TURİZMİ 'GİDER' KRİZİ BEKLİYOR

ANSİAD üyesi Hasan Ali Ceylan, 2022 yılında mal ve hizmetin fiyatı artmasına rağmen seyahat ve konaklamada artış olmadığını belirterek, “Bu şekilde devam etmesi halinde 2022 yılında turizmi ciddi manada bir gider krizi bekliyor" dedi.

ANSİAD 2022 yılı 3. Olağan Toplantısı, '2022'de Türkiye ve Dünyada Turizm & Antalya Havalimanı Genişleme Projesi' konusunda ANSİAD Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Necdet Alkandemir moderasyonunda gerçekleştirildi. ANSİAD üyeleri Hasan Ali Ceylan ve Ercan Kuruçırak'ın konuşmacı olduğu toplantıya, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Isparta'da yaşanan elektrik kesintisinin çok ciddi bir krizin işareti olduğunu kaydederek, “2022 yılında dört gün boyunca Isparta'da elektrik kesintisi yaşandı, düşünebiliyor musunuz? Türkiye'nin ücra bir köşesi bile diyemeyeceğimiz bir şehirde insanlar mağdur durumda bırakıldı. Kendilerine ayrıca tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" diye konuştu.

TURİZMİ GİDER KRİZİ BEKLİYOR

Hasan Ali Ceylan, Türkiye'nin 2020 yılı sonu itibariyle 1 milyon 20 bin turizm işletme belgeli yatak kapasitesi olduğunu kaydetti. Türkiye'de turizme arz edilen yatağın yüzde 40'ını Antalya'nın karşıladığını dile getiren Ceylan, “Antalya Türkiye'ye varışı olan turistin yüzde 30'una ev sahipliği yapıyor. Bu da bizim turizmimizin Nisan-Kasım arasında yoğunlaşmasından kaynaklanıyor. Aslında Antalya turizmi diğer aylarda da yolcu alıyor olsaydı 2019'daki 15 milyon yolcusu tahminen 20 milyonlara geliyor olacaktı" diye konuştu. 2022 yılında Türkiye ve dünyada birçok mal ve hizmetin fiyatı artmasına rağmen fiyatı artmayan ender şeylerden birinin seyahat ve konaklama olduğunun altını çizen Ceylan, “Ciddi manada elektronikten emtiaya kadar her türlü ürünün fiyatı artarken turizmde fiyatların artmadığını görüyoruz. Bu şekilde devam etmesi halinde 2022 yılında turizmi ciddi manada bir gider krizi bekliyor" dedi.

MALİYET ARTTI FİYATLAR YERİNDE SAYIYOR

Turizm otel ve tesislerinin yapım ve yenileme maliyetlerinin ciddi oranda arttığını işaret eden Ceylan, şöyle konuştu:

“Bizler daha önce ortalama bir odayı arsa maliyetlerinden bağımsız olarak 50 bin Euro ile 65 bin Euro arasından mal ederken şu anda görülüyor ki 75 bin ile 100 bin Euro arasında yeni maliyetler ortaya çıkacak. Mevcutta yapılmış otellerin ve tesislerin değerinin artması gibi pozitif bir etki yaratırken yeni yapılacak tesislerin veya tadilatların da önünde bir engel olarak kenarda duruyor. Herhangi bir turistik tesisin 2022 fiyatlarına yüzde 15-18 arasında zam yapamaması halinde 2019'dan daha kötü bir yıl turizmciyi bekliyor olacak, sayılar iyi bile olsa."

2051'E KADAR FRAPORT AG VE TAV ORTAKLIĞINDA İŞLETİLECEK

Antalya Havalimanı'nın mevcut durumu hakkında bilgiler paylaşan Ercan Kuruçırak ise “Havalimanında 3 adet paralel pist, 4 terminal binası, 192 bin metrekare kapalı alan, 40 gate, 215 chech-in kontuarı, 118 pasaport kontrol ve 28 yolcu köprüsü yer alıyor" dedi. Antalya havalimanının uluslararası krizlere rağmen 2019 yılında 35,7 milyona ulaştığını belirten Kuruçırak, “En kritik yolcu azalışı 2020 yılında yüzde 72,7 ile ikinci olarak 2016 yılında yüzde 32,7 ile yaşandı. 2021 yılında toplam 21,9 milyon yolcu sayısına ulaşılmıştır. En yüksek yolcu sayısına ulaşılan 2019 yılındaki toplam yolcu sayısının yüzde 62'sine ulaşılmıştırö diye konuştu. Antalya Havalimanı işletme imtiyazı 7,25 milyar Euro bedel karşılığında 2051 yılına kadar 25 yıllığına Fraport AG ve TAV ortaklığı tarafından kazanıldığını kaydeden Kuruçırak, “Kargo alanları, tesisler ve apron gibi birçok alanda genişleme yapılması söz konusu" dedi.

HABER MERKEZİ