TÜRKİYE’NİN EYFEL’İ: EXPO

1789’daki Fransız ihtilalinin yüzüncü yılı anısına Paris’te düzenlenen Expo Dünya Fuarı’nda çeliğin sanayileşmedeki önemine dikkat çekmek için demirden bir kule inşa edilmişti. Adını kuleyi inşa eden mühendis Alexandre Gustave Eiffel'den alan bu yapının açılışı 31 Mart 1889'da törenle yapıldı.

***

300 işçinin bir araya getirdiği 18 bin 38 parça demirden oluşturulan kule, 1930'da New York şehrindeki Chrysler Binası inşa edilinceye kadar dünyanın en yüksek binası özelliğini taşıyordu. 7 bin 300 ton ağırlığındaki kule inşa edildiği tarihlerde hiç beğenilmemişti. Bugün ise Paris’in sembolü haline gelen Eyfel kulesi, dünyanın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden birisidir.

Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret edip önümde fotoğraf çektirdiği Eyfel kulesinden biz de ilham alarak 2016 yılında Antalya’nın Aksu ilçesinde Antalya’nın Üçkapılar'ı, şakayık çiçeği ve palmiye ağaçlarından esinlenerek EXPO kulesini inşa ettirdik.

***


 “Çocuk ve Çiçek” temalı botanik EXPO için Alanya yoluna cepheli, devlete ait bin küsur dönüm büyüklüğündeki birinci sınıf tarım arazisinin üzerine o zamanın parasıyla1 milyar 720 milyon lira harcayarak göletler, yapılar inşa ettik. Tarım arazisini tarım yapılamaz hale getirdik.

***

Oysaki bu tür organizasyon için, tarıma elverişli olmayan, atıl duran,  çöplük, bataklık gibi bir yer bulunsaydı, daha iyi olmaz mıydı? Oysa EXPO alanıyla ilgili ne hayalleri vardı bu şehrin.

***

Paris’teki Eyfel kulesinde olduğu gibi Antalya’nın Aksu ilçesindeki EXPO alanına da milyonlarca kişinin akın edip kulenin önünde fotoğraf çektirmek için kuyruğa gireceği düşünülüyordu.

***

Buraya turist yağacağı sanılıyordu. Başta Aksu olmak üzere Antalya ekonomisine her yıl buradan milyonlarca dolarlık gelir sağlanacağı hayal ediliyordu. Fakat EXPO organizasyonu sona erdikten sonra bu alan değerlendirilemedi. Akıbetinin ne olacağına bir türlü karar verilemedi. Aradan 8 yıl geçmiş.

***

Şimdi de EXPO alanının 1 milyon 64 bin 287 metrekarelik kısmı yani neredeyse tamamı parsellere ayrılarak satışa çıkarıldığına ilişkin haberler yayımlanmaya başlandı. Sosyal medya da dahil olmak üzere birçok mecrada bu konu tartışılıyor.

***

Birinci sınıf tarım arazisine kurulan EXPO alanına çöp muamelesi yapıldığı iddia edenler bile çıkıyor. Dileriz ki o bölge parsel parsel satılmak yerine, kurtarılıp Antalya’ya kazandırılır. Hayal edilen bir cazibe merkezi haline dönüştürülür.