Türkiye’de şap alarmı verildi

Türkiye’de şap hastalığının daha önce hiç görülmeyen yeni tipi olan SAT-2 varyantının ortaya çıkması vatandaşları tedirgin etti. Alınan tedbirlerin ardından Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Hastalığın ete bir zararı yoktur. Vatandaşımızı gönül rahatlığı ile et yiyebilir” dedi.

Türkiye'de de görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle çeşitli illerde hayvan pazarları önlem amaçlı kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şap hastalığı görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını, büyükbaş hayvan varlığının tamamının aşılanması için gerekli çalışmaların süratle yürütüldüğünü bildirildi. Hastalığın ete ve insan sağlığına etkisi tartışmalara neden olurken, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, şap hastalığının insan sağlığı yönünden tedirgin edici yönünün bulunmadığını ifade etti.

“BİR HAFTA İLA 10 GÜN ARASINDA SÜREN BİR HASTALIKTIR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, şap hastalığının Türkiye'de bilinen ve çok uzun yıllardan beri görülen bir hastalık olduğunu söyledi. Yardımcı, “Şap hastalığı yıllardır belli bölgelerde görülen bir hastalıktır. Tarım ve Orman Bakanlığımız bu konuda alınması gereken tedbirleri zaten alıyor. Bir hafta ila 10 gün arasında süren bir hastalıktır” diye konuştu.

Hastalığa karşı alınan tedbirleri aktaran Yardımcı, hastalığın yayılmaması için ivedilikle çalışmalara başlandığını ve 8 işletmede karantina tedbirleri alındığını aktardı.

“BU TEDBİRLER VATANDAŞLARIMIZI KORKUTMASIN”

Yardımcı, hayvan pazarları hastalık riski nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar kapatıldığını bu kapsamda aşı çalışmalarının da sürdürüldüğünü belirterek, “Belli bölgelerde hayvan giriş çıkışları kapatıldı ancak bu tedbirler vatandaşlarımızı korkutmasın. Aşırı yayılım gösteren bir hastalık olmasına rağmen tüm illerimizde görülmediğini biliyoruz. Özellikle büyük illerimizde bu hastalık hiç yok.  En önemli tedbir aşılamak ve hayvan ıslah yerleri kurmaktır. Tarım ve Orman Bakanlığımız şu an bu çalışmaları yürütüyor ” ifadelerini kullandı.

“ŞAP HASTALIĞI İNSANLARA GEÇEN BİR HASTALIK DEĞİLDİR”

Yapılan araştırmaların hastalığın hayvanlar arasında bulaşıcı olduğunu gösterdiğine işaret eden Yardımcı, “Hastalığın ete bir zararı yoktur. Vatandaşımızı gönül rahatlığı ile et yiyebilir. Şap hastalığı insanlara geçen bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana geçer. Hayvanlarda fiziksel hasara neden olabilir. Grip ve nezle gibi bir hastalıktır. Vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yok” dedi.