Turizmin Başkenti Antalya Hakkında Gezi Rehberi

Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz kıyısında merkezi olan Antalya, Türkiye’nin turizm başkenti olarak anılır. Kuruluşu milattan önceye dayanan kent, böylece çok zengin ve köklü bir geçmişe sahiptir.

Doğa harikası yerleri, tarihi yapıları, gezilecek sayısız yerleri, her biri diğerinden güzel tatil bölgeleri ile Antalya, yerli – yabancı sayısız tatilcinin uğrak kentidir. Tatilcilerin Antalya hakkında merak ettiği pek çok bilgiyi yazımızda derledik.

Antalya Hakkında Genel Bilgiler


Antalya, Türkiye'nin güneyindedir ve merkezi Akdeniz kıyısında olan bir turizm şehridir. Kentin kuzeyinde; Burdur, Isparta, Konya, doğusunda; Karaman, Mersin, batısında; Muğla illeri vardır. Güneyi ise Akdeniz ile çevrelenmiştir. II. Attalos (MÖ 220  - MÖ 138) tarafından kurulan kente, antik çağda, “çok verimli” anlamına gelen Pamphylia, Batı kesimine ise Lykia denirdi.

Kentin iklimi, iki yönde ilerler. Sahil bölgesinde tipik Akdeniz iklimi varken yukarı bölgede Akdeniz iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş vardır. Genelde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Kentin merkezinde pek kar görünmemesine rağmen özellikle yükse kesimlerde kar yağışları yaşanır. Ayrıca şehirde ulaşım da gayet kolaydır. Tramvay, otobüs, taksi ve deniz otobüsleri sık sefer yapar. Ayrıca kentte tatil yapacak olanlar, ev rahatlığını yaşamak için Antalya kiralık villa seçenekleri arasından da bir seçim yapıp konaklayabilmektedir.

Antalya'nın En Turistik 5 İlçesi



Antalya gezi rehberinizi oluştururken listenizi ilçeler bazında özelleştirebilirsiniz. Kent, köklü bir tarihi dokuya ve eşsiz doğal güzelliklere sahip pek çok ilçeden meydana geliyor. Bu nedenle her bir bölgesi ayrı zenginliğe sahip Antalya’da genellikle Kaş, Kemer, Konyaaltı, Finike ve Manavgat ilk beşe giriyor. Şimdi bu beş ilçe özelinde merak edilenleri beraber keşfedelim.

Kaş

Çevresinde birçok antik kente ev sahipliği yapan Kaş, kültür turizminin Türkiye’deki yapı taşlarından biri. Eski zamanlarda çok uzun yıllar bir liman kenti görevi görmüştür. Aynı zamanda Antalya ilinin en büyük yüzölçümüne sahip 4. ilçesidir. Tarihi Likya Yolu ile Karia Yolu’nun kesişim noktasında bulunması da Kaş’ı değerli kılar. Antalya şehir merkezinin yaklaşık 185 km güneybatısında yer alan Kaş, Antiphellos Antik Kenti, Patara Antik Kenti’nin yanı sıra UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan pek çok antik yapı ve kent de buradadır. İlçe, antik tarih tutkunları kadar tatilcileri, doğal güzellikleri sevenleri de kendisine çeker. Özellikle Kaputaş Plajı, Patara Plajı, Hidayet Koyu, Büyükçakıl Plajı, Kadınlar Plajı gibi yerler eşsiz doğal manzarası, harika denizi ile müthiş bir deniz, kum, Güneş tatili yapmanızı sağlar.

Kemer

Tarihi M.Ö. 690 yılına kadar uzanan Kemer de günümüzde yerli yabancı turistlerin akınına uğrayan popüler bir destinasyon. Kemer merkezine 15 km mesafede bulunan Phaselis antik kenti, ilçenin zengin geçmişini görebileceğiniz yapılardan yalnızca biri. Tarihte önemli bir liman ve ticaret merkezi Kemer’de Yanartaş, Gedelma Kalesi, Idyros Antik Kenti, Beldibi Mağarası, Yörük Parkı, Gedelme Çınarı gibi pek çok tarihi ve doğal güzellik var. Göynük Halk Plajı, Çıralı Plajı, Batı Halk Plajı, Phaselis Koyu gibi yerler de ilçede yapacağınız harika tatilin rotaları olabilir.

Konyaaltı

Antalya’nın batı ucunda yer alan Konyaaltı, M.Ö. 30 yıl öncesine kadar uzandığı bilinen Likya uygarlığının da yer alır. Konyaaltı, kendisi ile aynı adı taşıyan plajları ile ünlü bir ilçedir. Plajlar, şehrin batı kısmında falezlerin bittiği noktadan başlar ve Antalya limanına kadar 4-5 km daha uzanır. Üstelik Konyaaltı, Antalya şehir merkezine yakınlığı ile de diğer popüler ilçelerden ayrılır. Kent merkezinden özel aracınızla yaklaşık 40 dakika içerisinde Konyaaltı’na varabilirsiniz. İlçede meşhur plajların yanı sıra Roma Hamamı gibi tarihi yerleri, Geyikbayırı Mağarası ve Doyran Göleti doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.

Finike

Antalya şehir merkezinin güneybatısında kalan Finike, daha çok plajları, koyları, antik kent ve yapıları ile öne çıkar. İlk kez Fenikeliler tarafından M. Ö. 5. yüzyılda Phanikos adı ile kurulan Finike, uzun yıllar bir liman görevi görmüştür. Finike ilçesi konum itibariyle günümüzde Teke Yarımadası’nda bulunur. Bölgenin antik geçmişine uzanmak isterseniz mutlaka Arykanda Antik Kenti’ni ziyaret edin. İlçe merkezine yaklaşık olarak 29 uzaklıktaki antik kent, Finike’de inşa edilmiş en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Bunu dışında Gökbük Kanyonu, Suluin Mağarası ve Andrea Doria Koyu gibi doğa harikası yerleri ile de Finike, Antalya’nın görülmeye en çok değer ilçeleri arasındadır.

Manavgat

Şelalesi ile ünlü Manavgat, Antalya kent merkezinin doğusunda kalır. Antalya'nın en büyük ilçelerinden biri olan Manavgat’ın tarihi, araştırmalara göre Paleolitik Çağı’na kadar gider. Günümüzde Manavgat dediğimizde kuzeyde Toroslar, güneyde Akdeniz, doğuda Alara çayı, batıda Köprü çayı ile çevrili olan Antik Pamphylia’nın (Pamfilya) doğu kısımlarını kastetmiş oluruz. İlçede dünya ölçeğinde nadide özelliklere sahip doğal harikalar bulunur. Örneğin, Manavgat Nehri dünyanın en uzun yeraltı akarsularından beslenir. Meşhur Manavgat Şelalesi ise az bir yükseklikten dökülse dahi geniş bir alanda ve yüksek bir debi ile akar. Şelalenin civarında piknik yapabilir ya da balık restoranlarını tercih edebilirsiniz. Kentin gürültüsü ve tatil kalabalığından uzakta bir zaman dilimi istiyorsanız mutlaka Manavgat Şelalesi’ne de gidin. Bunun dışında ilçede Manavgat Boğazı, Titreyengöl, Köprülü Kanyon gibi nadide doğal güzellikler de var.

Antalya Gezilecek Yerler

Antik çağlardan itibaren süregelen hikayeleri ile Antalya, Türkiye’nin kültür turizmi açısından en önemli kentleri arasında. Dahası, doğa olayları ile kendiliğinden ortaya çıkan tabiat harikası yerler de oldukça zengin. Kendinize bir Antalya gezilecek yerler listesi hazırlıyorsanız aşağıdaki yerleri inceleyin.

Düden Şelalesi


Kepez sınırları içinde yer alan Düden Şelalesi, bazı kaynaklarda İskender Şelalesi olarak da geçer. İki büyük karstik kaynağın çıktığı şelale, özellikle eşsiz bir doğanın içerisinde huzurlu zamanlar yaşamak isteyenlerin uğrak yerleri arasındadır. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alan Düden Şelalesi, 1970’li yıllardaki girişimler ile beraber bir piknik ve mesire alanı olarak da düzenlenmiştir. Özellikle kent merkezinden uzaklaşmak, serinlemek ve kafa dinlemek isteyenler eşsiz fotoğraf çekebilecekleri Düden Şelalesi’ni sık tercih ederler. Ayrıca civardaki kafe, restoran gibi işletmelerde de dinlenmek, yemek - içmek mümkün.

Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya Arkeoloji Müzesi, önce Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Camisi içinde, daha sonra Yivli Cami’de yer almıştır. Müze, 1972 yılında bugünkü binasına taşınmıştır. Çocuk Bölümü, Tanrılar Salonu, Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu, Seramik Eserler Salonu gibi bölümlere sahiptir. 1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü’ne layık görülen müzede toplam 13 sergi salonu ve bahçe sergilemesi var. Müzenin koleksiyonunda sergilenen eserlerin pek çoğu bilim insanlarının bölgedeki kazılarından elde edilen eserler. Örneğin müzenin seramik salonunda Geometrik Çağ’dan (M.Ö. 10. yy) Bizans Çağı’na (M.S. 13. yy) kadar seramiğin gelişimi sergilenir ve salondaki seramik ürünlerin tamamı bölgedeki kazılarda bulunmuştur.

Konyaaltı Plajları

İlçe merkezine çok yakın olan Konyaaltı Plajları, bölgenin en ünlü plajlarıdır. Yaklaşık 7,5 kilometre uzunluğa sahip olan plajın 1500 metrelik bölümü ücretsizdir ve halk plajıdır. Geri kalanında ise otel ve işletme hizmetleri bulunur. Antalya’da bir yaz tatili Konyaaltı Plajları olmadan düşünülemez. Altınkum mevkiinde yer alan Konyaaltı Plajlarındaki kumlar son derece incedir. Deniz ise genel olarak sığdır. Bu nedenle yüzme bilmeyen ya da yüzmeyi yeni öğrenenler için de idealdir. Aynı zamanda mavi bayrak sahibi olan Konyaaltı Plajı çevresinde restoran, bar, büfe gibi işletmeler de mevcuttur.

Hıdırlık Kulesi

Muratpaşa’da yer alan Hıdırlık Kulesi, tarihi Kaleiçi surlarının üzerindedir. Beydağları’na hakim muhteşem bir manzaraya sahiptir. Kaleiçi Yat Limanı’na, Karaalioğlu Parkı’na ve bölgedeki beach kulüplere son derece yakındır. Parktan kolayca Hıdırlık Kulesi’ne çıkmanız mümkün. Yüksekliği 14 metreyi bulan Hıdırlık Kulesi’nin iletişim kurma ve savunma amacı ile yapıldığı tahmin edilmekte. Bu silindir formuna sahip kule, alt tarafı kare, üst tarafı silindir şekli ile hafızalara kazınır. 

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya ilinin 85 km kuzeydoğusundaki milli park, Türkiye’nin en uzun kanyonlarından birine sahiptir. Nehrin iki yanında yeme-içme tesisleri, günübirlik ve çadır kamp alanları vardır. 1973 yılında milli park olarak ilan edilen Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın pek çok doğal değeri vardır: Yaz kış yüksek bir debiye sahip olması nedeniyle rafting ve su sporlarına elverişli Köprüçay Nehri, Akdeniz Bölgesi’nin en büyük doğal servi ormanı, nesli tükenmekte olan akbabası, zengin flora ve faunası bunlar arasındadır. Ayrıca yüzme, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, oryantiring, bisiklet, olta balıkçılığı vb. gibi pek çok sportif aktivite bölgede yapılabilmekte. Park sınırları içerisinde konaklamak isterseniz de bungalov evler var.

Perge Antik Kenti

Antalya kent merkezinin yaklaşık 17 km doğusundaki Aksu ilçesinde yer alan Perge Antik Kenti, mimarisi ve mermer heykeltıraşlığı ile ünlüdür. 15 bin izleyici kapasiteli tiyatrosu, stadyumu, kuleleri, çeşmeleri ile bölge tarihi bir öneme sahiptir. Bölgenin şehir planı, doğu - batı ve kuzey - güneyde uzanan iki caddeden meydana gelir. Oturma yerlerinin karşısındaki sahne binası ise M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiştir ve burada bulunan eserler günümüzde Antalya Müzesi’nde sergilenir. Antik kentin sahip olduğu stadyum, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi korunan stadyumlarından biridir. Diğer önemli yapılar arasında kule, çeşme, hamam, agora bulunur. Hristiyanlığın en önemli figürlerinden biri olan Aziz Paul Perge'ye misyonerlik seyahatleri sırasında vardığı için antik kent, Hristiyanlık için de önemlidir.

Antalya Atatürk Evi ve Müzesi

Ziyaretleri sırasında Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, onun ziyaretleri anısına müzeye dönüştürülmüştür. Antalya Muratpaşa’da yer alan müze, iki katlı olup dikdörtgen şeklindedir. Kenti 3 defa ziyaret eden Atatürk’ün Beydağları’nın manzarasını seyrettiği  ve “Hiç şüphesiz Antalya yeryüzündeki en güzel yerdir.”  dediği bilinir. Köşkün alt katı, Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri ile ilgili fotoğraf sergisine ayrılmıştır. Bunun dışında Atatürk ve Antalya’ya dair belgesellerin izlenebileceği bir oda, yemek odası, büro vardır. Üst katta ise Atatürk’ün kişisel eşyaları sergilenir. Müzeye kent merkezinden özel araç ya da toplu taşıma ile gidebilirsiniz.

Antalya Aquarium

Konyaaltı sahiline sadece 70 metre mesafede yer alan Antalya Aquarium, dünyanın en büyük akvaryum komplekslerinden biridir. Eğlence ve eğitimi bir arada sunan mekanda 40 adet tematik akvaryum, 131 metrelik uzunluğu ve 3 metrelik genişliği ile dünyanın en büyük tünel akvaryumu bulunmakta. Burada köpek balığı besleme, müzik dinletisi, vatoz besleme gibi pek çok günlük aktivite imkanı vardır. Ayrıca okul gezilerine, nikah törenine, doğum gününe, evlilik teklifine ve benzeri etkinliklere de uygun bir yerdir. 12 yaş altı çocuklar güvenlik gerekçesi akvaryum alanına alınmaz. Online bilet alarak Antalya Aquarium’a gidebilirsiniz.

Antalya'da Ne Yenir?

Piyaz

Enginarlı Girit Kebabı

Laba Dolması

Hülüklü Çorba

Biber Frigya Dolması

Cive

Alanya Bohçası

Gökçesu Pilavı

Şilofta

Sedik Aşı

Bergamot Reçeli

Arap Kadayıfı

Finike Usulü Muz Tatlısı

Hibeş

Kabak Çiçeği Dolması 

Portakal Reçeli

Arabaşı Çorbası

Taratorlu Tekir Tava

Testi Kebabı

Aksu Tahinli Köfte

Toros Salatası

Keşkek

Yörük Kebabı

Tahinli Pide

Kömbe

Yanık Dondurma

Arap Kadayıfı

Şiş Kebap