TÜRKİYE'DE BULGARİSTAN SEÇİM HEYECANI

Bulgaristan’da parlamentoda yeteri çoğunluk sağlanamaması nedeniyle bu yıl üçüncü kez alınan milletvekili seçim kararı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimi başladı. Türkiye’deki çifte vatandaşlar, parlamentoda daha fazla Türk milletvekilinin seçimi kazanması ve Bulgaristan tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanlığı için olan Türk aday Mustafa Karadayı için sandık başına koştu.

Türkiye'de Bulgaristan seçimleri için oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 350 bin çifte vatandaş için Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da merkez ve ilçelerde 126 sandık yerleştirildi. Saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi, saat 21.00'e kadar devam edecek. Sadece kimlik belgesi ile oy kullanılabilecek, ehliyet geçerli olmayacak. Seçmen listesinde adı çıkmayanlar da kimlik belgelerini ibraz ederek oy kullanabiliyor. Kayıt yaptırmayanlar pazar günü sandık başında dahi dilekçe doldurarak oy kullanabildi. İstanbul’daki 27 sandıktan ikisi Avcıllar’daki Ambarlı İlkokulu'nda kuruldu. Sabah erkenden okula gelen görevliler elektronik oy sistemini kurdu. Seçmenler erkenden sıraya girerek oy vermek için sabırsızlandıklarını belirtirken, parlamentoda 50 milletvekili daha güçlü temsil edilmeyi, aynı zamanda Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Genel Başkanı Mustafa Karadayı’yı Cumhurbaşkanı olarak görmek istediklerini söyledi. Avcılar’da günlerden bu yana sürdürülen kampanyada Mustafa Karadayı'nın billboardlarda posterleri asılırken, Türk seçmenlerden mutlaka oy kullanmaları için midibüslerle sürekli anonslar yapıldı. Avcılar’daki seçimi Bulgaristan devlet televizyonu da bir ekiple izledi.

İZMİR'DEN YOĞUN KATILIM

Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanabilmeleri amacıyla İzmir'de yaşayan çifte vatandaşlar için sandık kuruldu. İlk kez bir Türk'ün aday olduğu seçimde soydaşlar Mustafa Karadayı için sandık başına gitti.

Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu'nun aldığı karara göre Türkiye'deki çifte vatandaşlar için çok sayıda ilde sandık kuruldu. Bugün saat 07.00'den itibaren sandık başına giden seçmen, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için oy kullanmaya başladı. İlk kez bir Türk'ün, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Karadayı'nın olduğu seçime, İzmir'de yaşayan çifte vatandaşlar yoğun bir katılım gösterdi. Saat 20.00'ye kadar sürecek oy kullanma süreci için İzmir'de 6 ilçede 12 sandık kurulurken, yaklaşık 50 bin seçmenin bulunduğu belirtildi.

'TÜRK ADAYIMIZ VAR, İNŞALLAH KAZANIRIZ'

Bornova'daki Batıçim İlkokulu'nda oy kullanan tekstil işletmecisi Sezer Altınay (47) "Bulgaristan'daki Türk partisinden, inşallah adayımız da seçilir. İsteğimiz eskiden İzmir'de 30 sandık vardı, 12'ye düştü. Buradaki insanlarımız kısıtlanıyor. Yaşlılarımız var, bu soğukta bekliyorlar. 2,5 saat bekledik, bu imkanların geliştirilmesini istiyoruz" dedi.

Bir diğer seçmen Macit Şenyürek (71) "Oyumuzu kullanacağız. Özel bir gün. Türk adayımız var, inşallah kazanırız" dedi. Seçmenden Hacer Mutlu (50) ise "Oy kullanmaya geldik. Vatandaşlık görevimizi yapacağız. İnşallah kazanacağız" dedi. Mustafa Türkoğlu (56) da "Türk adayı destekliyoruz. Allah'tan tek isteğim var; inşallah yüzde 90 oyla kazanırız" ifadelerini kullandı. 

ESKİŞEHİR'DE SEÇİM HEYECANI

Eskişehir'de çifte vatardaşlık hakkına sahip olanlar, Bulgaristan'daki cumhurbaşkanlığı seçim için oy kullandı.

Oy verme işlemi sabah saatlerinde Odunpazarı ilçesi Çankaya Mahallesi'ndeki Gazi Yakup Satar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tepebaşı ilçesine bağlı Şirintepe Mahallesi'ndeki Şehit Teğmen Subutay Alkay İlköğretim Okulu'nda başladı. Çifte vatandaşlık hakkı bulunanlar yapılan kimlik kontrolünün ardından oylarını kullandı.

'MUSTAFA KARADAYI'YI DESTEKLİYORUZ'

Eskişehir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Habibe Aydın, Türk aday Mustafa Karadayı'yı desteklediklerini ve yüksek bir oy potansiyelini yakalayacağına inandıklarını belirterek, "Bugün Türkiye'de kurulan 127 seçim sandığıyla Bulgaristan'daki Türk soydaşlarımızın yanındayız. Kalplerimiz onlarla bir ve beraber atıyor. Çifte vatandaşlık hakkına sahip yaklaşık 3 bin yurttaşımız Eskişehir'de kurulan iki sandıkta oylarını kullanıyor. Bugün, Eskişehir'de seçim koordinatörluüğümüz Bulgaristan seçimleri için 7'nci kez sandik kurarak, oy verme işlemini gerçekleştiriyor. Bu seçimin bizler için bir özelligi daha var. Bulgaristan'da ilk kez bir Türk, cumhurbaşkanı adayı oldu. Mustafa Karadayı'yı Türkler olarak destekliyor ve yüksek bir oy potansiyeli yakalayacağımıza inaniyoruz" diye konuştu.

'VATANDAŞLARIN İLGİSİ ÇOK YOĞUN'

Eskişehir'de yaşayan çifte vatandaşlık hakkına sahip olanların seçime çok yoğun ilgisinin olduğunu ifade eden Aydın, "Dernek olarak seçim sürecinin başından itibaren çifte vatandaşlarımıza tek tek ulaşarak oy kullanmalarının önemi ve haklarına sahip çıkmalarının zorunluluğu üzerine bilgilendirmeler yaptık. Oy kullanma duyarlılığının artması için katkı sunduk. Çifte vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyet ve bilince sahip olduklarını görmek bizleri çok mutlu etti. Vatandaşımızın ilgisi sabah çok erken saatlerden itibaren o kadar yoğun ki, ciddi anlamda çok mutluyuz. İnanılmaz anlamda duygulandık, gururlandık" dedi.

ÇİFTE VATANDAŞLAR SANDIK BAŞINDA

Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için sandık başına giden çifte vatandaşlar, oy kullanma heyecanı yaşadı. Çifte vatandaşların bazıları Bulgaristan'daki kayıtlı adreslerine giderek, bazıları da Türkiye genelinde kurulan 126 sandıkta oy kullandı.

Bulgaristan'da bugün yeni cumhurbaşkanı ve milletvekillerini belirlemek sandık başına gidildi. Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Bulgaristan'da bir ilki gerçekleştirerek, cumhurbaşkanlığına adaylığı koydu. Türkiye'de yaşayan soydaşların bazıları Karadayı ve Türk milletvekili adaylarına destek vermek için oy kullanmak üzere Bulgaristan'da kayıtlı adreslerine gitti. Bazıları ise Türkiye genelinde kurulan 126 sandıkta oy kullandı. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Havuzlar Ortaokulu'nda kurulan sandıklarda çifte vatandaşlar, saat 07.00'den itibaren oylarını kullanmaya başladı. Elektronik oy kullanma sisteminin de kullandığı okulda yoğunluk gözlemlendi.

OY KULLANMAYA SEDYE İLE GELDİ

Bedensel engelli Yümgüsüm Hacı, yakınları tarafından ambulansla oy kullanmak üzere okula getirildi. Ambulanstan indirilen Hacı, sedye ile sınıfa götürülerek oyunu kullandı.

Çorlu'da oy kullanan Serkan Ayaz da seçimlere yoğun ilgi olduğunu belirterek "Sabah erken saatlerde çifte vatandaş olarak oyumuzu kullandık. Bu seçimde bir Türk cumhurbaşkanı adayımızı var. Onun için hepimiz buradayız. Oylarımızı kullandık, hepimiz için hayırlı olmasını istiyorum" dedi.

'İYİ BİR KATILIM VAR'

Oy kullanan Baise Çınar da "Çifte vatandaşlar olarak bu seçimler için organize olduk. İyi bir çalışma yaptık ve sabah erken saatlerde gelip, oylarımızı kullandık. İyi bir katılım var. Bu seçimlerde bir Türk cumhurbaşkanı adayımız var. Hem cumhurbaşkanımıza hem de milletvekillerimize başarılar diliyorum. Bu sefer Bulgaristan'da hükümet kurulacaktır" diye konuştu. 

EDİRNE'DE 3 SANDIK KURULDU

Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için sınır şehri Edirne'deki 75'inci Yıl İlkokulu ile Keşan Lisesi'nde de sandık kuruldu. Çifte vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandık başına gitti. Kentte yaklaşık 2512 kayıtlı seçmenin oy kullanması beklenirken, engelli vatandaşlar da sandığa gittiği görüldü.

'VATANDAŞ ARTIK SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR'

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, seçimlere olan yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtti. Güneş, "Bugünkü seçimle ilgili vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor, biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Seçimin hem Bulgaristan hem de Türkiye için hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah, ilişkilerimiz daha da iyiye gider. Yaptığımız çalışmalarla bu seçimde katılımın olumlu yönde ilerlediğini görüyoruz. Bu şu anlama geliyor; vatandaş artık söz sahibi olmak istiyor. Sorumluluk aldılar ve sandığa iradelerini yansıtacaklar diye ümit ediyoruz" diye konuştu.

'BİR OY BİLE ÖNEMLİ'

Oy kullanmak için koltuk değnekleriyle okula gelen Şaban Vatansever (83), seçimlerde 1 oyun bile önemli olduğunu belirterek "Bir oy bile önemli, çünkü ne kadar çok oy kullanılırsa, o kadar fazla milletvekili çıkarırız. O nedenle muhtardan beni oy kullanmaya götürmesini istedim. Oyumuzu da kullandık. Sonuçlar kullanılacak oya bağlı" ifadelerini kullandı.

'BÜYÜK BAŞARI ELDE EDECEĞİZ'

Eşiyle birlikte oy kullanmaya gelen Şerif Şan, bu seçimden çok umutlu olduklarını belirtti. Şan, "Bu sefer çok umudumuz var. Kalabalık katılım da var. Her zaman oy kullanmaya hazırız. Hiç değilse geçen seferki seçimlere göre, 10 milletvekili daha fazla çıkacağını ümit ediyorum. Sayın Karadayı da cumhurbaşkanı adayı. Umuyoruz ki; bu seçimlerde büyük bir başarı elde edeceğiz" diye konuştu.

'İNŞALLAH DAHA İYİYE GİDECEK'
İlk kez seçimlerde oy kullanan 19 yaşındaki Aleyna Çetin ise "İnşallah, bu seçimde daha iyiye gidecek durum. Bu nedenle oy kullanmaya geldik. Zor yerlerden geldik. 89'da göçtüğümüz için çok zorluklar yaşandı. Türk, Türk'ü anlar diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

DHA