Türkiye Yüzyılı’na ‘deneyimli’ kabine

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, herkesin beklediği Türkiye Yüzyılı’nın kabinesini geçtiğimiz cumartesi günü açıkladı.

Birbirinden sürpriz isimlerin yer aldığı kabinede şu isimler yer aldı:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu."

Birçok isim hakkında ne kadar bilgi sahibi olsak da ben kısa yeni bakanlarımız hakkında dipnotlar geçerek bilgilerimizi tazelemek istiyorum.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz (56), daha önce Kalkınma Bakanlığı yaptı. Plan ve bütçe konularında oldukça tecrübeli.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç(52), TBMM Adalet Komisyonu’ndaydı. Uzun yıllardır bu alanda çalışıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş(41), Cezayir Büyükelçisi, Avrupa Parlamentosu’na başörtüsü ile giren ilk vekildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın(57) sosyal politikalar alanında hem bürokratik hem de akademik çalışmaları var.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki(66), eski görevine geri döndü. 2018 yılında görevdeydi. Yerel yönetimlerde de başkanlık yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan(55), kendisi ‘sır küpü’ olarak biliniyor. MİT Başkanı’ydı. Dış siyaset ve güvenlik paradigmasını üstüne basa basa söylerdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar(48), daha önce bakan yardımcısıydı. Kamudan önce özel sektördeydi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak(56), daha önce bu görevi yerine getirmişti. Spor alanında yöneticilikler de yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek(56), yeni kabinenin en dikkat çeken isimlerinden kendisi. Ekonomi denince ilk akla gelen isimlerden Hem Maliye Bakanlığı hem de başbakan yardımcılığı var. Kemer sıkma politikalarına hazır olun…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya(54), 4 yıl 8 aydır İstanbul’da Valilik görevini yürüttü. Öncesinde Şırnak, Ağrı, Tekirdağ ve Gaziantep’teydi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy(55), kendisi Antalyalı olur. Eski kabineden devam eden iki isimden biri. Turizmde 33 yıllık iş tecrübesi var.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin(53), önceleri MEB’te müsteşardı. YÖK ve üniversiteler ile çalıştı. 2018’den beri Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin rektörü. Kendisinin Ülkücü olduğu da biliniyor.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler(68), Jandarma’dan Kara’ya oradan da Genelkurmay’a geçmişti. Üstün Hizmet Madalyası’na sahip.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca(58), eski kabineden devam eden diğer bakan. Özel sağlık sektöründe oldukça tecrübeli bir isim. Kendisini koronavirüs sürecinde oldukça yakından tanıdık.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır(39), daha önce bakan yardımcısıydı. Teknolojide yenilikçi uygulamalara imza attı. STK’larda da oldukça aktif bir isim.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı(54), GÜBRETAŞ’ta uzun yıllardır görevdeydi. 1 yıldır da aynı bakanlıkta bakan yardımcısı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat(60), Albayrak Grubu’nun CEO’sudur. Hem MÜSİAD hem de akademide önemli çalışmaları var.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu(57), Karayolları Genel Müdürü’ydü. Bakanlığın önemli sac ayaklarından kara projelerinden sorumluydu.

Dikkat ettiyseniz yeni kabinedeki isimlerin yaşlarını da yukarıda belirttim.

Yaş ortalamasına bakacak olursak genç isimlerden oluşuyor diyemeyiz yeni kabine fakat oldukça tecrübeli isimlerden oluşuyor diyebiliriz.

Bana kalırsa tecrübe şu dönemde daha önemli bir olgu…

Yeni kabinen en genç ismi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, en yaşlı ismi ise Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler…

Özetle bu kabine işinin ehli isimlerden oluşuyor. Hiçbir şey riske atılmamış her alan güven altına alınmışa benziyor. Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir kadro...