TURİZMCİLERİN BAYRAM TELAŞI

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında her yıl milyonlarca turist ağırlayan Antalya’da Kurban Bayramı tatili öncesi hareketlilik başladı. Yerli ve yabancı turistlerin otellerde yoğunluğu her geçen gün artarken, bayram tatilinde otellerde doluluk oranlarını yüzde yüze ulaşması bekleniyor

Zehra Tekeci/İrem Güneybaz

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala yurt geneline tatil telaşı başladı. Turizmin başkenti Antalya’da ise yaz tatilinin başlamasıyla birlikte yoğunlukta artarken, yaklaşan Kurban Bayramı’nın turizm sektörünü hareketlendireceği ön görülüyor.

“ARTIŞLAR BÖLGESEL OLABİLİR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan turizmci Recep Yavuz, Kurban Bayramı’nda tatil fiyatlarında beklenen yüzde 50 ila yüzde 100 artışı değerlendirdi. Yavuz, “Yüzde yüz bir artış bütün bölgeleri kapsayamaz. Bazı bölge, otel ve firmaları kapsar. Serbest piyasa ekonomisindeyiz. Herkesin marjı farklı olabilir. Yüzde yüz bir artışın söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Ama tüm insanlık için şartlar zorlaşırken mutlaka fiyatların artacağı kesin” diye konuştu.

ANTALYA BAYRAMI YOĞUN GEÇİRECEK

Yavuz, bayram tatilinde Antalya’da yoğunluk beklendiğini ifade ederek, “Bayramlar artık aile büyüklerimizin elini öptüğümüz seremoniler olmaktan çıktı. Pandemi sonrası ise insanlar aile büyüklerini de alıp tatile gitmek ister oldu. Herkes kendi bütçesine göre kendi tatilini planlıyor. Gezmek, tatil yapmak ve dinlenmek tüm insanların hakkıdır. Biz bunu iki yıldır hasıraltı ettik. Şimdi bu zamanları herkes değerlendirmek isteyecektir diye düşünüyorum. Kurban bayramında yerli ve yabancı turistlerden talep bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ ÖNCESİ RAKAMLARINA YAKLAŞTIK”

Öte yandan Yavuz, 2022’nin ilk 6 ayındaki turizm rakamlarını da değerlendirdi. Yavuz, turizmin beklenilen seviyede ilerlediğini belirterek, “İlk 6 ayı bitirmek üzereyiz. Antalya’da 4 milyona ulaştık. Böyle bir dönemde bu rakamları ön görmek çok zordu. Haziran ayında da 2 milyona yaklaştık. Pandemi öncesinin rakamlarına yaklaşmış durumdayız. Antalya olarak hem Avrupalı hem de Rus turist alan tek destinasyonuz. Günlük 50-60 bin gelişin olması çok sevindirici. Bu şekilde devam etmesini umut ediyoruz. Çünkü önümüzdeki 3 ay çok önemli bu aylarda da 6-7 milyona yakın daha geliş olabilir. Bu şartlarda çok iyi rakamlardan söz ediyoruz” dedi.

42 MİLYON HEDEFİNE ADIM ADIM

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılında 42 milyon turist ve 35 milyar dolar hedefine ulaşılabileceğini aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

“Antalya’nın turizm rakamlarının 3’te birini oluşturduğunu ve 4 milyonu geçtiğini düşünürsek bu rakamlara ulaşabiliriz. 2019’da 51 milyon turistle en iyi rakamlara ulaşmıştık. Bu yıl için 42 milyon çok doğru ve mantıklı bir tahmin. Eğer dünya genelinde ve ülkemizde olağanüstü bir durum olmazsa hedefe ulaşabiliriz.”