TÜRK SPORUNDA GENETİK DEVRİM

Bir fitness spor salonunda ‘genetic trainer’ eğitimi veren Kemal Selim Kural, genetik yapıya uygun spor branş seçiminde genetic passportun önemine vurgu yaptı.

Uluslararası bir Türk inovasyonu olan genetic passport, hızla Türkiye’ye yayılıyor. Antalya’da Chief Of Muscles (COM) Fitness Spor Salonu’nda ‘genetic trainer’ eğitimi veren ve aynı zamanda diyetisyen olan Kemal Selim Kural (25) başarılı bir sporcu olmak isteyen herkesin mutlaka genetic passportuna baktırması gerektiğini kaydetti. Genetic passportla 7-8 farklı gen paneline bakıldığını, insanların ortalama yaşam düzeyini ve bağışık sisteminizdeki risklerin ne olduğunu çıkarttığını söyleyen Kural, “Koronavirüse yakalanmamamız için en büyük etkenlerden birisi bağışıklık sisteminin güçlü olması. Genetic passporta baktığımız zaman bağışıklık sistemimizin nasıl güçleneceğini en net şekilde öğreniyoruz.” dedi.

SPORDA “DNA” DÖNEMİ

Genetik yapıya uygun spor branş seçiminde ve genetik yapıya uygun antrenman ve beslenme metodolojisinin önemine değinen Kural, sözlerine söyle devam etti:

“Genetik Pasaport testi ile ''DNA'' örneği ağız içi yanak bölgesine sadece 60 saniye sürülen steril pamuklu bir çubukla (Buccal Swap) alınabilmektedir. Numune alımı sırasında herhangi bir acı, sızı veya yan etki görülmez. Moloküler DNA analizi sonucunda insanların kas, iskelet, sinir, kardiyovasküler ve bağışıklık sitemlerinin kalıtsal fizyolojik özellikleri  belirlenebilir. Kas tipi ve kardiyovasküler kapasite kişinin hangi spor branşına daha uygun olduğu ve hangi spor branşlarında olimpik veya profesyonel seviyede başarılar elde edebileceğine dair çok önemli bilimsel bir veri kaynağıdır.”

“BİLİNÇLİ SPOR” VURGUSU

Biyokimyasal olaylara bakmak diğer yabancı ülkelerin bulduğu bir şey, ama ikisini bir araya getirip bir antrenörlük sistemi oluşturmak tamamen Türklerin icadı olduğunu vurgulayan Kural, “Genetic passportu elimizden geldiğince herkese öğretmek istiyoruz. Bunları gidip futbol takımlarıyla konuşmaya çalıştığımız zaman ret cevabı alıyoruz. Antrenörünüzü getirin ücretsiz eğitim verelim, bilinçli spor yapın istiyoruz ama yine aynı şekilde olumsuz cevap alıyoruz. Sonuçta bu insanlar 5-10 sene sonra milli takımda bizleri temsil edebilirler” dedi. Kural, kişiye özel yapılan bu testte, biyokimyasal bütün verilerin ortaya çıktığını, genetic passport raporuna bakılarak sporcunun sakatlandığı zaman iyileşme sürecinin ne kadar süreceğini söyleyebildiklerini de sözlerine ekledi.

FARUK ÇELİK