Turizmde mayıs ayı durgun seyrediyor

Bu yıl turizmde rekor sinyalleri veren Antalya’nın, mayıs ayında hız kestiğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, “Nisan ayında pandemi öncesi seviyesini geçen Antalya’da mayıs ayı gelişleri beklentilerin ve öngörülerin altında seyrediyor” dedi. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk ise mayıs ayındaki durgunluğun haziran itibari ile son bulacağını belirtti.

Dünyanın en önemli turizm kentlerinden biri olan Antalya sahilleri, doğası, yeşilliği ve tarihiyle dünyanın dört bir yanından turist ağırlıyor. Her yıl turist yoğunluğunu en üst seviyelerde yaşayan kent bu yıl, rekor yılı olan 2019’un rakamlarını aşmayı hedefliyor. Rekor senesi 2019'un ilk 4 ayında yurt dışından 1 milyon 560 bin 862 kişinin hava yoluyla geldiği Antalya, bu yıl 1 Ocak-28 Nisan döneminde 2019'un aynı dönemini geride bırakmıştı. Ancak yükselişte giden bu yoğunluğun mayıs ayında yerini durgunluğa bıraktığını gözlemleyen Turizmci Recep Yavuz, Antalya turizminin mayıs ayında hız kestiğini belirtti.


TURİZMDE MAYIS AYI DURGUNLUĞU

Sezona büyük umutlarla başlayan ve geçtiğimiz yıllara göre başarılı bir ilk 4 ay geçiren Antalya turizminin mayıs ayında hız kestiğini söyleyen Yavuz, “Nisan ayında pandemi öncesi seviyesini geçen Antalya’da mayıs ayı gelişleri beklentilerin ve öngörülerin altında seyrediyor. Sezonunun başlaması ile yeni fiyatlandırmaların gelişlere ilk yansıması olarak bir veri oluşturan mayıs ayının ilk iki haftasında 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 12 oranında bir kayıp söz konusu” ifadelerini kullandı.

“RUSYA’DAN GELİŞLER AZALDI”

Mayıs ayındaki yavaşlamanın temel sebebinin Rusya gelişlerinin azalmasından kaynaklandığını belirten Yavuz, “Turizmciler yavaşlamanın birkaç farklı nedeni olduğunu dile getiriyorlar. Rublenin büyük ölçüde değer kaybetmesi, tatil maliyetlerinin artması, Mısır, Dubai, Maldivlerin rekabet edecek düzeye gelmesi, deprem ve seçim sürecinin üst üste gelmesi durgunluğun nedenlerinden bazısı” dedi.

Bazı kesimlerin ekonomik zorluklar yaşamadığını ve bu yüzden de tatil bütçesinde zorlanmadığını dile getiren Yavuz turizmcilerin gözlemlerini dile getirerek şunları kaydetti:

“Belli bir kesimin yüksek maliyetleri göze alıp pahalı otelleri seçtiğini söyleyen turizmciler, büyük ve kalabalık ana kitlenin ise zorlandığını dile getirerek artık Rusya’da Antalya-Dubai kıyaslamasının bile yapıldığını dile getiriyorlar.”

Yavuz, Rusya gelişlerinde hareketlenmenin haziran ortasından sonra gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

“RUS TURİSTLER MISIR’I TERCİH ETTİ”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Vakfı (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk da mayıs ayı durgunluğunu değerlendirerek şunları kaydetti:

“Deprem nedeniyle şubat ve mart ayında erken rezervasyon satışlarının durması, nisan ve mayıs satışlarını olumsuz etkilemişti. Araya bir de seçim girdi, seçimin ikinci tura kalması mayıs satışlarını iyice düşürdü. Bütün bunların dışında bir de Rus pazarına yönelik fiyat politikasında mayıs ayı biraz pahalı kaldı, bunun da etkisi var. Otellerimizdeki nisan ve mayıs ayı geçen senenin çok üzerindeydi, neredeyse yüzde 70 ila yüzde 80 üzerinde fiyatlar güncellendi. Dolayısıyla mayıs ayında tatile gidecek olan Rus müşterinin bütçesini zorlayan fiyatlar bunlar. Onlarda bu ayda daha ucuz destinasyon olarak Mısır’ı tercih ettiler ve bu yüzden mayıs ayı gerçekten durgun geçti.”


“HAZİRAN AYINDA TEKRAR CANLANMA BEKLİYORUZ”

Turizm sektöründe mayıs ayında yaşanan durgunluğun haziran ayında son bulacağını söyleyen Hamit Kuk, “Haziran ayında iç pazar devreye gireceği için canlanma olacağını düşünüyorum. Diğer alternatif pazarlardan Polonya, Hollanda, Balkan ülkeleri onlardan da rezervasyon akışları fena gelmiyor. İlave olarak otelcilerimiz tarafından Rus pazarında da fiyat düzeltmelerinin yapılacağını düşünüyorum. Dolayısıyla hazirandan itibaren ekim sonuna kadar iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum. Toparlayacağımızı düşünüyorum, turizm sektörü yaptığı hatalardan ders alan bir sektör, dolayısıyla hatalarını telafi edecektir. Türkiye’nin siyasal ekonomik koşulları da uygun olduğu sürece turizm sektörüne hiçbir şey olmaz, hazirandan itibaren ekim sonuna kadar güzel bir sezon geçiririz” diye konuştu.