Turizmin devleri Antalya’da olacak

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, 13. Uluslararası RESORT Turizm Kongresine ilişkin yaptığı toplantıda "Bu yıl 13. kez gerçekleşecek olan kongremiz, başladığından bu yana her yıl kazandırdığı ivme ile uluslararası bir kongre markası konumuna ulaştı. Kongremiz, turizm endüstrisini ilgilendiren konuların ulusal ve uluslararası boyutta araştırılması, endüstrinin geliştirilmesi hedefi ile başlatıldı. Kongre sektörümüze ışık tutacak” dedi.

13. Uluslararası RESORT Turizm Kongresi, AKTOB organizasyonuyla "Turizmin geleceği, geleceğin turizmi" mottosuyla 23–24 Kasım 2023 tarihlerinde Antalya Belek’te gerçekleşecek. 23 Kasım 2023'te Cullinan Hotel Belek’de 19.30-21.30 arasında "Cumhuriyetimizle Yeni Yüzyıl" temasıyla kokteyl prolonge, 24 Kasım 2023’te NEST Kongre Merkezi’nde 09.00-17.30 arasında kongre programı yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılacağı kongrede seyahat endüstrisinin tüm bileşenleri bir araya getirilecek. Türkiye turizminin en büyük buluşma platformu olan ve daha önceki yıllarda dünyanın önde gelen turizm liderlerinin konuk edildiği kongrenin ana teması bu yıl "sürdürülebilir turizm" olacak. Küresel seyahat ve turizm endüstrisinin gündeminde yer alan konu başlıkları, uluslararası markaların temsilcileri, çeşitli sektör uzmanları tarafından ele alınarak son gelişmeler izleyicilere aktarılacak. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, kongreye ilişkin yaptığı açıklamada; "Bu yıl 13. kez gerçekleşecek olan kongremiz, başladığından bu yana her yıl kazandırdığı ivme ile uluslararası bir kongre markası konumuna ulaştı. Kongremiz, turizm endüstrisini ilgilendiren konuların ulusal ve uluslararası boyutta araştırılması, endüstrinin geliştirilmesi hedefi ile başlatıldı. Bu yıl konu başlıklarımız; Dünyada Çevrimiçi Seyahat Pazarı, Turizm Ekonomisi; Dünyada ve Türkiye’de Durum, Sürdürülebilir Turizm, Havalimanlarının Turizm Gelişimindeki Rolü, Birleşik Krallık Turizm Potansiyeli ve Türkiye’nin Konumu, Dünyada ve Türkiye’de Turizm Endüstrisinde Durum, Turizm Kaynak Pazarı Almanya’da Durum, Turizmde Ürün Çeşitliliği, Deneyim ve Destinasyon Pazarlamasında Yapay Zeka ve Dijital Platformlar" olacak. Sektörümüzün çalışmalarına rehber olacak, ışık tutacak” diye konuştu,

ANA TEMA ‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' 13. Uluslararası RESORT Turizm Kongresi, ana temasının sürdürülebilirlik olmasına rağmen bir diğer esas ana temasının Cumhuriyetin 100’üncü yılı olduğunu belirten Kavaloğlu, “Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının bu konuda bize açtığı yolda nasıl ilerlediğimizi hep birlikte kongre esnasında paylaşacağız. Kongremizin, Türkiye turizmine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. 13’üncüsünü düzenlediğimizi belirttiğimiz kongresinin ana teması, sürdürülebilirlik. Kültür ve Turizm Bakanlığı, GSTC yani Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile bir protokol yaptı. Bunu hükümetler bazında ülke bazında yapan ilk ülkeyiz ve bununla birlikte GSTC'nin sürdürülebilir turizm sertifikası programı tüm otellerimizde birinci etap tamamlandı ve uygulanmaya koyuldu. Dolayısıyla sürdürülebilirliğin tüm dünya felsefesinin temeline oturduğu bu dönemde biz de sürdürülebilirlik politikasıyla birlikte bunun turizm camiasında sektörel olarak uygulanabildiğini, uygulanacağını tüm dünyaya bu sertifika programı ile birlikte ulaştırmış olduk” dedi.


TURİZMDE DİJİTALLEŞME

“Geleceğin turizmi, turizmin geleceği’ konuşulacağı kongrede gündeme getirilecek konular hakkında bilgi aktaran Kavaloğlu, “Yaklaşık bin 500 katılımcıyla bu kongreyi gerçekleştireceğiz. Tur operatörleri, turizmin temsilcileri, dijital pazarlama temsilcileri, havalimanları, acentacılar, gastronomi, sağlık turizmi, spor turizmi konusunda bilgili etkili insanlar kongremizde konuşmacı ve panelist olarak katılacaklar. Turizmin çeşitlendirilmesinde fayda gören gastronomi, sağlık turizmi, spor turizmi ve kongre turizmi konularında deneyimli kişilerin bir araya geleceği panelde, Türkiye'nin pazarlama faaliyetleri tartışılacak ve geleceğe dair bilgiler paylaşılacak” diye konuştu.

Daha sonra turizmin çeşitlendirilmesi ile ilgili bir panele de yer vereceklerini ifade eden Kavaloğlu, “Sağlık turizmi, gastronomi turizmi, spor turizmi ve kongre turizmini temsil eden dostlarımız bizlerle panelist olarak katılacaklar. Daha sonra hepimizin merak ettiği turizmde dijitalleşmeyi konuşacağımız bir panelimiz olacak. Dijitalleşen dünyada turizmin pazarlama ve operasyonel anlamda nasıl şekillendiğini tartışacağız”

KARBON AYAK İZİ MİNİMİZE EDİLMİŞ KONGRE SÖZÜ

Kavaloğlu, ‘Karbon ayak izi sıfıra yakın’ olan bir kongre düzenlemeyi umut ettiklerini ancak bu yıl yetişmediğini ifade ederek gelecekte 14’üncü kongrede “karbon ayak izi minimize edilmiş’ kongre yapacaklarının sözünü verdi. Kavaloğlu, şunları kaydetti:

“İlk defa karbonu ayak izi sıfıra yakın olan bir kongre gerçekleştirecektik ama size buradan bunun sözünü veriyorum. 14. karbon ayak izi minimize edilmiş bir kongre düzenleyeceğiz. Burada yetişemedik. Yani bunu pazarlamak için oraya koymak istemedim. Ben onu tam çalışarak yapacağım. Yani karbon ayak izini sıfırlayan bir kongre olacak.”

TURİZMCİ HER TÜRLÜ KRİZE HAZIR

Kavaloğlu Antalya turizminde gelinen son durumu da değerlendiren Başkan Kavaloğlu, “Antalya'ya gelen kişi sayısı 15 milyonu geçti. 2022'ye göre yüzde 16'lık bir artış var. Burada hala yılın sonunda göreceksiniz. Bir numaralı kaynağımız Rusya, ama siz de takdir edersiniz ki bir numaralı kaynağımızla geçmiş dönemlerdeki 3 numaralı kaynağımız arasındaki savaş hali devam ediyor. Güneyimiz’deki Güneydoğumuz’daki Ortadoğu'da gelişen olaylar tabii ki turizmin ana unsurlarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Turizmcinin her türlü krize hazır olduğu en zor günlerden geçerek bugünlere geldiğini ifade eden Kavaloğlu “Dünyada son yüzyılda yaşanmış en büyük, yani yüzyılın felaketi dediğimiz 2 tane depremi bu yıl içerisinde atlattık. Sonrasında ise farklı, işte seçim dönemi seçimden döneminden sonra iklim şartlarının değişmesi; bunları hep birlikte yaşadık. Turizmci her dönem SWOT analizi yaparak gider. SWOT analizi nedir derseniz, güçlü olduğumuz yönler, zayıf olduğumuz yönler, fırsatlar ve korkular. Bu coğrafyanın bize getirdiği dünyanın en değerli topraklarında yaşıyoruz ve turizm faaliyetinde bulunuyoruz. Ama bu coğrafyanın getirdiği jeopolitik problemler de bunun peşinden geliyor ve turizmi etkiliyor. Size takdir edersiniz, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, İsrail-Filistin gerilimi; bunlar turizmi etkiliyor ama biz geleceğe umutla bakan bir ekibiz. Geleceğe umutla bakmamız için de biraz önce söylediğim gibi, yani en zor şartlardan bile çıkan bir ekip” diye belirtti.