TÜRKİYE'YE TURİZMDE YENİ RAKİP
Türkiye'nin Rusya pazarındaki önemli rakiplerinden Tayland, koronavirüs sonrası turizmi yeniden başlatıyor.

Türkiye'nin Rusya pazarındaki önemli rakiplerinden Tayland, koronavirüs sonrası turizmi yeniden başlatıyor.
Rusya pazarında Türkiye'nin önemli rakiplerinden Tayland, turizmi yeniden başlatıyor. 2019 yılında yaklaşık 40 milyon turist ağırlayan Tayland, Rusya'da da oldukça yüksek sayıda ziyaretçi alıyor. 2019 yılında Tayland'ı ziyaret eden Rus vatandaşı sayısı yaklaşık 1,5 milyon olarak kayıtlara geçti. Tayland ekonomisinde turizm sektörünün payı ise yüzde 11. Yapılan araştırmalar turizmin açılmasına Tayland halkının da sıcak baktığını gösteriyor. Ülkede turizm Covid-19'un gölgesinde açılsa da, Tayland halkının yüzde 82'si ülkenin turizmi güvenli bir şekilde yeniden açmaya hazır olduğu görüşünde. Aynı araştırma, sınırlar açıldıktan sonra Hong Kong, Singapur, Filipinler, Endonezya ve Hindistan halklarının yurt dışındaki ilk varış noktalarının Tayland olacağını gösteriyor. Araştırma şirketi Blackbox Research veri sağlayıcısı Dynata ile birlikte 17 ülkede 10 bin 195 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, ziyaretçilerin önceliği fiyat değil. 'Seyahatte önceliğim fiyat' diyenlerin oranı ulaşımda yüzde 18, konaklamada yüzde 15 ve etkinlikte yüzde 10 iken, aynı kesimin sağlık ve hijyen beklentisi ulaşımda yüzde 43, konaklamada yüzde 46 ve etkinlikte yüzde 50 olarak belirlendi. Araştırma, Tayland halkının ülke turizmine de güçlü bir şekilde destek vereceğini gösteriyor. Taylandlıların yüzde 92'si önümüzdeki 12 ay içinde ülke içinde seyahate çıkacağını beyan etti.
TURİZMİ DESTEK İÇİN 720 MİLYON DOLAR HARCADI
Koronavirüs salgını sonrası Tayland turizm sektörünü desteklemek için 22,4 milyar baht (720 milyon dolar) destek paketi açıklamıştı. Söz konusu destek, seçili otelleri ve restoranları tercih eden Taylandlılara mali destek sağlanmasını da kapsıyor. Araştırmada elde edilen temel bulgular şöyle: Katılımcıların yüzde 44'ü hala uluslararası seyahatlerden kaçınmayı tercih ediyor. Uzak mesafe seyahate en isteksiz olanlar yüzde 32 ile Japonlar, yüzde 42 ile Filipinliler, yüzde 43 ile Yeni Zelandalılar, yüzde 52 ile Avustralyalılar olarak belirlendi. Asyalı seyahatçiler arasında en popüler destinasyonlar Japonya ve Avustralya olurken, Avrupalı gezginlerin ajandasının ilk sırasında İspanya yer alıyor. Küresel ölçekte seyahatçilerin yüzde 80'i güvenli konaklama, yüzde 74'ü ise Covid-19'u kapsayan seyahat sigortasına daha fazla ödemeye hazır. Katılımcıların yüzde 76'sı tercih edecekleri ülkelerin daha az temaslı deneyimler sunan ülkeler olacağını belirtiyor. Yüzde 66'lık bir kesim ülkeler veya şehirler arasında kendi arabasıyla seyahat etmeyi tercih ediyor. Uçakla seyahat edebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 18'ken, 'kiralık arabayla seyahate çıkarım' diyenlerin oranı yüzde 9, trenle diyenlerin oranı ise yüzde 7 olarak belirlendi. 'Geleceğin turizmi nasıl olacak?' sorusuna ise katılımcıların yüzde 44'ü ''elektrik biniş (uçak)'', yüzde 43'ü ''temassız tuvaletler'', yüzde 40'ı ''havalimanından otele temassız yolculuk'', yüzde 36'sı ''orta koltukların kalkması'' ve yüzde 35'i ''dijital sağlık pasaportu'' yanıtını verdi.
HABER MERKEZİ
Giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kentin turizminin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizminde şubat ayında yolcu hareketliliğinin geçen yıla göre yüzde 509,3 artışla 29 bin 826 olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde yıla yolcu rekoruyla başlanan Türkiye'de, iki ay üst üste ay rekoru kırıldığını ifade etti.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz