımında Antalya’nın önemini vurgulayan Gökhan Karaca, “Antalya tarımın başkenti. Hem üreticilerimiz hem biz her zaman iyiyiz çünkü her zaman üretiyoruz. Bizim Türkiye’de tarım arazisi varlığımız 24 milyon hektar. Antalya olarak da yaklaşık olarak 360 bin hektar tarım arazimiz var. Yani Türkiye’deki tarım arazi varlıklarının sadece yüzde 1.5’i Antalya’da. Antalya uygun iklim yapısıyla Türkiye’de çay hariç hemen hemen tüm tarımsal ürünlerin yetiştiği bir coğrafya. Özellikle örtü altı ürünlerde katma değeri yüksek ürünler yetiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
BİTKİSEL ÜRETİM RAKAMLARI
Yıllık üretilen bitkisel ürün rakamlarını açıklayan Karaca, “Şehir nüfusu eskiye göre arttı, kırsal nüfus azaldı. 2000’li yılların başlarında toplam tarımsal üretimlerimiz 100 milyon tondu. Geçtiğimiz yıl itibariyle bizim toplam tarımsal-bitkisel üretimimiz 126 milyon tona çıktı. Son 20 yılda yüzde 25 artmış. Antalya’da sebze-meyve üretimimiz yüzde 85 arttı. Bugün yılda yaklaşık 7.5 milyon tona yakın sadece sebze ve meyve üretiyoruz. Meyve üretimimiz son 20 yılda yaklaşık yüzde 160 arttı. Bu çok yüksek bir rakam. Tarla bitkileri üretimimizde yaklaşık yüzde 20 civarında arttı. Bu üreticilerimizin emekleriyle oldu. Bilimi daha çok kullanmaya başladık ve ülke olarak verimliliğimiz arttı” diye konuştu.
YANGIN SONRASI ÇİFTÇİYE DESTEK
Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınının yaşandığı Manavgat’taki tarımsal faaliyetler hakkında bilgi veren Gökhan Karaca, şöyle konuştu:
“Yangının hemen sonrasında üreticilerimizin yaralarını sarmak için sahadaydık. Antalya genelinde 240 büyükbaş hayvan telef oldu. 3 binin üzerinde küçük baş hayvan, 3 binin üzerinde arılı kovan, 3 binin üzerinde boş kovan telef oldu ve zarar gördü. Binlerce dekar meyve bahçeleri, çoğu zeytin olmak üzere toplam 35 bin dekar tarım alanı zarar gördü. Bunların yanında üreticilerimizin ahırları, ağılları yandı. Üreticilerimize yem-saman tedarik ettik. Ülkemizin dört bir yanından gelen yardımları ulaştırdık. Evci ve yabani hayvanlar da yangından zarar görmüştü. Veteriner hekim arkadaşlarımız hayvanların tedavisi için çalıştı. Yanan ahır ve ağılların yerine geçişi olarak çadır kurduk. Hasar tespitlerinden sonra devletimiz üreticilerimizin tüm zararını karşıladı. İlk başta Cumhurbaşkanımızdan 25 milyon para geldi. Tarım ve Orman Bakanlığımız yanan zeytin alanlarını yeniden üretime kazandırılması için çalışma yaptı. Üreticilerimiz neyden zarar gördüyse tamamına yakını karşılandı.”
Vatandaşların sağlığıyla oynayan işletmelere denetimlerin devam ettiğini belirten Karaca, “Bakanlığımızda denetçi sayısı çok arttı. Ülkemizde de zaman zaman hem tüketicilerimizin sağlığına ve cebine yönelik farklı uygulamalar yapanlar var. Oran yüksek olmasa da bunu yapanlar var maalesef. Hem üretim yerlerine yönelik denetim yapıyoruz, hem de numune alıyoruz. Antalya’da toplam 32 bin gıda işletmesi var. Geçtiğimiz yıl denetim sayımız 55 bin olmuş. Bizim Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’miz var. Bu kapsamda biz gıda işletmelerini denetledikçe risk puanı veriyoruz. Eğer işletme çok iyiyse onu çok sık denetlemiyoruz. Denetlemede sıkıntı varsa sistem bizi uyararak daha sık denetim yapılmasını sağlıyor. Eğer sıkıntı devam ediyorsa işletmeye son veriyoruz. Antalya’da geçtiğimiz yıl, 3 tane gıda işletmesinin faaliyetine son verdik. Ama bunun dışında idari yaptırım uyguladığımız işletme sayımız 829” şeklinde konuştu.
2023 HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
Karaca, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tarım bizim olmazsa olmazımız. Bugün ürettiklerimizden daha fazla, daha kaliteli üretmek zorundayız. Antalya’da üreticilerimizin gelirini arttırmak için ihracat bizim için çok önemli. Bu anlamda geçtiğimiz yıl 600 milyon dolara yakın yaş sebze-meyve ihracatımız vardı. 2023 hedeflerimizden biri, yaş sebze-meyve ihracatımızı 750 milyon dolara çıkarmak. Tüketicilerimizin taleplerine yönelik üretimimizi ona göre arttırmak istiyoruz. Pandemiyle birlikte son yıllarda tıbbi aromatik bitkilere talep var. Katma değeri yüksek tıbbi aromatik bitkilerimizin üretimini arttırmak hedeflerimizden. İthal ettiğimiz ürünleri burada belli bir miktarda üretmek istiyoruz. Küçükbaş üretiminde hayvan sayımızı arttırmak istiyoruz. Gıda denetiminde artık sıfır tolerans.”
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz