Türkiye’nin “Yüz Akı” yerli ve milli silahlar

Her geçen gün gücüne güç katan Türk savunma sanayisi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde ürettiği silahlarla göz dolduruyor. Türk savunma sanayisi envanterindeki Türkiye’nin “milli” silahları dünyaya damga vurmaya devam ediyor.

Tüm dünya ülkeleri tarafından yakından takip edilen Türk savunma sanayisi başarıları dünyada konuşuluyor. Türkiye’nin envanterine kattığı Serçe İHA, KARGU, Bora Balistik Füzesi ve Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) dikkat çekmeye devam ediyor.

GECE GÜNDÜZ GÖREV YAPIYOR: SERÇE İHA

Güvenlik güçlerinin yaygın olarak kullandığı Serçe, Roketsan şirketinin insansız hava araçları (İHA) için geliştirdiği yeni tip MAM-L ve MAM-C bomba mühimmatı olarak biliniyor. Serçe,  başta keşif, gözetleme ve istihbarat görevleri olmak üzere, yol trafik bilgisi ve sınır güvenliği gibi görev ihtiyaçlarına göre farklı faydalı yük ile donatılabilen ve tam otonom görev yapabilen bir insansız uçan sistem. Yüksek faydalı yük kapasitesi ile zor koşullarda görev yapacak şekilde geliştirilmiş olan Serçe, standart tümleşik kamerası ile gündüz ve gece görev yapabiliyor.

DÖNER KANATLI MİLLİ VURUCU KARGU

Asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek asker tarafından taşınabilen, KARGU otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen, döner kanatlı milli vurucu İHA çözümü olarak tanımlanıyor. KARGU platform üzerinde gömülü ve gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin olarak kullanılabiliyor. KARGU yüksek riskli, kompleks çatışma bölgelerindeki görüş içi ve ötesi hedeflerin tespit ve teyidini sağlayarak kullanıcı personele keşif, gözetleme, istihbarat ve hassas vuruş imkanı sağlıyor.

BALİSTİK BORA FÜZESİ

Bora, Türkiye yapımı bir kısa menzilli taktik balistik füze olarak tanımlanıyor. Füze, Roketsan tarafından geliştirilip 2017 yılında hizmete girdi. INS ve GPS güdümlü olan füze Belarus yapımı MZKT-7909 8x8 kamyon ile taşınıyor. İhracat versiyonu Kaan olarak biliniyor. Bora füzesi, 28 Mayıs 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyinde başlatılan Pençe Harekâtı kapsamında ilk kez operasyon ortamında kullanıldı.

MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ (MPT-76)

Türk mühendis ve işçisinin geliştirdiği MPT-76'da, 2016 yılında üretildi. Yaklaşık 3 kilo 750 gram ağırlığındaki tüfek, soğuk, sıcak, kum, yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış ortamlarda 42 testi hatasız geçti. MPT-76, eksi 40 ve 65 derecede, basınçlı su tehdidi altında ve balçıkta sorunsuz çalışıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda MKEK tarafından geliştirilen MPT-76, 7,62x51 milimetre NATO mühimmatlarını ateşleyebiliyor.

HABER MERKEZİ