Turizmciler tatilde yoğunluk bekliyor

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu Lider Haber TV’de yayınlanan Gün Ortası programında 9 günlük Ramazan Bayramı tatilini değerlendirdi. Kavaloğlu, “Yoğun bir doluluk bekliyoruz. İyi bir sezon başlangıcı bizi bekliyor diyebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan 9 günlük Kurban Bayramı tatili kararı turizm camiasında sevinçle karşılandı. Lider Haber TV’de yayımlanan Gün Ortası programına katılan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu 9 günlük Ramazan Bayramı tatilini değerlendirdi. 


Turizmcilerin bu karardan son derece memnun olduğunu söyleyen Başkan Kavaloğlu, “Cumhurbaşkanımızın bu kararından dolayı müteşekkiriz. Çünkü bunun erkenden açıklanması çok önemliydi. Şu anda tam nevruz dönemi. Baharın başlangıcı anlamına geliyor. Hemen peşinden Avrupa’nın paskalya tatili var. Arkasından da bizim Ramazan Bayramı tatilimiz var. Tatilin 9 gün olmasıyla birlikte sezona erken başlama imkanımız doğacak. Bu anlamda baktığımızda iyi bir sezon başlangıcı bizi bekliyor diyebiliriz. Yoğun bir doluluk yaşayacağız diye bekliyoruz” dedi.



“YOĞUN BİR DÖNEME GİRDİK DİYEBİLİRİZ”

Turizmin başkenti Antalya’nın yoğun bir döneme girdiğini ifade eden Kavaloğlu, “Antalya, İranlı turistler için çok değerli bir destinasyon. Dolayısıyla sadece İran’da yaşayan İranlılar değil Avrupa’da yaşayan İranlılar da aynı şekilde Antalya’ya geliyorlar. Burası bir buluşma noktası haline geliyor. Yurt dışında da paskalya tatilinin sürüyor olması da bir avantaj yaşatıyor. O bölgelerde yaşayan ‘Avrupalı Türkler’ diye tabir ettiğimiz Türk vatandaşları da tatil için yine Antalya’yı tercih edecekler. Dolayısıyla yoğun bir döneme girdik diyebiliriz” ifadelerini kullandı.


“FİYATLARDA ÇOK BÜYÜK BİR FARK YOK”

Tatil fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kavaloğlu, “Kurban bayramı ve sezon için konuşursak homojen dağılmış yurtiçi pazar profili gördüğümüzde fiyatlarda çok büyük bir fark olmadığını görebiliriz. Sadece Temmuz ve Ağustos’ta yurtiçi talebi sıkışıyor. Ama şimdi daha farklı periyotlara da rezervasyon alıyoruz. 2023 yılının Kasım ayından itibaren yurtiçi pazardan rezervasyon almaya başladık. Dolayısıyla erken rezervasyonu kendi vatandaşımız da keşfedince bir İngiliz, Alman veya Rus kadar indirimli fiyatlardan faydalanabilirler. Sadece Temmuz ve Ağustos’a sıkışmış bir tatil periyodu olarak düşünmemek lazım artık yurtiçi pazarını. Yurtiçi pazarı bizim için 6 aya dağılmış homojen bir pazar” dedi.


“TARİHİ BİR REKOR KIRACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Antalya’nın yeniden turist rekoru kırması beklediğini söyleyen Başkan Kavaloğlu sözlerini şöyle sonlardı: “2023 yılında Antalya 16 milyon turisti geçerek bir rekor kırdı. 2024’te 17 milyonu geçeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla Antalya da bu hedefte üzerine düşeni tamamıyla yapacakmış gibi gözüküyor. Antalya’da bir numaralı profilimiz Rusya. Daha sonra Almanya ve İngiltere geliyor. Fakat bu sene Almanların iyi bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Maalesef Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesinden dolayı Rusya’da refah seviyesinde bir düşüş söz konusu oldu. Bu anlamda belki ilk defa bu sene çok küçük bir rakamla da olsa Rusları geçebilme ihtimalleri var. Dolayısıyla iki pazarın da 4 milyonu bulmasıyla birlikte rahatlıkla 17 milyonu geçeceğimizi ve yine tarihi bir rekor kıracağımızı düşünüyorum.”