TÜROFED BAŞKANI ÇORABATIR: ŞİDDETLE KARŞISINDAYIM

Turizme dair kritik açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, vaka artışları nedeninin turizmle ilişkilendirilmesine “Bu ülkenin devlet adamları, bakanları insan sağlığı ile oynamadı. Bu kadar kötü bir şey yok. Ben bunun şiddetle karşısındayım” dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, Gazeteci Mevlüt Yeni’nin moderatörlüğünü yaptığı canlı yayın programına konuk oldu. Dün akşam yayınlanan programda, 2020 yılı turizm sezonunu değerlendiren TÜROFED Başkanı Çorabatır, 2021 turizm hedeflerini de açıkladı. ‘Türkiye’de vaka artışları turistlerden dolayı oldu’ iddialarına Çorabatır, “İl il isim vermek istemiyorum. Ama bazı illerimizdeki vaka artışıyla turizmin hiç alakası yok. Oraya Rus mu gitti, Ukraynalı mı gitti? Allahınızı severseniz. Antalya’ya günde 40-50 bin kişi indiğinde vaka sayısı kaçtı. Ben size sorayım. Öyle bir şey yok. İnsanlar içlerindeki stres ile bu tür şeylere sebep aramakla meşgul olabilirler. Ama saklandığı konusunda ben bu kadar katı düşünmüyorum. Bu bilimsel, bu insan sağlığı yani. Böyle bir şey olmaması lazım. Olmamıştır diye düşünüyorum. İl örneğinde verdiğim gibi oralara hiç Rus gittiğini ben bilmiyorum. Ukraynalı gittiğini bilmiyorum, Kazak’ın gittiğini bilmiyorum. Başka kim geldi, İngilizler. İngilizler uğramadı. Bu illerin vaka sayıları Antalya’nın da, Muğla’nın da, Aydın’ın da çok üstündeydi. Saklansa ne kadar saklanacak. Öyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Olmadı. Bu ülkenin devlet adamları, bakanları insan sağlığı ile oynamadı. Bu kadar kötü bir şey yok. Yoktur böyle bir şey. Ben bunun şiddetle karşısındayım.” şeklinde cevap verdi.

“TURİZM PANDEMİDEN HEM OLUMLU HEM OLUMSUZ ETKİLENDİ”

2021 yılında hizmet edebileceğimiz güzel ve sağlıklı bir yıl olması temennileriyle sözlerine başlayan Başkan Çorabatır, “Çok büyük krizler atlattık. Çok büyük adımlar attık. Bunların hiçbirine benzemeyen bu sefer sadece bizim ülkemiz ile ilgili değil. Bizim ülkemizde yaşanan bazı krizler ile ilgili değil. Bu pandemi sürecinde bütün dünyayı ilgilendiren kriz ile karşı karşıya kaldık. Biz hazırlıklı mıydık? Hayır değildik. Diğer ülkeler hazırlıklı mıydı? Değildi. Bütün dünya bundan çok önemli bir şekilde dünyanın lider olan ülkeleri bile nasıl etkilediğini hep birlikte gördük. Herkes bir şeyler yapmaya çalıştı. Öncelikle tabi nereden nasıl geldiğini bilmediği için insanlar çözmeye çalıştı. Bu süreci hep beraber yaşadık. Bu süreçte en çok etkilenen ve olumlu olarak geriye döneceğini beklediğimiz sektörlerden bir tanesi turizmdi. Hem olumsuz anlamda hem olumlu anlamda. Biz TÜROFED ailesi olarak öncelikle göreve geldiğimiz günden beri hep sabırla, soğukkanlılıkla birlik ve beraberlik içinde bu anlayışla işlerimizi yapmaya çalıştık. Sorunlarımızı hem kamu yönetimiyle hem Kültür ve Turizm Bakanlığımızla hem meslektaşlarımızla ve bizim diğer paydaşlarımızla çok kucaklayıcı bir yol izledik bu dönem biz.” dedi.

"BAKANIMIZ İLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ"

8 Şubat’ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile iletişime geçtiklerini söyleyen Çorabatır, “Pandemi daha ilan edilmeden turizm sektörlerinin ihtiyaçları ile ilgili bir brifing verdik. Zaten sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı destekler oldu. İlk 3 ay 5 aylık desteklerdi bunlar. Biz sektörümüzün bütün sorunlarını kamu önünde devletimizin nezdinde sektörümüzden gelen bütün isteklerimizi sunmaya çalıştık. Bu sadece bizim isteklerimiz ile birlikte değil aynı zamanda pandemiyi sürecini de takip etmeye başladık. Burada parantez açmak istiyorum. Defalarca söyledim. Defalarca söylemekten çekinmeyeceğim. Sağlık çalışanlarımıza hakikaten çok teşekkür etmek istiyorum çabalarından dolayı. Onlar bizim referanslarımız da oldu bu süreç içerisinde. Bilim Kurulu ile çok görüşmeler yaptık. Sağlık Bakanlığımızla çok görüşmeler yaptık. Kültür ve Turizm Bakanımız iletişim kanallarını 24 saat bizimle açık tuttu. Bunun yanında Dışişleri Bakanımızın desteklerini aldık. Her hafta kendi yönetim kurulumuz ile tabandan gelen istekleri biz hükümet nezdinde Bakanlar Kurulu’na taşımaya çalıştık. Olayları takip ettik. Dünyayı çok yakından takip ettik. Bu süreç içerisinde seyahat hareketleri çok düştü. Havacılık sektörünün ne kadar düştüğünü biliyoruz. Yüzde 75’e yakın uçak seyahatlerinde düşme vardı. Taşımacılık, tur operatörlerinde de düşme görüldü.” Şeklinde konuştu.

"GÖZLEMLEDİĞİM ANORMAL BİR DURUM YOK"

Başkan Çorabatır korona krizi döneminde çok sayıda otelin iflasta olduğu ve el değiştireceği iddiaları ile ilgili soruya, "Otel satmak basit bir ev satışı gibi değildir. Son günlerde ortaya atılan iddiaları bende hayretle okuyorum. Bizim gözlemlediğimiz krize dayalı anormal bir el değiştirme durumu söz konusu değildir. Elbette otelde satılabilir bu ticari bir konudur ve normaldir. Kriz döneminde de kriz olmadığı dönemlerde de yatırımcılar içinde bulundukları sektörden çıkabiliyorlar. Bu da normal bir durumdur" şeklinde cevap verdi.

"KORONA SONRASI MORAL DEPOLAMAK İÇİN HAZIRIZ "

Ortaya çıktığından bu yana tüm dünya insanını evlere ve ülkelerine hapseden koronavirüsün en çok etkilediği sektörlerin en başında turizm sektörünün geldiğini belirten Sururi Çorabatır, "Turizm sektörü olarak çok fazla krizler yaşadık. İşin doğrusunu söylemek gerekirse biz krizlere karşı tecrübeli ve dayanıklı bir ülkeyiz. Turizm sektöründe alınan korona tedbirleri belki de dünyada en iyi uygulanan ülkelerin başında geliyoruz. Korona süreci ve sonrasında Türkiye'nin turizm açısından geleceğinin parlak olduğunu önce kendi insanımız olmak üzere bizim tesislerimize tatil amaçlı tercih edecekler kendilerini güvende hissedecek. Onlara moral kaynağı olabilmek için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu konudaki hazırlıklarımız yeni sezon içinde tüm hızıyla sürmektedir" ifadelerini kullandı.

"TURİZM SEKTÖRÜ 2020’DE 11 MİLYAR DOLAR KAZANDIRDI"

60 tane sektörü desteklediklerini belirten Başkan Çorabatır, güvenli turizm sertifikası hizmetine şu şekilde dikkat çekti:

“Biz sadece konaklama sektörünün sorunları ya da beklentileri veya yapılması gerekenleri dile getirmekle kalmadık. Bu sektörleri de kucaklamaya çalıştık. Onların da sesi olmaya çalıştık. Ama en önemli adımlarımızdan bir tanesi, dünyanın önünde hızlı bir şekilde ilk aylarda Sağlık Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar, sağlık alt yapımızın güçlü olmasından dolayı bizi sonradan sonraya etkilemeye başlayan bu süreçte biz güvenli sağlık sertifikasını misafirlerimizin hizmetine sunduk. Bütün Türkiye çapında bunu yapmaya çalıştık. Bu çok önemli bir adım oldu. Burada hem Sağlık Bakanlığımızın hem Kültür ve Turizm Bakanlığımızın nitelikle yönetmenliğiyle birlikte önemli bir sertifika programı başlattık. Bu sertifika programıyla ilgili de akredite olmuş uluslararası şirketlerin de referanslarıyla birlikte bütün dünyaya insanların hizmetine sunduk.”

2020 yılında pandeminin turizme etkilerini değerlendiren Çorabatır, “Haziran ayında iç Pazar hareketleri ile bayram döneminde başlamasını tahmin ettiğimiz bir haftalık, 10 günlük gecikmelerimiz oldu ama hiç açılmayacak gibi görünen kamuoyunda da şu son 2-3 ayda takip ediyorum. Sayılarla ilgili yüzde 70 eksi var, yüzde 60 eksi var. Ama bütün dünyanın sıfırı zikrettiğinde hiçbir seyahat hareketini beklemediği pandeminin nereye gideceği yayılımın nereye gideceğini bilmediği bir durumda da 13 milyona yakın misafir ağırlaması bizim ülkemizin tercih edilen bir ülke olması yaklaşık 11 milyar dolara yakın bu ülkenin ekonomisine hiç yoktan belki hiç gelmeyebilirdi bunlar. Bunların kazandırılması bizim önemli adımlarımız oldu. Bu süreci böyle yönetmeye çalıştık. Hep çeyrek çeyrek yapmaya çalıştık. Birinci çeyrek Şubat’tan Haziran’a kadar dönem. Sonra Ekim’e kadar olan dönemi bir yönetmeye çalıştık. Devamlı güncelleyerek yapmaya çalıştık. Devamlı isteklerimizi, ihtiyaçlarımızı sunarak yapmaya çalıştık.” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA’NIN OYUNLARI KARŞISINDA TÜRK TURİZMCİSİ DİMDİK DURDU”

Başkan Çorabatır konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Alman hükümetinin, Avrupa Birliği’nin bizlerle ilgili seyahat hareketlerinin açılması ile ilgili PCR testi vardı. Bunu kimse yapmıyor. Son 15 günde PCR testi ile kabul etmeye başladık biz yurtdışından gelen misafirlerimizi. Bunlar bile çok önemli adımlar oldu. Bunları gelen misafirlerimizin hizmetine sunduk. Bu süreçte tabi PCR testinin uygulanması da ülkemizden yurtdışına güvenli şekilde dönmeleri bizim için avantaj oldu. Bu süreci böyle atlattık. Ama öyle bir süreç yaşıyoruz ki akşam konuşuyorsunuz bir şeyler planlıyorsunuz. Sabah 8’de mesainize gidiyorsunuz. Bütün dünyanın gündemi bir anda değişiyor. Geçen hafta İngiltere’de virüsün mutasyona uğramasıyla ilgili bütün dünyanın gündemi değişti. Bir anda bütün Avrupa ülkeleri daha düne kadar Haziran, Temmuz aylarında ben orada siyasi bir şey olarak da görüyorum Avrupa'nın bize uyguladığını . Ama biz bunların karşında Türk turizmcisi olarak dimdik durduk. Hiç boynumuzu eğmedik. Bütün adımlarımızı kendimize güvenecek şekilde attık. Ama bir gecede İngiltere’yi kapattılar. O yüzden çok değişken bir süreç yaşıyoruz. Devamlı iletişim halinde kamuoyunun bütün kesimlerinden destek alarak, fikirler alarak yönetmeye çalışıyoruz. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız ile iletişim içinde olduğumuzdan dolayı çok rahat atabiliyoruz. Bu zamana kadar böyle idare ettik. Ama bundan sonrasında ben şöyle diyorum. İyi, kötü birinci yarı bitti. Zor bir yılı geride bıraktık. Hiç beklemediğimiz şekilde. Çok kayıplarımız da var. Ama dimdik ayakta durduk. İkinci yarıyı daha iyi oynayarak lehimize çevirmemiz lazım.

TURİZM PANDEMİ KRİZİNDEN NASIL ÇIKACAK?

Mevlüt Yeni’nin “1 milyonun üstünde turizm çalışanı bu süreç içerisinde ne yaptı?” sorusu üzerine Başkan Çorabatır, bakanlıkların desteği ile turizm çalışanlarına desteklerin sunulduğunu aktardı.

“Bizim öncelikle tesislerin havalimanların açık kalmasıyla uçuş güvenliği sağlayıp hizmete tesislerimizi açmamızla birlikte bu döneme kadar olan Şubat ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Martta açıkladığı destek programların içinde çalışan kesimi de var. Burada biliyorsunuz sadece turizm sektörü değil bütün sektörleri kapsayacak şekilde bir tedbir alındı. Verilen destekler kapsamında kısa çalışma metodunu gündeme getirmişlerdi. Diğer sektörlerin hafif hafif haziran gibi normalleşmeye başlamasıyla birlikte o sektörler de yavaş yavaş personel alımları veya bizim otellerimizi açmamız ile birlikte normal kadromuza ve normal maaşlarımıza döndü. Sizin dediğiniz gibi açılamayan bir çok tesisimiz oldu. Bununla birlikte açılıp da kapasitesini dolduramayan veya 400 kişi çalıştırıyorsa 200 - 250 kişiyi çalıştırmak zorunda kaldı. 100 - 150 kişinin açıkta bulunduğu bir dönem geçirdik. Bunları hep kısa çalışmayla devletin verdiği desteklerle devam ettirmeye çalıştık. Ama bu süreç içinde bizim çok önemli, bizim cefakar personelimiz hizmetten kaçınmadan bütün çalışmalarını eksiksiz güvenli turizm sertifikası koşulları altında hiç çekinmeden hizmetlerini devam ettirdiler. Açık olan tesislerimizde, açık olmayan tesislerimizde işsiz arkadaşlarımız kısa çalışmadan yararlanmaya çalıştı. Kısa çalışmadan yararlandı derken tüm maaşını alamadılar. Birçok mağduriyetleri oldu. Bu konuda onların hepsine hak veriyorum. Hakikaten onların bu konuda serzenişleri bana da geliyor. Ben de onları desteklemek için sektör adına kamuoyunda ve hükümet nezdinde desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Çeşitli formüller bulmaya çalışıyorlar. Bizim ülkenin imkanları ve alından tedbirler çerçevesinde aldıkları maaşlarının karşılığında bir şeyler olmaya çalıştı. Ama inşallah geriye dönüşüm Türk turizminde olduğu takdirde yine bizim personelimiz ve kalifiye personelimiz hizmetine güvendiğimiz cefakar personelimiz de bu kaybettiğimiz günleri telafi etmeye çalışacağız. Bu sektör bunun karşılığını kazandıkça biz her zaman paylaşarak yaptık. Personelimizin desteğiyle yaptık. Bunun karşılığını muhakkak alacaklardır. Biraz daha sabretmek lazım. Sabretmek, sabretmek. Hep beraber sabrediyoruz. O arkadaşlarımızın da mağduriyetlerini çok yakından biliyoruz. Bakan bey de bu konuda Çalışma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı nezdinde çok destek olmaya çalışıyor. İmkanlar dahilinde verilenleri bu şekilde yansıtmaya çalıştık. Ama daha fazlasını hak etmiyorlar mı? Tabi ki ediyorlar. Ama dönüşüm olduktan sonra hep beraber daha iyi günler göreceğiz.”

TÜRKİYE KRİZLERE HAZIRLIKLI MI?

TÜROFED Başkanı Çorabatır kendisine yöneltilen “Türkiye krizlere hazırlıklı mı?” sorusunu şu şekilde yanıtladı:
“Biz neler yönetmedik. Her yönettiğimiz krizden dimdik yatırım yaparak da büyüyerek çıkmayı başardık. Bu diğerlerinden farklı bir kriz şu anda. Yaklaşık 12 bin 500 tane otelimiz var. Bunlardan 4 bin 200 - 4 bin 500’ü bakanlık belgeli 8 bin küsür de belediye belgeli tesislerimiz. Ev, araba satın almıyorsunuz. Koskoca işletme satın alıyorsunuz. Bir yatırım, bir emeği satın alıyorsunuz? Belki el değiştirmek isteyen belki satmak isteyen sadece bu sektörden değil. Emlak sektöründe de araba sektöründe de aynı. Bu sadece bizim ülkemize mahsus değil. Kriz Kanada’yı aynı şekilde vurdu, Wuhan’ı da, Berlin’i de aynı şekilde vurdu. Berlin 1 milyar euro elde ettiği şeyde bu sene fuar yapamıyor. Berlin şehrinin çok büyük kaybı. Onun için bütün sektörler de etkilenecektir.”

“KORONA AŞISI DİRİLİŞİMİZE IŞIK TUTACAK”

Aşının önemine dikkat çeken Çorabatır, “Aşıyı bizim de Avrupa ülkeleriyle birlikte aynı süreci aynı sayıyı takip edip yapmamız önemli. Bize yolcu yollayan ülkelerdeki aşılanmayla ekonomik durumdan nasıl etkileniyorsak aşıdan da aynı şekilde etkileneceğiz. Onlar gibi bizim de aynı şekilde uygulamamız lazım. Bu son günlerde çok tartışılıyor. Çok konuşuluyor. Bizim hep beraber yaptırmamız lazım. Bizim önümüzdeki sürecinde 1 numaralı ayağa kaldıracak. Dirilişimize ışık tutacak. Bir şey olarak görüyorum aşıyı. Bundan dolayı çok önemsiyorum. İnşallah Sağlık Bakanlığımızın verdiği sayılar ile birlikte nisan ayına kadar bu iş planlandığı şekilde olur.” dedi.

TURİZM KAYBI 25 MİLYAR DOLAR

Geçen yılın turizm verilerine değinen Çorabatır, “2019’da 34 buçuk milyar dolarlık bir gelirimiz varken daha açıklanmamakla birlikte bu yıl, 20 - 25 milyar doların üzerinde bir eksimiz söz konusu olabilir. 2020 için de bu bir kayıptır.” çıkarımında bulundu.

“GAME OVER OLDU”

Turizm sektörü olarak yüzde 5 yakın Türkiye’nin milli gelirine katkılarının olduğunu söyleyen Çorabatır, “Game Over oldu. Oyun yeniden başlıyor. Resetledik, yeniden başlayacağız. Biz ümidimizi yitirmeyeceğiz. Kağıtları hep beraber yeniden karacağız. Ama biz oyunumuzu hizmetimizle, güvenlik sertifikamızla, aşılarımızla iyi oynayacağız.” İfadelerini kullandı.

2021’DE BUTİK OTELLER GÖZDE Mİ OLACAK?

2021 yılında turizm anlayışında değişikler olacağını ifade eden Başkan Çorabatır’ın açıklamaları şu şekilde:
“Turizm sektöründe yenilikleri yaratmada, hizmet arayışında dünyanın önüne geçebiliyoruz. Pandemi de hemen sosyal mesafe, maske takma, hijyen koşullarında aldığımız tedbirler büfede sunulan hizmetler. Masrafların hepsini yaptık, hiçbirinden kaçınmadık. Her şeyi yeniden öğreniyoruz ve uygulamaya çalışıyoruz. Muhakkak ki butik tesisler öne çıkacaktır. Daha küçük tesisler öne çıkabilir.”

Başkan Çorabatır konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Havalimanlarımızın açık kalması lazım. Hedefimiz Nisan, Mayıs aylarında aşılama bizim beklediğimiz takdirde gittiğinde Nisan ayının ortalarından sonra biz Mayıs ayında başlayacağımızı tahmin ediyoruz. En avantajlı ülkelerden biri biz olacağız. Yaklaşık 2019’un biraz altında olacağımızı planlamamız lazım. 2020’den çok daha iyi bir yıl yaşayacağımızı ama şartlarımız belli aşı ve vaka sayılarının geriye gelmesiyle altından kalkacağımızı tahmin ediyorum. 2020 referansımızla hiç kimse bizden böyle bir referans beklemiyordu. Bu sene seyahate gelenlerin tercihlerinde bir şey değişmedi. Biz tedbirlerimizi aldık. Onlar da geldi. Hizmetlerini aldı. Sağ salim de tertemiz şekilde ülkelerine döndü. Kimse bundan bahsetmiyor. Üstlerine bir de test yaptık. Normal bir test yaptık, testlerini yapıp gittiler. Bir şey daha açıklamak istiyorum herkesin gözünden kaçıyor. Bu gelen bizim kendi misafirlerimizden daha çok İspanya’nın da Yunanistan’ın da misafirleri Ege’den tutun Akdeniz’e kadar gittiler.”

“SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEFİMİZ ÇOK BÜYÜK”

MYTV Türkiye Youtube kanalı izleyicileri tarafından yöneltilen soruları da yanıtlayan Başkan Çorabatır, sağlık turizmi sorusunu şöyle cevapladı:

“Öncelikli hedeflerimiz sağlık, spor ve gastronomiydi. Bakanlığımızın da Turizm geliştirme ajansının da bununla ilgili çok büyük çalışmaları var. Sağlık turizmi de aslında pandeminin yaşandığı Mart ile Kasım ayları arasında da bizim sağlık alt yapımızın ne kadar güçlü olduğunu ne kadar cefakar çalışmalar yaptığını, ne kadar içten çalıştıklarını bütün dünya gördü. Geriye dönüşümünde sağlık turizminde hedefimiz çok büyük.”

"REKLAM VE TANITIMA DEVAM ETTİLER"

Çorabatır, Turizm Geliştirme Ajansı'nın (TGA) yaptığı çalışmalar ile ilgili de şöyle konuştu:

"Geçen yıl kurulan turizm geliştirme ajansı önemli bir adım oldu. Yönetim seçimle geldi. TÜROFED'ten 5 tane üyem Turizm Geliştirme Ajansı'nın yönetim kurulunda. Sayın Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız ile birlikte kaynak aktarımı yaparken bütün dünyadaki rakip ülkelerimiz reklam ve tanıtımdan çekilirken bizimkiler tam tersini yaparak reklama ve tanıtıma devam ettiler. Tanıtıma ülke ve il bazında devam ediyorlar. TGA'nın bünyesindeki bölge temsilcileri şu anda bütün turizm illerimizi geziyor."

“OTEL FİYATLARINDA AFAKİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Başkan Çorabatır, herkesin merakla beklediği 2021 yılında Türkiye’de uygun koşullarda tatil yapmak isteyenlerin ne yapması gerektiğini de şu şekilde özetledi:

“Maliyetlerimiz arttı. Ama hiçbir şekilde kalitemizi düşürmedik. Bizim için bu yıl kar yılı olmadı ar yılı oldu. Önce hizmet kalitemiz, çalışanlarımızın sağlığını göz önünde bulundurarak hiçbir masraftan kaçınmadık. Fiyatlarımıza baktığımızda erken rezervasyonu takip edelim. İç piyasadaki hareketliliği takip edelim. İç piyasada önemli tur operatörlerimiz var. Fiyatlarda afaki bir değişiklik yok. Tek ricam; kampanya dönemlerini takip etmeleri. Yaptıkları rezervasyonları, alacakları hizmeti, otellerin reytinglerine bakarak takip etmelerini tavsiye ederim.”

“DEVLETİMİZ DESTEK OLUYOR”

Başkan Çorabatır, önümüzdeki sene pandemi devam ederse desteklerin de devam etmesini talep etti:

“Karınca kararınca devletimiz bir şeyler yapmaya çalıştı. Hala da yapıyor. KGF kredilerini, kredi borçlarını yapılandırmasıyla ilgili zaten bu zamana kadar yapıyorlar. Bizim sektörümüz için bunların daha geniş, kapsayıcı şekilde olmasını istiyoruz.”

HABER MERKEZİ