TURİZMİN DOĞUŞU

Turizmin ana unsuru ve en önemli kısmı olan seyahatler ilk insanlardan beri var olan etkinliklerdir. İlk zamanlarda bilinçsizce ve sadece zorunlu temel ihtiyaçlara yönelik olarak gerçekleştirilen seyahatler, uygarlığın gelişmesiyle dünyayı görmek ve keşfetmek için yapılan bilinçli seyahatlere dönüştü.

***

Turizm tarihine bakıldığında, yıkıcı etkisi büyük olan dönemlerle olağanüstü krizlerin baş gösterdiği zamanlar hariç turizmin sürekli bir gelişme gösterdiği ortaya çıkar.

Turizmin tarihi insanlığın tarihiyle başlamakta, buluşlarla giderek kolaylaşmakta ve daha çok insanı kapsamaktadır. İnsanlık milattan önce altı binli yıllarda yerleşik bir şekilde yaşamaktaydı.

***

Bulundukları yerin dışına çıkmaları çok tehlikeliydi. Sadece tehlikelerden uzaklaşmak ve yiyecek bulmak için yer değiştirmekteydi. Yer değiştirmeler hayvanlarla ve yürüyerek yapılmaktaydı.

Tekerleğin bulunuşu (M.Ö. 4000) ile insanların yakın çevrelerini gezmeye başladığı varsayılmaktadır. Milattan önce 4000 yılında Sümerler tarafından paranın bulunması ticareti kolaylaştırmıştır. Tarihte Sümerlerin ticareti başlatan, Finikelilerin bugünkü anlamda ilk gezginler oldukları bilinir.

***

Paranın bulunması, takası ortadan kaldırmış ve ticari değerlerin transferini kolaylaştırması sonucu ticari gezilere olanak sağlamıştı. Milattan önce 3000 yılında deniz araçlarının ve Sümerlerin tekerleği bulması ve kullanılması sonucu transferler ve taşımacılık daha da kolaylaşmıştır. Ticari ve yeni yerleri yağmalamak için yapılan geziler giderek artmıştır.

***

Artık deniz aşırı yerlere de ulaşıla bilinmektedir. Milattan önce 3000 yılında deniz araçlarının ve Sümerlerin tekerleği bulması ve kullanılması sonucu transferler ve taşımacılık daha da kolaylaşmıştır. Ticari ve yeni yerleri yağmalamak için yapılan geziler giderek artmıştır. Artık deniz aşırı yerlere de ulaşıla bilinmektedir.

***

İlk çağda insanlar fetih, istila ve dini sebeplerle seyahat etmişlerdir. Ayrıca yöneticilerin, tacirlerin ve macera arayan denizci kavimlerin seyahatleri turizm faaliyetlerini meydana getirmiştir. İnsanların merak ve refah seviyelerinin üstünlüğü bu faaliyette en önemli faktörlerdir.

***

İlk çağlarda insanların başlıca dört sebepten dolayı gezilere çıkıp yer değiştirdiği öne sürülmektedir. Bunlar ekonomik, spor, dini ve sağlık nedenleri olarak kabul edilir.

***

Ekonomik nedenler, ilk çağlarda insanların yiyecek aramak, korunmak ve barınmak için verimli topraklara doğru hareket etmesi, daha sonra kavimler ve milletlerin oluşmasıyla ticari faaliyetlerin ön plana çıkması şeklinde belirmektedir.

***

Mesela tüccar olan Fenikelilerin deniz ve karayolu ile her tarafı dolaşmaları, Çinlilerin ipek yolu ile Akdeniz’e Fenikelilere ticaret eşyaları taşıması, Babil Kralı Şulgi’nin vergilerini ödeyen asiler için yolları koruduğu ve dinlenme evleri inşa ettiğini iddia etmesi bu nedenlere örnek olarak gösterilebilir.

***

Sporla ilgili nedenler, ilk çağda Akdeniz ülkelerinde düzenlenen olimpiyat oyunları ve diğer sportif faaliyetlerin turizm hareketlerini canlandırması, bu oyunları seyretmek üzere uzak ve yakın pek çok yerlerden insanların gelmesi, Büyük İskender’in bu amaçla Efes şehrini imar ederek görkemli bir duruma getirmesi ve böylece burayı görmek için binlerce kişinin şehre akın etmesi sporla ilgilidir.