2022 turizmi ‘atağa’ geçti

Alternatif Turizm İşletmeleri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, “Bu yıl turizm istihdamı bir milyon 350 bin civarına ulaştı. Turizm gelirimizde de bu yıl artış yaşandı. Kişi başı turizm geliri 600-700 dolar bandından 800 dolara yükseldi. Eğer bir olumsuzluk yaşanmazsa 2023 yılı da tamamen rekorların kırıldığı bir yıl olacak” dedi.

2022 turizm sezonunda yaşanan hareketlilik, her geçen gün artıyor. Türkiye'nin turizm başkenti Antalya’ya hava yoluyla gelen turist sayısı 7 milyonu geçti. Antalya, salgın döneminin etkisini azaltmasıyla turizm rekorları kıran eski günlerine geri döndü. Turizmdeki hareketliliğe bağlı olarak tatil bölgelerinde istihdam artışı yaşanırken, kişi başına turizm harcaması 800 dolara yükseldi.

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Alternatif Turizm İşletmeleri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, turizmde her geçen gün olumlu gelişmelerin yaşandığını söyledi.

“2023 REKORLARIN KIRILDIĞI BİR YIL OLACAK”

2022 turizm sezonunun oldukça iyi geçtiğini ve turizmciler olarak gelişmelerden memnuniyet duyduklarını aktaran Karaca, “2022 turizm sezonu oldukça pozitif yönde ilerliyor. Turizm rakamları beklediğimiz yönde yükselmeye devam ediyor. Eğer bir olumsuzluk yaşanmazsa 2023 yılı da tamamen rekorların kırıldığı bir yıl olacak” dedi.

TURİZM İSTİHDAMINDA CİDDİ ARTIŞ

Karaca, 2022 turizm sezonunda Türkiye genelinde ve Antalya özelindeki turizm rakamlarının yanı sıra, istihdam oranlarında da ciddi artış yaşandığını dile getirdi. Karaca, “Bu yıl istihdam oranlarımızda ciddi artışlar söz konusu. Bu yıl turizm istihdamı bir milyon 350 bin civarına ulaştı. 2019 rekorlar yılında istihdamımız bir milyon 190 bindi. Türk turizmi bu yıl rekorlar kırılan yıldaki istihdamı yakaladı ve hatta geçti. Bunlar çok güzel haberler” diye konuştu.

KİŞİ BAŞI TURİZM GELİRİ 800 DOLARA YÜKSELDİ

Turizm gelirlerinde de artış yaşandığını ifade eden Karaca, “Turizmciler olarak bizim en önemli önceliğimiz turizm gelirlerinde artış yaşanması. Turizm gelirimizde de bu yıl artışı yakaladık. Kişi başı turizm geliri 600-700 dolar bandından 800 dolara yükseldi” şeklinde konuştu.

HEDEF KİŞİ BAŞI BİN DOLAR

Karaca turizmcilerin hedefinin bu seviyeyi bin dolara yükseltmek olduğunu belirterek, “Bizim şu an amacımız bu geliri bin dolar seviyesine çıkarabilmek. Kişi başı turizm gelirinde turist kitlesi büyük önem arz ediyor. Turizmde farklı kitlelere hitap etmek bu anlamda çok önemli. Turizmciler olarak bu rakamlara rahatlıkla ulaşacağımızı düşünüyoruz. Çünkü alt yapı, yatırımlar, tesisler ve turizm sektöründe hizmet kalitesinin yüksek olması gibi birçok avantajımız var. Bu rakamları kolaylıkla yakalayacağımızı hatta üstüne çıkacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.