TURİZMDE 2019 DÜZEYİNE ULAŞTIK

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Turizmde 9 milyona yakın bir ziyaretçi sayısıyla 2019 yılının yüzde 60 düzeyine eriştik. Ağustos ayı konaklamasında 2019 yılının yüzde 90’ı düzeyine geldik” dedi.

Mustafa KOZAK, Bayram OKUDAN

ATSO’nun aylık meclis toplantısı gerçekleştirildi. Oda üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, turizm, konut satış fiyatları ve asgari ücret gibi gündem belirleyici konulara değindi. Başkan Çetin, Antalya’nın pandemiden sonra bu yıl daha iyi toparlandığını belirtti.

TURİZM AÇIKLAMASI

Turizm ve konut satışlarında Antalya ile ilgili gelişmeler olduğunu açıklayan Başkan Çetin, “Antalya pandemi hasarından sonra bu yıl beklediğimizden daha iyi toparlandı. Turizmde 9 milyona yakın bir ziyaretçi sayısıyla 2019 yılının yüzde 60 düzeyine eriştik. Ağustos ayı konaklamasında 2019 yılının yüzde 90’ı düzeyine geldik. Biz Antalya olarak Türkiye performansının da biraz üzerine çıktık. Yine bir başka olumlu gelişme konut satışlarının fiyat artışlarına rağmen beklenenden daha iyi olmasıdır. Konut fiyatları iki yılda yüzde 90’a yakın yükseldi, buna rağmen 9 ayda 41 bin konut satıldı. Normalde yıllık satışımız 60 bin civarı, bu yıl yine 60 bine yaklaşırız. Yabancı satışı %20’ye yakın. İnşaat sektöründe de canlanma olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 7.4 BÜYÜME

Üçüncü çeyrek büyüme oranını bildiren Başkan Davut Çetin, “Bugün üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Toplamda yüzde 7.4 yıllık büyüme var, bu büyüme baz etkisinden, ihracattan ve turizmden geliyor. Yıllık büyüme yüzde 10’a yakın bekleniyor. Fakat tarımda yüzde 5.9, inşaat sektöründe yüzde 6.7 küçülme görüyoruz. Tarımda küçülme kuraklık ve yapısal faktörlerden kaynaklanıyor. İnşaatta yapı ruhsatları artışına rağmen girdi maliyetlerinde artış büyümeyi önlemiş görünüyor.  Ancak bundan sonra baz etkisi ortadan kalkacak, dolayısıyla yüksek büyümenin sürmesi zor. Bundan sonra yüzde 4 ila yüzde 5 gibi bir büyüme için döviz-enflasyon sarmalının bitmesi ve kredi desteği gerekir” diye ifade etti.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret ile ilgili açıklama yapan Başkan Çetin, “Bildiğiniz gibi, asgari ücretin yüzde 30 ila yüzde 40 artması gündemde. Bu enflasyon karşısında asgari ücret kesinlikle artmalıdır. Asgari ücret, hatta bütün ücretler artmalıdır, ama işletmelerin vergi yükü de azaltılmalıdır. Aksi halde KOBİ’lerin bir kısmı bunun altından kalkamaz ve işten çıkarmalar olur, kayıt dışılık artar. Dolayısıyla ücretler üzerindeki gelir vergisi ve prim yükleri mutlaka azaltılmalıdır. Hükümetin ücret üzerindeki işveren yükünü azaltacağını ve yükü paylaşacağını düşünüyorum. Bunun da tatmin edici bir düzeyde olmasını ümit ediyorum” dedi.