“TÜRKİYE SİNEMA TARİHİNDEKİ EN UZUN PLAN”

Bu yıl 58'incisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Diyalog' filminin söyleşisi yapıldı. Yönetmen Ali Tansu Turhan, "8 günde filmimizi çektik. 32 dakikalık plan filmimizin bel kemiği. Çekimler gerçekten çok zordu. Türkiye sinema tarihindeki en uzun plan" dedi.

58'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan 'Diyalog' filminin söyleşisi, Atatürk Kültür Merkezi'nin yanındaki kafede yapıldı. Yönetmenliğini Ali Tansu Turhan'ın üstlendiği 'Diyalog' filminde, Hare Sürel, Ushan Çakır ve Funda Eryiğit rol aldı. Söyleşiye katılamayan Funda Eryiğit, online bağlantı ile soruları cevapladı.

Filminin konusunun bir tanışma hikayesi olduğunu anlatan Turhan, koronavirüs tedbirleri uyarak çekim yaptıklarını söyledi.

“2 AYLIK SÜREÇTE SENARYOYU BİTİRDİK”

8 günlük bir set süreci yaşadıklarını aktaran Turhan, filmin yapımını Burcu Uğuz ile birlikte gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Turhan, şunları söyledi: "Burcu'yla beraber ülkemizde geçerli olmayan telif haklarını, özel sözleşmelerle birlikte yapıp kağıt üzerinde 700 bin liralık bütçeyi 170 bin liralık nakit parayla 8 günde gerçekleştirdik. 1-2 aylık süreçte senaryoyu bitirdik. Filmin ilk başı, ekranın 3'e bölündüğü bir alan. Belgesel gibi çekmeye çalıştık ve 32 dakikalık plan filmimizin bel kemiği. Seyirciyi o ana, o geceye şahit etmek istediğimiz bir alandı. Çekimler gerçekten çok zordu. Herkes ne çektiğini biliyordu. Türkiye sinema tarihindeki en uzun plan."

Festivalde Burcu Uğuz ile hem uzun hem kısa metrajlı filmlerinin yarıştığını belirten Turhan, "Bu sürpriz oldu. Aslında kısası uzunu yoktur, dert derttir. İkisinde de aynı özeni göstermek gerekiyor. Farklı hikayelerle insanlarla buluşmak, farklı şekilde göstermek bizi mutlu etti" diye konuştu.

Senaryo yazarı Burcu Uğuz ise ilginç bir deneyim yaşadıklarını, filmlerini çekebilmek için kendi şirketlerini kurduklarını söyledi.

“FİLM İÇİNDE FİLM ÇEKTİK”

Oyuncu Hare Sürel de film içinde film çektiklerini belirterek, karakterlerle birlikte ikisinin bambaşka bir yolculuk olduğunu belirtti. Oyuncu Ushan Çakır ise filmdeki karakterlerin herkesin bir parçası olduğunu, oyun içinde oyun ile bambaşka bir karakter oynadıklarını ifade etti.

Söyleşiye online katılan Funda Eryiğit, ilginç bir deneyim yaşadığını anlattı. Eryiğit, "Çekim süremiz de çok hızlıydı. Az sürede güzel bir sonuç, çıkardığımızı tahmin ediyorum. Filmde oynuyorum, aslında dış ses değilim ama hiçbir zaman görünmeyeceğim için rahattım. Saç makyaj hazırlığı olmadan direkt oynamaya başlamak güzel deneyimdi" dedi.

DHA