Turizmde Antalya hedefe odaklandı

Antalya’ya gelen turist sayısı 17 Ağustos itibarıyla 9 milyon 500 bini geçince turizmcilerin yüzü güldü. Güvenli ve sürdürülebilir bir tatil imkanı ile tüm pazarlarda Antalya’nın öne çıktığını ifade eden Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, “60 milyon turist hedefinin yakalanması için Antalya elinden geleni fazlasıyla yapacaktır” dedi.

Turizmin başkenti Antalya turist akınına uğramaya ve rekorlar kırmaya devam ediyor. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini sürmek için tatilcilerin ilk tercihinde yer alan Antalya’da ağustos ayı itibarıyla turist rekoru kırıldı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, geride kalan 7 ayın değerlendirmesini yaparak, “17 Ağustos itibarıyla Antalya’ya gelen turist sayısı 9 milyon 500 bini geçti. Bu da 2022 yılına kıyasla yüzde 21’lik bir artışa tekabül ediyor. Ülkemize en çok turist sırasıyla Rusya, Almanya, İngiltere Polonya ve Hollanda’dan geliyor.  2019 yılında 15 milyon 600 bin turist ile rekor kırmıştık, bu yıl yine 15 milyonun üzerinde bir rakam bekliyoruz. 2019’u yakalayamasak bile yaklaşmış olacağız. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un koymuş olduğu bir hedef var. 56 milyon dolar gelir ve 60 milyon turist. Bu hedefin yakalanması için Antalya elinden geleni fazlasıyla yapacaktır” şeklinde konuştu.


GÜVENLİ TURİZMDE ÖNCÜ ŞEHİR

Güvenli ve sürdürülebilir turizm anlayışıyla çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Kavaloğlu, “Antalya dünyanın en büyük destinasyonlarından bir tanesi. 100’ün üzerinde ülkeden misafir ağırlıyoruz. Çok büyük bir turizm potansiyeli var. Güvenli turizm denince aklımıza ilk olarak Antalya geliyor. Pandemi döneminde güvenliği üst düzeye çıkardığımızı gösterebilmek için adımlar attık.  Bununla ilgili de güvenli turizm adı altında bir programımız var. Dolayısıyla pandemi döneminde tüm dünyada öne çıkmış olduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın öncülüğünde Dünya Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile bir protokole imza atıldı. Güvenli Turizm Programı, Sürdürülebilir Turizm sertifikasına çevrildi. Türkiye’de binin üzerinde otel bu programa dahil oldu. Sürdürülebilirliğe değer veren, çevrenin korunmasına önem veren, yerel kaynakların turizmde kullanılmasını öngörenler için ciddi anlamda bir pazarlama stratejisi oldu” ifadelerine yer verdi.


“İSKANDİNAV PAZARINDA EKSİDEYİZ”

Antalya’ya gelen turist skalasının değerlendirmesini yapan Kavaloğlu, İskandinav pazarı hakkında da son durumu paylaştı. Kavaloğlu, “Geçen yıla göre İskandinav pazarında eksideyiz ve bunun sebebi de politikti. Norveç hemen hemen geçen yıla göre aynı. Danimarka, Finlandiya ve İsveç’te bir düşüş söz konusuydu. Ben İskandinavya pazarının yeniden geri geleceğini düşünüyorum. Turizm bazen politik olaylardan hızlı bir şekilde etkileniyor. Fakat bunun devamında eski dönemimizi yakalayacağımızı ve geri dönüşünün de hızlı olacağına inanıyorum. Ortadoğu pazarında direkt uçuşlar başladı. İstanbul’dan aktarmalı olarak gelenlerde var tabi.  Ortadoğu yeni olmayan ama son dönemde güçlenen bir pazar olarak karşımıza çıkıyor” dedi.