Turizmde tüm zamanların rekoru kırıldı

Antalya, 2023 yılında turizmde tüm zamanların rekorunu kırarak büyük bir başarı elde etti. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, 2023 turizm sezonunu, jeopolitik ve doğa kaynaklı zorluklara rağmen sektör temsilcileri için 'mucize' olarak değerlendirdi.

Türkiye turizminin başkenti Antalya 2023 yılında turizmde tüm zamanların rekorunu kırdı. Antalya'ya 2023 yılında 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında gelen turist sayısı 15 milyon 689 bin 258 olduğu açıklandı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde gelen turist sayısı 13 milyon 508 bin 632, rekorlar yılı olarak bilinen 2019 yılında ise 15 milyon 280 bin 763 olmuştu. 31 Aralık itibarıyla da 2023 yılı turizmde yeni rekor yılı oldu.  Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre,  Antalya 2023 yılında, 3 milyon 461 bin 762 kişi ve yüzde 14,10’luk artış oranı ile en çok Rusya’dan ziyaretçi ağırladı.  3 milyon 363 bin 510 kişi ve yüzde 19’luk artış oranı ile Almanya, 1 milyon 318 bin 215 turist sayısı ve yüzde 14,85’lik artış oranı ile İngiltere, 1 milyon 68 bin 150 turist sayısı ve yüzde 39,60’lık artış oranı ile Polonya takip etti. Rusya Ukrayna savaşından yaşanan kaybı Avrupa pazarının telafi ettiği görülüyor. Antalya’ya en çok ziyaretçi gönderen ilk on ülke sırasıyla Hollanda, Kazakistan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, İsrail ve Ukrayna yer aldı.


“2023 MUCİZE BİR YIL OLDU”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu, 2023'ün başında yaşanan deprem felaketi ve ardından gelen seçimler nedeniyle turizm sezonunun Haziran ayında başladığını belirtti. Ancak, sezonun ilk beş ayında yaşanan zorluklara rağmen, yıl sonunda elde edilen rakamların sektör için bir "mucize"  olduğunu ifade etti. Kavaloğlu, “Daha yılın başında son 100 yılın en büyük felaketini yaşadık. Ardından seçimler geldi. Sezonun ilk beş ayında turizmden bahsedemedik, haziranda sezonu açtık. Yıl sonu tablosuna baktığımızda inanın gözlerimiz büyüyor. Açık söylüyorum; bu rakamlar bizim için mucize. Şunu da unutmayalım; bizim 1’inci Rusya ve 3’üncü Ukrayna kaynak pazarımız halen savaş halinde. 2023’te Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan kaybı Avrupa pazarı ile telafi ettik” dedi.

Turizmin 12 aya yayılmasının önemine vurgu yapan Kavaloğlu, “2024 sezonu için erken konuşmamak gerekiyor. Yeni sezonda fiyat ve hizmet avantajımızı kesinlikle kaybetmeden adımlar atmalıyız. Oteller erken açılabiliyor mu, sezon nisan ayında başlayabilecek mi, sezonu uzatabilecek miyiz bakıyoruz. Elbette turizmin aylara yayılması da var. Biz hep 12 ay turizm diyoruz ama gerçekçi olmak lazım. Sistemi önce 7, sonra 12 ay olarak planlamalıyız. Mesela son dönemde kültür çalışmaları çok iyi bir noktaya geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu alanı da çok iyi yönetiyor. Antik kentlerle ilgili yürütülen çalışmaların sektöre çok büyük faydası var” diye konuştu.


GURBETÇİLERİN PAYI YÜKSEK

Turizmci Recep Yavuz ise Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerini değerlendirerek, “Kültür Turizmin Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 15 milyon 689 bin 258 bugüne kadarki en yüksek rakama ulaşmışız. Gelen turistler kadar gurbetçi turistlerin de yoğun olduğunu görüyoruz. Antalya’ya 928 bin 463 gurbetçi gelmiş. Daha önceki rekor yılı olan 2019’un üzerinde bu arada 629 bin, bu rekor olmasında gurbetçilerin payı çok önemli” dedi.


EN YÜKSEK ARALIK REKORU DA KIRILDI

Rusya’nın 2019 sayılarına hala gelmediğini ancak ivmenin yukarı doğru gittiğini belirten Yavuz, Rusya ve Almanya’nın kafa kafaya gittiğini ve daha sonra gelen turist sayılarından İngiltere ve Polonya’nın birbirini takip ettiğini ifade etti. Yavuz, dört ülkeden Antalya’ya gelen turistin yüzde 60’ını oluşturduğunu belirterek, “Depremden dolayı sezona geç başladık ve turizmciler olarak. Hazirandan itibaren bir misafir artışı var. Aralıkta bile 317 bin misafir geldi. Sadece 2019 yılına göre bir turizm rekoru değil. Aralık ayı en durgun aydır. Bugüne a kadar en yüksek aralık ayı rekoru kırıldı” diye konuştu.


‘Turizmin yıla yayıldığı’ söyleminin iddialı olacağını ancak sonbahar turizminin canlanabileceğinin görüldüğünü kaydeden Yavuz, “Sezonu uzatmak için oluşturduğumuz çaba ile 2 ay kaybı kapatmak için acenteler ve otelciler sonbahara yöneldiler. 2,5 milyonun üzerinde turist son 3 aydı geldi. Geç başlayan sezon yılın son aylarına uzatılmaya çalışıldı ve başarılı da oldu. Sağlık turizmin için gelen İngilizlerin etkisi var. Yılbaşı günü bile Antalya’ya 80 tane uçak indi. Havaların iyi gitmesinin önemi var. Bütün bunları topladığımızda ‘sezon 12 aya yayıldı’ diyemem ama aralık ayında şubattan fazla turist gelmesi ilk defa oluyor. Bu bir başlangıç ve sezonun uzayabildiğini gördük” diye ifade etti.