TURİZMDE ‘GÜZEL’ GÜNLER ÇOK YAKIN

Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da 2022 turizm sezonu başladı. Avrupa pazarının yoğun ilgi gösterdiği Antalya’da bu yıl turizm sezonunun oldukça başarılı geçeceği ön görülüyor.

Zehra TEKECİ, Fatma ARSLAN

Turizmin gözde şehri Antalya’da 2022 yaz sezonunda turizmciler bu yıl Avrupa pazarının ilgisini işaret ederken, ilk 4 ayda elde edilen verilerde Alman ve İngiliz turistlerin yoğunluğu dikkat çekiyor.

“1 MİLYON 200 BİNİN ÜZERİNDE TURİST GELDİ”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Turizmci Recep Yavuz, “Yılın ilk dört ayını bitirdik. İlk dört ay çok zor bir dönemdi çünkü yılın başında kısıtlamalar sürüyordu.  Ardından ise savaş süreci başladı. Tüm bunlara rağmen süreci oldukça iyi atlattık diyebiliriz. Antalya’da ilk dört ay sonunda 1 milyon 200 binin üzerinde misafir ağırladık. Özellikle Avrupa’dan Paskalya tatili dolayısıyla gelen turistlerle yoğun bir dönem olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“AVRUPA PAZARI ÖNE ÇIKIYOR”

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşın ardından Antalya’da turizm pazarlarının yeniden şekillendiğini belirterek Yavuz, “Ukrayna pazarı savaş nedeniyle bu yıl gündemde olmayacak. Bu savaş nedeniyle Rusya’da oluşan düğüm ise yavaş yavaş çözülüyor. Türkiye’ye dün 4 farklı uçuş yoluyla Rus turist geldi. Bu uçuşlarla düğüm önemli ölçüde çözülmeye doğru gidiyor. 4 ayda gördüğümüz kadarıyla Avrupa pazarı da oldukça öne çıkıyor. Bu pazarda Almanya birinci sırada, İngiltere ise ikinci sırada devam ediyor. Rusya pazarının çözülmesinin ardında iki pazarın ilgisini harmanlayarak sezonu normalleşmeye doğru götürebiliriz” diye konuştu.

“1 MİLYON İNGİLİZ TURİST GELEBİLİR”

Yavuz, İngiltere pazarının geçtiğimiz sene dünyanın çeşitli noktalarındaki turizm faaliyetlerinde beklentisini karşılayamadığını ifade ederek, “İngilizler geçtiğimiz sene Portekiz’e ve İspanya’ya gittiler ancak oradan mutsuz ayrıldılar. Beklentileri karşılanmadı. Bu sene ise bu kapsamda Türkiye’ye daha fazla yöneleceklerini ön görebiliyoruz. Yılın sürpriz pazarı İngiltere olacak demiştik. Artık bir sürpriz olmaktan da çıktı. İngiltere’nin kısıtlamaları en erken kaldıran ülkelerden biri olması nedeniyle İngilizler şu an Akdeniz’e doğru akın ediyor. Bu durum yaz boyu sürecektir. Bu yıl 1 milyon İngiliz’in Antalya’ya gelmesi söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

“BAŞARILI BİR YIL OLACAK”

2022 turizm sezonundaki rakamsal beklentileri de paylaşan Yavuz,” Bu sezon kriz öncesindeki 2018 rakamlarının yakalanacağını ve 2019’a yaklaşılacağını ön görüyoruz. Bu yıl sezonu yavaş başlatacağız ancak önümüzdeki 3 ila 4 ay ay oldukça yoğun geçecek. Eğer yılı bu şekilde sürdürürsek salgın krizi ve savaş ertesi dönemde oldukça başarılı bir yıl olacağını söyleyebiliriz” dedi.

“ANTALYA TURİZME DAMGA VURACAKTIR”

Öte yandan Yavuz iki yıldır iç pazarda yaşanan durağanlığa da hatırlatarak, Ramazan Bayramı’nda iç pazardaki hareketliliğe dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bayram öncesi doğru bir zamanlama ile kaldırılan kısıtlamalar iç pazarı hareketlendirdi. Antalya’da oteller bayram döneminde yüzde 80 doluluğa ulaştı. İç ve dış pazarı harmanlayarak doğru bir yönetimle önümüzdeki yıllara sağlam bir iskelet oluşturursak Antalya’nın dünyadaki konumu korunacaktır. Dünya’da 5 ila 6’ncı sırada yer alan bir ülkenin en önemli destinasyonu olarak Antalya turizme damga vuracaktır”

ANTALYA HAVALİMANI 474 BİN 752 YOLCU AĞIRLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 29 Nisan-4 Mayıs tarihlerini kapsayan dönemde 2 milyon 970 bin kişinin hava yolu ile seyahat ettiğini açıkladı. Tatil döneminde turizm merkezlerinde de hareketlilik yaşandığını aktaran Karaismailoğlu, Antalya’nın 474 bin 752 yolcu ağırladığını söyledi.