TÜRKİYE'NİN TURİZM NOTU ARTTI
Avrupa ülkelerini ikinci dalga korkusu sardı, turizmde yeniden kırmızı alarma geçildi. Rakiplerinin turizm tedbirlerinde zayıf kalması Türkiye’nin elini güçlendirdi. Böylelikle ibre Türkiye’ye döndü. Sektör gelecek yıl en iyi toparlanan ülkelerden olmak için çalışıyor.
Avrupa’da kısıtlamaların esnetilmesiye beraber, vaka sayılarındaki artış ikinci bir yasak dalgası başlattı. İngiltere’nin ardından Almanya da İspanya için ‘riskli bölge’ uyarısı getirince, ülke tatil sezonunu kapattı. Sezonu yeni açan Türkiye’nin yıldızı ise aldığı tedbirlerle parlıyor. Turizmciler, bu yıl gerçekleşecek en küçük turizm hareketinin gelecek yıllara yatırım olduğunu vurgularken, İspanya ve Yunanistan gibi rakiplerin bu konuda sınıfta kaldığını söylüyor. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin avantajlı olduğunu ve önümüzdeki yıl en iyi toparlanacak ülkelerden biri olacağını belirtiyor.
ANTALYA ŞANSLI ŞEHİR OLARAK GÖRÜLÜYOR
Türkiye’de Ukrayna'yla başlayan turist hareketi, İngiltere, Rusya ve Almanya ile devam ediyor. Antalya’ya haftasonu hava yoluyla 72 bin 479 turist geldi. Avrupa’da yaklaşık 750 milyon turistin seyahat ettiğini dile getiren Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Bu turistlerin gidebilecekleri alanlar da kısıtlı. En yakın ve güvenli destinasyonlarından birisi biziz. O nedenle şans bizden yana. Eğer bir aksilik yaşanmazsa, koronavirüste artış gözlemlenmezse, bu turistler Antalya’ya yönelir. Tedbirlere iyi uyup, bu durumu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Antalya için rakamlar iyi gidiyor. 1-15 Ağustos arasında Antalya’ya 325 bin turist geldi. Bu turistlerin 106 bini Rusya, 74 bini Ukrayna, 48 bini Almanya, 36 bini İngiltere olmak üzere diğer ülkelerden geldi. 30 ülkeden farklı sayılarda misafir var. Şu an günde yaklaşık 20 bin Rus turist geliyor” diye konuştu.
TOPARLANMA 2021 BAHARINDA DESTEK DEVAM ETMELİ!
Sektörün global düzeyde fazlasıyla olumsuz etkilendiğini vurgulayan Türkiye Otelciler Birliği(TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türkiye'nin COVID-19'un önlenmesi konusunda rakip ülkelerin çok önünde tedbirler aldığını yineleyerek, “Turizmde tüm hizmet alanlarımız belli standartlarda sertifikaya kavuşturuldu ve bunun uygulamalarını da çok iyi şekilde hayata geçirdi. Bunun meyvelerini alacağız” dedi. “Misafirlerimize çok dikkat edeceğiz, şayet her şey yolunda giderse uçak seferlerinin artış göstermesini bekliyoruz” diyen Eresin, şöyle devam etti: “Asıl toparlanma işaretlerini 2021’in bahar aylarından itibaren bekliyoruz. Plan ve hedeflerimizi şimdiden 2021 için yapıyoruz. En önemli endişemiz kalifiye insan kaynağımızı koruyabilmek. Bu nedenle sektöre sağlanan vergi indirimi, kısa çalışma ödeneği gibi desteklerin devam etmesi gerekir. Kısa çalışma ödeneğinin turizmde yılsonuna kadar devam etmesi önemli. KDV indirimi de 2021’de de devam etmeli. Turizmde yapılanmış satışlar genellikle uzun vadeli olduğu için bu tip desteklerin yansıması diğer sektörlerde olduğu gibi hemen hissedilmiyor. Bu yüzden desteklerin uzun süreli olması ve devamı çok önemli.”
AÇIK OTELLERİN SAYISI AĞUSTOSTA ARTTI
Bu yıl hedefin önümüzdeki yıla sağ salim çıkmak olduğunu vurgulayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır ise Antalya’da açık otel sayısının ağustosta artarak yüzde 60’a çıktığını ve dolulukların yüzde 50-60 arasında olduğunu dile getirdi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da “Aldığımız önlemleri gösterdik. 'Güvenli Turizm Sertifikası’ dünyada ilkti. Sektör buna inanılmaz hızlı bir şekilde adapte oldu.
HABER MERKEZİ