Türkiye'de 2023'te 51,5 milyar metreküp doğal gaz sisteme girdi
Türkiye'nin doğal gaz sistemine giren toplam miktar, 2023'te önceki yıla göre yüzde 8 azalarak 51 milyar 477 milyon 297 bin metreküp oldu.

Türkiye'nin doğal gaz sistemine giren toplam miktar, 2023'te önceki yıla göre yüzde 8 azalarak 51 milyar 477 milyon 297 bin metreküp oldu.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) verilerine göre,
geçen yıl hava sıcaklıklarının beklenenden yüksek olmasının etkisiyle doğal gaz
talebinde düşüş gerçekleşti. Bu dönemde, Türkiye'de sisteme verilen doğal gaz
miktarı 51 milyar 477 milyon 297 bin metreküp olarak kayıtlara geçti.
Bu rakam 2022'de 56 milyar 11 milyon metreküp olarak
hesaplanmış, toplam tüketim miktarı ise 53 milyar 521 milyon metreküp olarak
gerçekleşmişti. Böylece, geçen yıl sisteme giren doğal gaz miktarında önceki yıla
göre yüzde 8 düşüş görüldü.
Doğal gaz ihracatı da yapan Türkiye'de toplam tüketimle
giriş miktarı arasında yüzde 5'e yakın fark olabiliyor.
GAZ GİRİŞİ EN ÇOK
OCAKTA, EN AZ HAZİRANDA
Türkiye'ye geçen yıl en fazla doğal gaz girişinin
gerçekleştiği ay yaklaşık 6 milyar 278 milyon metreküple ocak oldu. En düşük
doğal gaz girişi ise 2 milyar 342 milyon metreküple haziranda gerçekleşti.
"BU YIL İÇİN BİR
SIKINTI ÖNGÖRMÜYORUZ"
Öte yandan, Türkiye'de doğal gaz yatırımları hız kesmeden
devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 28 Aralık
2023'te yaptığı açıklamada son yıllarda ülkenin doğal gaz altyapısının yapılan
yatırımlarla güçlendiğini ve gaz ihtiyacının yüzde 50'sini sıvılaştırılmış
doğal gaz (LNG) olarak tedarik edebilecek seviyeye ulaştığını bildirmişti.
Önceki yıllarda sanayiye doğal gaz arzında sıkıntılar
yaşandığını anımsatan Bayraktar, bu yıl doğal gaz depolarının tamamen dolu
olduğunu ifade etmişti.
Bayraktar, "Bu yıl için bir sıkıntı öngörmüyoruz. Biz
herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden inşallah bu süreci sıkıntısız
atlatacağız. Bundan sonraki süreçte de kendi gazımızın daha yoğun devreye
girmesiyle artık bu konuyu herhangi bir şekilde gündemimizden çıkarmış
olacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.
KARADENİZ GAZI
DEVREDE
Türkiye'nin Karadeniz gazı da ülke enerji sektöründe önemli
kilometre taşlarından birini oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 20 Nisan
2023'te Zonguldak'taki Filyos Limanı'nda düzenlenen törenle Karadeniz gazı
devreye alındı. Böylece Karadeniz'deki doğal gaz sahasından ilk sevkiyat
yapıldı. Hane halkının kullanımına sunulan Karadeniz gazında ilk fazla üretim 10
milyon metreküp, ikinci fazda ise 40 milyon metreküp olarak belirlendi.
AA
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Tarım-GFE’nin şubat ayında aylık yüzde 2,35 arttığını belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren şubat ayları ortalamasının oldukça üzerinde bir artış olarak ilan edilmiştir” dedi.
Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 olarak kayıtlara geçerken, Antalya’da bu oran yüzde 23,6 olarak belirlendi. Akdeniz’in gözde şehirlerinden Antalya, bölgedeki en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il oldu.
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Perşembe Pazarı turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yabancı turistlerin akınına uğradı. Otellerden gelen turistleri pazarda gören esnaf, yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya çıkardı.
Türkiye genelinde mart ayında 110 bin 795 konut satışı gerçekleşirken, yabancılara yapılan konut satışlarında 496 konut ile Antalya, İstanbul'un ardından en çok satış yapılan ikinci il oldu.
Antalya’nın Aksu ilçesinde çiftçi kokteyl domatesin hal fiyatlarının düşmesi nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti. Domatesin üreticiden 15 TL’ye alındığını söyleyen çiftçi, “Marketlerde ise 70 TL'ye satılıyor. Aradaki farkı kim yiyor” diyerek tepki gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık, güçlü bir siyasi destek var, kararlıyız'' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 7 ildeki 13 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek.
Son dönemde trafikte sigortasız araçların oluşturduğu tehlikelere ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarının hızla artmasına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, özellikle sigortasız araçların yol açtığı mağduriyetlerin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Gündüz, “Her dört araçtan biri sigortasız dolaşıyor” dedi.
Türkiye’de konut piyasasındaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, satış rakamlarında geçmiş yıllara göre bir artış yaşandığını ancak piyasanın hala açılmadığını belirtti. Koçak, bunun en önemli nedenlerinden birinin konut kredilerindeki yüksek faiz oranları olduğunu vurguladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz