TÜRKİYE’DE ULAŞIM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Türkiye toprakları, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan doğal bir köprü ve Afrika’dan Avrupa’ya uzanan en kestirme kara yollarının geçtiği bir konumdadır. Bu yüzden bu üç kıta arasındaki kara, demir ve deniz ulaşımı, Türkiye üzerinden gerçekleşmektedir.

Yani Avrupa ülkelerinden başlayıp güney ve doğu Asya ülkelerinde son bulan uluslararası öneme sahip transit kara ve demir yolu güzergahları Türkiye’den geçer. Yine Avrupa’dan başlayıp Orta Doğu ve Kuzey Doğu Afrika ülkelerinde son bulan kara ve demir yolu ulaşımının geçiş alanı burasıdır

Söz konusu alanların hava yolu ulaşımı uçuş hatları Türkiye hava sahasını kullandığı gibi, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin de güney istikametine yönelen uçuş hatları Türkiye üzerinden gerçekleşir. Bu ülkelerin Akdeniz ve okyanuslara deniz yoluyla ulaşmaları için Türkiye’den geçme dışında başka şansları yoktur.

Kısaca belirtmek gerekirse önemli Jeopolitik konumundan dolayı özellikle nüfus, beşeri ve iktisadi faaliyetler bakımından dünyanın en yoğun ve hareketli alanlarına yakın olması, en sık ulaşım şebekelerinin Türkiye topraklarından geçmesine sebep olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Yeraltı Zenginlik Kaynakları

Türkiye oldukça zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğu gibi dünyanın en zengin enerji kaynaklarının yakınında ve onların önemli tüketim alanlarına sevk edildiği yollar üzerinde bulunmaktadır. Dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin çoğunu barındıran Orta Doğu, Türk cumhuriyetleri ve Rusya bu kaynakları dış dünyaya bir şekilde ihraç etmek zorundadır.

Türkiye bu ürünlerin geçiş sahası üzerinde yer almaktadır. Dolayısıyla çevresindeki bu zengin doğal kaynakları hem en az masrafla ithal etmekte hem de transit geçişlerinde kazançlar elde etmektedir.

Zira dış dünyaya tankerlerle uzun bir zamanda oldukça masraflı bir şekilde ulaşan bu kaynaklar, Türkiye’ye borularla, kısa bir zamanda ve az bir masrafla ulaşabilmektedir. Boru hatlarıyla İskenderun Körfezi’ne ulaşan enerji kaynakları yöreyi bir enerji üssü haline getirmiştir.

Türkiye topraklarında bir kısmı işletilmekte, diğer bir kısmı da yeraltında duran çok sayıda maden kaynakları vardır. Özellikle bor mineralleri ve krom gibi dünya rezervlerinin önemli bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Stratejik değeri çok yüksek olan ve nükleer enerji üretiminde kullanılan birçok maden kaynağı da tespit edilmiştir.

Türkiye çok önemli jeopolitik ve stratejik konumundan dolayı çeşitli uluslararası siyasi, ekonomik ve askeri kuruluşlarda tercih edilmekte ve üye oldukları bu kuruluşlarda da kilit rol oynamaktadır.

Türkiye halihazırda Birleşmiş Milletler, NATO, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ), Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (İMF) gibi kuruluşlara üyedir.