TÜRKİYE’NİN MATEMATİK KONUMU VE SONUÇLARI

Orta Doğu ülkelerinin zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına yakın olan Türkiye ekonomik yönden olumlu bir şekilde etkilendiği gibi, ayrıca bu ülkelerle aynı dine mensup olmasından dolayı sosyal, siyasal ve kültürel bakımdan da etkileşim içindedir.

Kuzey Doğu’da Türk Cumhuriyetleri ile soy ve inanç birliği bakımından yakın olan Türkiye, batıdaki Avrupa ülkeleriyle de bilim, teknoloji ve çağdaş uygarlık açısından etkileşim halindedir. Türkiye’nin Kuzey Yarım Kürenin Orta İklim Kuşağında yer alması, insanların yaşamına en uygun olan Subtropikal Orta Kuşak ikliminin etkisine sahip olma şansını getirmiştir.

Bu sahanın kuzeyine doğru gidildikçe sert kırsal iklim ve gür bitki örtüleri yer yer insan faaliyetlerini sınırlarken, güneye doğru gidildikçe de aşırı sıcak tropikal iklim ve büyük kara kütlelerinde yer alan geniş çöller yaşam alanlarını sınırlandırmaktadır.

Bu yüzden geçmişte olduğu gibi günümüzde de dünyanın sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik merkezlerinin çoğunun yer aldığı sahalar Kuzey Yarım Küre olmuştur. Aynı şekilde, iklim şartlarının uygun, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının daha zengin, kısaca insanların yaşamasına en elverişli yerler karaların en geniş yer kapladığı Kuzey Yarım Küre ve özellikle de Orta İklim Kuşağı olmuştur.  

Türkiye çok zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahiptir. Oldukça zengin bor, krom, demir, bakır, linyit, boksit, fosfat yatakları vardır. Ayrıca stratejik değeri çok yüksek olan ve nükleer enerji üretiminde kullanılan yeraltı kaynaklarını barındırmaktadır. Özellikle yüzlerce alanda kullanımı söz konusu olan ve toplam dünya rezervlerinin yarıdan fazlasını teşkil eden bor mineralleri Türkiye’dedir.

Türkiye, elverişli ikliminin verdiği imkanlarla zengin bir tarımsal potansiyel şansına sahiptir. Tropikal iklim alanlarında yetişen bazı bitkisel ürünler dışında Türkiye’de yetişmeyen tarım ürünü yok gibidir. Çok çeşitli sanayi bitkilerinden tahıl ürünlerine, sebze ve meyvelerden yağlı tohum bitkilerine, çay bitkisinden haşhaş üretimine her kültür bitkisi rahatlıkla üretilebilmektedir.

İnsanların beslenme, giyinme, sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan ve ekonomik değeri yüksek olan bu bitkilerin büyük bir kısmının ihtiyaca cevap verdiği bir coğrafyadır. Bazı ihtiyaç fazlası ürünlerin de ihraç edilerek ekonomiye katkı sağlandığı dünyadaki nadir ülkelerden biridir.