Turizmde hedefler ‘12’den’ vurulacak

Alternatif Turizm İşletmeleri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, “Bu yıl Antalya’nın, Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı yıl sonu hedeflerine ulaşacağını düşünüyoruz. 2022 turizm yılında 12 milyon turist rakamını yakalayacağımızı ön görüyoruz. Eğer bu rakamlara ulaşırsak önemli bir kırılma noktasını aşmış olacağız” dedi.

Zehra Tekeci/İrem Güneybaz

Turizmin başkenti Antalya’da 2022 turizm sezonunda her gün yeni bir rekora imza atılıyor. Turist sayısının neredeyse 7 milyona yaklaştığı Antalya’ya, her gün milyonlarca turist giriş yapıyor. 2019 yılının ardından turizmde en büyük beklentilerin yaşadığı 2022 sezonu, şimdiden turizmcilerin yüzünü güldürürken bu yıl 12 milyon turist sayısına ulaşılacağı ön görülüyor.

“TURİZMDE ÇOK GÜZEL HABERLER ALIYORUZ”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Alternatif Turizm İşletmeleri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, Antalya’da 2022 turizm yılının oldukça başarılı bir ivme yakaladığını dile getirdi. Karaca, “Antalya ilk 6 aylık dönemde 2019 yılı rakamlarına yaklaştı. Antalya’ya yılın ilk aylarında giriş çıkışlar ağır şekilde başladı, ancak yaz aylarına yaklaşılmasıyla hızlandı ve bir ivme yakaladı. Şu an çok çok daha yukarılara ulaştık. İlk yedi ayda Antalya’ya gelen yolcu sayısı 6 milyon 688 bin 506’ya ulaştı. Geçtiğimiz günlerde günlük gelen yolcu sayısında bir rekora imza atıldı. 30 Temmuz Cumartesi günü iç hatta 113, dış hatta 956 olmak üzere toplamda 1069 uçağa hizmet verildi. Avrupa’daki bazı havalimanlarında grevler hala sürüyor. Özel havayolu firmalarının birçoğu uçuşlarını iptal etti. Bu duruma rağmen rakamlarımız çok iyi. Eğer bu uçuşlarda eklenseydi rakamlar çok daha yukarı çıkard, . Şu an turizmde çok güzel haberler alıyoruz” diye konuştu.

“12 MİLYON TURİSTİ YAKALAYACAĞIZ”

Turizmde bu yıl hedeflenen rakamların yakalanacağına vurgu yapan Karaca, “Bu yıl Antalya’nın, Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı yıl sonu hedeflerine ulaşacağını düşünüyoruz. 2022 turizm yılında 12 milyon turist rakamını yakalayacağımızı ön görüyoruz. Eğer bu rakamlara ulaşırsak önemli bir kırılma noktasını aşmış olacağız” dedi.

FARKLI PAZARLAR AVANTAJ OLDU

Karaca, bu yıl Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle Türk turizminde farklı pazarlara girilmesinin avantaj olduğunu belirterek, “Bu yıl bölgelerimizde İsrail başta olmak üzere diğer Ortadoğu ülkeleri, Singapur, Malezya, Endonezya gibi ülkelerden de turist almaya başladık. Bu bizim için bir avantaj oldu. Şu an Çin ile ABD arasında da bir gerginlik yaşanıyor. Çin’den ABD’ye çok ciddi miktarda turist gidiyor. Çin ABD’ye karşı belli önlemler alırsa, Çinli turistlerin bir kısmının Türkiye’ye yönelmesi beklenebilir. Bunları avantaja çevirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

KRUVAZİYER TURİZMİNDE HAREKETLİLİK

Bu yıl Türk turizminde kruvaziyer turizminin de hareketlendiğine dikkati çeken Karaca, “Önceden turizmcilerimiz sektöre niceliksel yaklaşırdı. Son yıllarda niteliğe doğru bir kayış oldu. Turizmcilerimiz artık kitlelerin talebine göre hizmet geliştiriyor. Bunun yanında bu yıl kruvaziyer turizmi de hareketlendi. 2016’da kruvaziyer turizmi rakamları 205 bin civarındaydı. Bu sene bu sınırı geçtik. Son yıllarda bu alanda içler acısı bir hal söz konusuydu. Firmalar Türkiye’yi rotalarından çıkarmışlardı. Bu sene eskiye dönüş başladı. Kruvaziyer turizminde geldiğimiz nokta çok umut verici ve sevindirici” ifadelerini kullandı.