“Türkiye turizmi artık dünyanın süper liginde”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 13. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nin açılış konuşmasında yılın 10 ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının 50,2 milyon olduğunu açıkladı.

“Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği” mottosuyla yola çıkan  Akdeniz Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Uluslararası 13. Resort Turizm Kongresini gerçekleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un katılmıyla başlayan kongre, Antalya'da Belek Turizm Bölgesi'ndeki Nest Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Kongreye milletvekilleri, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı katıldı. Kongre, yerli ve yabancı turizm sektör paydaşlarını bir araya getirdi. Gün boyu Türk turizmine katkı sunacak konularla paneller devam etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kongre açılış konuşmasında turizmde dolu dolu bir yılın daha sonuna geldiklerini belirterek, yılın başında 55,6 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini ancak Kahramanmaraş merkezli depremler, seçim süreci ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına rağmen hedefe çok yakın olduklarını ifadetti. Ersoy, “Tatillerinde Türkiye'yi tercih eden yabancı turist sayısı bu 10 ayda, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,58'lik artış göstermiştir. Turizm gelirlerinde ise 2023 Ocak-Eylül döneminde 42 milyar dolara ulaşmış durumdayız. Geçen yılın aynı döneminde ulaştığımız 35 milyar dolarlık gelirle kıyaslandığında, yüzde 20'lik bir artış elde ettiğimizi memnuniyetle görüyoruz” dedi. 


“TURİZMDE ARTIK DÜNYANIN SÜPER LİGİNDEYİZ”

Ersoy, turizmden elde edilen gelirleri açıklayarak artık ‘Türkiye turizminin dünyanın süper liginde olduğunu vurguladı. Ersoy, “Bir başka başarıyı da kişi başı gecelik harcama rakamlarında elde etmiş durumdayız. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bizim için önemli olan kişi başı harcamadan ziyade kişi başı gecelik harcamadır. 2017 yılını Türkiye 65 dolarla kapatmıştı. Hayata geçirmiş olduğumuz başarılı politikalar sonucu 2022 sonunda bu rakamı 89 dolara kadar taşımıştık. Bu yıl ise 100 dolar olarak tamamlamayı hedefliyoruz. Öte yandan 2002'de yaklaşık 800 bin olan konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesini, Kasım ayı itibarıyla 2,2 milyona yükselterek yüzde 175 arttırdık. Tesislerin tamamının Bakanlık belgeli olmasını zorunlu hale getirerek, nitelikli turizm konusunda çok gerekli bir süreci de tamamlamaya yaklaştık. Tüm bu rakamlar bize şunu gösteriyor, Türkiye olarak turizmde artık dünyanın süper ligindeyiz. Bu işi en üst seviyede yapan ülkeleri rakip olarak görüyor ve hedeflerimize uygun bir şekilde ilerliyoruz.  2028'de ise hedefimiz çok daha büyük. Turizm gelirinde çıtayı 100 milyar dolar seviyesine çıkaracağız” ifadelerine yer verdi. 

“EN YOĞUN REKLAM, TANITIM VE PR ÇALIŞMASI YAPAN ÜLKESİYİZ”

Türkiye, jeopolitik konumu sebebiyle geçmişte de bugün de krizlerle karşılaştığını ancak bu krizlerden daha az etkilenmek adına 2019’yılında pandemi ile gelen süreçte ‘Türkiye Turizm ve Tanıtım ve Geliştirme Ajansını’ kurduklarını belirterek “Dünyada 200'den fazla ülkede dijital tanıtım çalışmaları yapıyor, pazar ve ürün çeşitliliğini hedefliyoruz” diye konuştu. 

Sosyal medya mecralarını tanıtımda yoğun olarak kullandıklarına dikkat çeken Ersoy, “Bu platformlara ek olarak, dijital mecralarda tanıtıma da büyük önem veriyoruz. GoTürkiye instagram hesabımız sahip olduğu 3 milyonu aşkın takipçisi ile dünyada ülke hesapları arasında ikinci sırada yer alıyor. Yapmış olduğumuz tanıtım çalışmalarının bir de PR ayağı var. Rakamlarının da gösterdiği gibi şüphe yok ki şu anda dünyanın açık ara en yoğun reklam, tanıtım ve PR çalışması yapan ülkesiyiz” dedi.    


ANTALYA DA MİCHELİN REHBERİNDE YERİNİ ALACAK

Ersoy, turizmdeki en önemli ürün başlıklarımızdan bir diğerinin ise gastronomi olduğuna değinerek “Şehirlerimize ‘gastrocity’ kimliği kazandırmak için yoğun bir mesai harcıyoruz. Bunun da sonuçlarını almaya başladık. Bildiğiniz gibi İstanbul 2022'de Michelin Rehberi'ne dahil edildi. Eşsiz bir kültürel mirasın sahibi ve dünyanın en dinamik metropollerinden biri olan İstanbul'un "gastrocity" unvanı da böylece tescillenmiş oldu. Bu yıl ise Michelin Rehberi, Türkiye seçkisine İzmir ve Bodrum'u da dahil etti. Yeni seçki, 9 Kasım'da İstanbul'da bir törenle duyuruldu ve toplam 111 restoranımız rehberin 2024 seçkisine girmiş oldu. Önümüzdeki yıllarda Antalya'nın da Michelin Rehberi'nde yerini alacağına inanıyorum” dedi. 

ERSOY, “ANTALYA TURİZMDEKİ LİDERLİĞİNİ, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE VERDİĞİ ÖNEM İLE DESTEKLEYEREK DEVAM EDİYOR”

Ersoy,  turizmde geleceğin en önemli trendlerinden birisinin "sürdürülebilir turizm" olacağının altını çizerek, “Sürdürülebilir turizm derken, toplum ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasa, yerel halkın sosyal ve ekonomik yaşamına katkı sağlayan bir turizmden bahsediyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki artık her beş turistten dördü tatillerini sürdürülebilir bir tatil beldesinde geçirmek istiyor. İşte biz de bu amaçla, 2023 yılından itibaren "Güvenli ve Sürdürülebilir Turizm Programı"nı uygulamaya başladık ve bunun için dünyanın en üst düzey sürdürülebilirlik platformu olan "Global Sustainable Tourism Council" ile 3 yıllık bir protokole imza attık. Bu protokol ile Türkiye, dünyada sürdürülebilir turizm alanında hükümet nezdinde ulusal bir program geliştirmek üzere anlaşma yapan ilk ülke oldu. Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında bugüne kadar 7 bin 568 tesisin Birinci Aşama Belgesi, 634 tesisin ise Üçüncü Aşama Sertifikası almış bulunduğunu açıklayan Bakan Mehmet Ersoy, “Halihazırda devam eden çalışmalar kapsamında 809 tesisimizin de belgelendirme süreci devam etmektedir. Toplamda belgelendirme sürecine dahil olan bu 9 bin 11 tesisin 1357'si ise Antalya'da bulunuyor. Yani Antalya turizmdeki liderliğini, sürdürülebilirliğe verdiği önem ve hassasiyet ile güçlü bir şekilde destekleyerek devam ettirmekte.:

BELEDİYELERİN YAPMADIĞI ALTYAPILARI BAKANLIK YAPIYOR

Ersoy “Her ne kadar Büyükşehir Belediyelerinin sorumluluğunda olsada onların yapmadıkları  altyapı yatırımlarını Bakanlık olarak devralıp biz yapıyoruz’ diyerek turizmdeki altyapı çalışmalarına değindi. Bakan Ersoy “2002-2023 döneminde turizm amaçlı çevre düzenlemesi ile altyapının geliştirilmesi, ücretsiz halk plajı yapımı ve sürdürülebilir turizm kapsamındaki faaliyetler için yaklaşık 3,6 Milyar TL kaynak kullanılmış olup, bu kaynakla gerçekleştirilen yatırımların güncel değeri 22,5 Milyar TL’dir. Bu kaynağın yaklaşık 2 Milyar TL’si 2018-2023 yılları arasındaki çalışmalarda kullanılmıştır ki bunun da güncel değeri 4,3 Milyar TL’dir.  2023 yılı için kış turizmi, termal turizm, atık su tesisleri, ücretsiz halk plajları gibi farklı projelerdeki altyapı çalışmaları için ayırdığımız kaynak miktarı ise 1,5 milyar TL’yi geçmiştir. Her ne kadar Büyükşehir Belediyelerinin sorumluluğunda olsa da onların yapmadıkları altyapı yatırımlarını Bakanlık olarak devralıp biz yapıyoruz. Bu kapsamda, güncel toplam değeri yaklaşık 1,82 Milyar TL olan Antalya Belek Serik-2 ve Muğla Bodrum Atıksu Arıtma Tesisi yatırımları Bakanlığımızca tamamlanarak hizmete alınmıştır. 2023 Şubat ayında yapımına başladığımız Antalya Kemer Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisini de inşallah 2024 yılının mart ayında tamamlayacak ve bölgenin hizmetine sunacağız” dedi 


KAVALOĞLU: “DÜNYADAKİ TURİZM LİDERLERİ ARASINDA YER ALIYORUZ”

Uluslararası 13. Resort Turizm Kongresi'nde, Türkiye'nin turizm vizyonunu ve potansiyelini vurgulayan konuşma yapan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmin Türkiye için stratejik bir sektör olduğu belirtti.  Kavaloğlu, mevcut turistik kaynaklar, arkeolojik varlıklar, doğal zenginlikler ve konaklama işletmelerinin dünya standartlarının üzerinde hizmet verdiği vurgulayarak, Türkiye'nin turizm liderleri arasında yer aldığı ifade etti. Kavaloğlu “Turizmi besleyen kaynaklara, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış coğrafyamız, dünya tarihine damga vuran arkeolojik varlıklarımız, doğal zenginlikler, turizm çeşitliliği yaratan farklı konseptler, dünya standartlarının üzerinde hizmet verdiğimiz konaklama işletmelerimizle birlikte dünyadaki turizm liderleri arasında yer alıyoruz” diye konuştu. 

REKABET GÜCÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ; “ÖZGÜN İNSAN GÜCÜMÜZ”

Kavaloğlu konuşmasında, Türk turizminin en büyük farklılığının insan kaynağı olduğuna dikkati çekerek, turizmin insana hizmet etme zanaati olduğu vurgulandı. Türkiye'nin genç nüfusu ve özgün insan gücüyle rekabet avantajına sahip olduğu belirten Kavaloğlu, “Rakiplerimizde de buna benzer değerlerin bir kısmını tabii ki görmemiz mümkün.  

Ama şunu belirtmek isterim ki En büyük farklılığımız tüm bu kaynaklara ruh veren insanımızdır. Kaynağı kendime ait çok sevdiğim bir söz var; turizm insana insanla hizmet etme zanaatıdır derim her zaman. Turizm gücünü insandan alan bir endüstridir, Türk turizminin gücü de, turizm çalışanlarımızın, yatırımcısının, insanımızın genetik dokusuna kadar işlemiş, geleneksel motiflerle bezenmiş işgücüdür. Köklerden gelen bu dokuyu hiç bir turizm eğitimi bu denli içselleştiremez. Rekabet gücümüzün en güçlü ve vazgeçilmez potansiyeli genç nüfusumuzla birlikte özgün insan gücümüzdür” diye ifade etti. 

“ANTALYA'SIZ BİR DÜNYA TURİZMİNDEN BAHSETMEK SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Kaan Kavaloğlu konuşmasında kongrede, Türkiye'nin turizmdeki 40 yıllık geçmişi, Turgut Özal'ın rolü ve sektördeki hedeflerini hatırlattı. Özellikle Antalya'nın Türk turizmindeki önemi vurgulanayan Kavaloğlu, “Antalya ve Türkiyesiz bir dünya turizminden bahsetmek söz konusu olamaz. Modern turizm sürecine baktığımızda ülkemizin 40 küsür yıllık bir geçmişi var. Turizmde dünya liderleri arasına girmemizin tarihçesi 40 yıl, bu açıdan kendimizi rakiplerle kıyasladığımızda oldukça genç bir destinasyonuz. Buna rağmen hedefimiz büyük, hep birlikte bu hedefe ‘biriz ve dirayetliyiz’ mottosuyla ulaşacağımıza inanıyoruz. Türk turizminin başkenti Antalya ise ülke turizminin bu denli güç kazanmasında önemli bir paya sahiptir. Özellikle konaklama işletmelerimiz birbiriyle yarışmaktadır. Elimizdeki en büyük değerimiz olan insan gücümüzle ruh kazanan bu işletmelerdeki memnuniyet oranlarımız  yüzde 100  yaklaşmaktadır. Dünyada en fazla tekrar müşteri oranına sahip otellerimizin yanında, Antalyamız spor, sağlık, kongre, golf ve doğası ile turistik kaynakları en iyi değerlendiren destinasyondur. Bunu da her yıl alınan uluslararası ödüllerle tescillemektedir” dedi.  

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM VE KRİZ YÖNETİMİ VURGUSU

Kavaloğlu sektördeki kriz yönetimi ve sürdürülebilir turizm konularına özel önem verildiğini dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un liderliğindeki stratejik adımların sektörü güçlendirdiği ve dünyaya tanıttığına dikkat çekti. Kavaloğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Dünya ve turizm  gündeminin başında yer alan ve ‘geçici bir kriz’ olmayan iklim değişikliğinin yol açtığı ve halihazırda hissedilmekte olan negatif etkilerle sektörümüz karşı karşıyadır. Bu konudan en fazla etkilenecek sektör olacağımızın bilincindeyiz, bu yıl kongre ana temasını bu sebeple ‘sürdürülebilir turizm’ olarak belirledik. Tüm sektörlerde endüstrilerin geleceğini belirleyen, ülke ekonomilerine yön verecek,  yaşamsal belirleyici olarak gördüğümüz sürdürülebilirliği çalışmalarımızın en başına koyduk. Türkiye’nin de dahil olduğu Konaklama İşletmeleri için Sürdürülebilir Turizm Programını uygulamaya başladık. Bunu uygulayan ilk sektör ve ilk ülke olmaktan gururluyuz. Sayın bakanım bugüne kadar krizleri sizlerle birlikte güçlü bir şekilde atlattık. Atlatmaya da devam ediyoruz. Kriz yönetme sistemimizi sağlam temellerle oluşturduğumuzu düşünüyorum.”

AKTOB Başkanı Kavaloğlu, son olarak, önümüzdeki yıllarda düzenlenecek olan 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nin "sıfıra yakın karbon ayak izi" hedefiyle 2024 tarihinde gerçekleştirileceği duyurdu. 

TÜROFED BAŞKANI YAĞCI: “TÜRKİYE, BÖLGESİNDE PARLAYAN YILDIZ OLACAK”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, dünyada turizmin hızla büyüdüğünü, Türkiye'nin de bu büyümede etkin bir rol oynadığını belirterek ülkenin süper ligin bir oyuncusu olduğunu vurguladı. Yağcı, "Belli bir irtifaya geldik. Orada yolculuğumuzu sağlıklı bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor." dedi. Turizmde fırsatların ve risklerin devam ettiğini kaydeden Yağcı, bunların iyi yönde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Önümüzdeki 2 yılın, Türkiye'nin turizmde yeni bir paradigma oluşturması için sektörün öz güvenini göstermesi açısından kritik olduğunu söyledi. Yağcı, "Önümüzdeki 10 yılda Türkiye, bölgesinde parlayan yıldız olacak." dedi.

AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu da Türkiye'nin tarihi ve doğal zenginlikleriyle dünyanın turizm liderleri arasında yer aldığını belirtti. Turizmin gücünü insandan alan bir endüstri olarak nitelendiren Kavaloğlu, Türk turizminin gücünün de turizm çalışanları, yatırımcısı ve geleneksel motiflerle bezenmiş işgücünde yattığını ifade etti. Kavaloğlu, Türkiye'nin çeşitli krizlere rağmen dünyada en hızlı toparlanan destinasyon olduğunu belirtirken, Antalya'nın ülke turizmindeki önemine vurgu yaptı. Kongrenin ana temasını "sürdürülebilir turizm" olarak belirlediklerini söyleyen Kavaloğlu, bu alanda Türkiye'nin öncü olduğunu ve bu konudaki programın destekçisi olduklarını ifade etti.

Kongre, turizm sektörünün sorunlarının değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin ele alınmasıyla sona erdi. Ayrıca paneller sosyal medya, dijital araçlar üzerinden canlı yayımlanarak dünyaya ulaşması sağlandı.