TURİZMİN BAŞKENTİNDE ELEKTRİK PROBLEMLERİ

Sevgili okurlar, Isparta’nın soğuğunu yaşayanlar bilir. Geçtiğimiz aylarda Antalya, Burdur ve Isparta’nın enerji dağıtım işini yapan firmanın alt yapı hizmetlerini ihmal etmesi yüzünden Isparta günlerce elektriksiz kaldı. 

***

Bu yüzden vatandaşlar büyük bir mağduriyet yaşadı. Hatta iddialara göre donarak ölen bile oldu. Bu kepazeliğin ardından Isparta’nın elektrikle ilgili sorunlarının çözümü için tüm imkanlar seferber edildi.

***

Geçen gün bir müteahhit anlattı. Antalya’da müteahhitlerin de elektrik alt yapısındaki eksiklikler yüzünden çok büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı.  Ne gibi sıkıntılarının olduğunu sorunca açtı ağzını yumdu gözünü. Meğer dert çok büyük.

***

Dedi ki, “Biz bir inşaata başlarken elektrik talebinde de bulunuyoruz. Enerji dağıtımı yapan firma bize enerjini ‘şuradan alabilirsin’ diyor. Biz de gösterdikleri yerden elektriğimiz alıyoruz. Ama altı aylık izin veriyorlar. Altı ay sonra enerji müsaderesinin yenilenmesi gerekiyor. Altı ay sonra elektriğini bir başka yerden alacağın söylenebiliyor.

***

Örneğin biz şu anda Muratpaşa ilçesindeki Kızılarık Mahallesi 2829 sokakta Nora Life isimli, bir site inşa ettik. Daha önce binaya elektriği direkten alabileceğimiz söylenmişti. Nitekim şantiye elektriğimiz de sokaktaki direkten bağlandı.  Binamızın inşaatı bitti. İlgili dağıtım firmasına binamızın elektriği için başvurumuzu yaptık. Ama sokakta elektrik olmasına rağmen verilmiyor. En yakın trafodan yer altından baksla getirilmesine karar verilmiş.  Ama dağıtım firmasının elektriği ne zaman getireceği belli değil. Yatırım programına ne zaman alırlarsa binamız o zaman elektriğe kavuşacak.”

***

 “Sokaktaki direklerden diğer binalara elektrik verilirken size niye verilmiyor” diye sorduğumda, “Mevcut alt yapı yükü kaldırmaz deniliyor” yanıtını veren müteahhit şöyle devam etti. “Binanın inşaatı tamamlanmadan, yani ruhsat aşamasında iken bu işlerin çözümlenmesi gerekir. Ama maalesef elektrikle ilgili alt yapı hizmetleri sonradan geliyor. Ben inşaatımı tamamladım. Şimdi dört gözle elektriğin getirilmesini bekliyorum”

***

Müteahhit arkadaşın anlattığına göre bu durum Türkiye’nin imajına da zarar veriyor. Çünkü Antalya dünyada Türkiye’nin en çok tanınan ve de bilinen bir kent. Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı bir şehir. Hatta ülkemize gelen her üç turistten birinin tatilini geçirdiği bir şehir Antalya. O yüzden turizmin başkenti olarak da anılıyor. Haliyle bu şehre tatil yapmaya gelip yerleşen yığınla da insan var. Bunların çoğu Antalya’dan daire satın alıyorlar. Gelir seviyesi yüksek olanlar yeni inşa edilen konutları tercih ediyorlar.

***

Elektrikten dertli olan bu müteahhit arkadaşımıza elektrik sorununun işlerini etkileyip etkilemediğini sorunca şunları söyledi: “Bu sorun benim değil,  Antalya’nın, hatta ülkenin sorunu.  Hepimiz etkiliyor. Çünkü Dairelerimize sadece kendi vatandaşlarımız değil, talip olanların arasında Alman’ından Amerika’lısına, İngiliz’inden Rus’una kadar her milletten müşteri var.  Evi alıp hemen yerleşmek istiyorlar. Ama elektrikle ilgili sorun olduğunu söyleyince büyük bir şaşkınlık içinde kalıyorlar. Hatta bu yüzden daireyi almaktan vazgeçenler bile olabiliyor. Şu anda Rus ve Tatar müşterilerimiz taşınmak için elektrik sorununun çözülmesini bekliyor. Biz bu insanlara elektrikle ilgili sorunu izah etmekte güçlük çekiyoruz”

***

Sevgili okurlar, ekonomik krizden dolayı konut inşaatlarında azalmaya rağmen elektrik dağıtım işini yapan firmalar Antalya’nın göbeğindeki binalara bile elektrik götüremiyorsa; bu dağıtım firması aylık fatura tahsilatı dışında ne iş yapıyor çok merak ediyorum. 

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Konut sıkıntısından dolayı kiraların uçmasından yakındığımız bir süreçte Antalya’nın göbeğindeki inşaatlara bile elektrik verilemiyorsa, turizmin başkenti dediğimiz bir şehirde bu sorunlar yaşanıyorsa yetkililerin konuya el atması, Antalya’nın da hak ettiği hizmeti alması gerektiğini düşünüyorum