TURİZMCİLERE ‘ALMANYA’ DARBESİ
Almanya'nın Türkiye'yi seyahat için riskli bölge ilan etmesi kararı, kış dönemi orta yaş üstü emekli turistleri bekleyen turizmcileri üzdü.

Almanya'nın Türkiye'yi seyahat için riskli bölge ilan etmesi kararı, kış dönemi orta yaş üstü emekli turistleri bekleyen turizmcileri üzdü.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Almanya'nın 4 Ağustos itibarıyla Türkiye'nin Ege ve Akdeniz sahillerini dünya genelinde 160 ülkeye koyduğu yasağın dışına çıkardığını anlatarak, böylelikle ağustos, eylül ve ekim aylarında Almanya'dan Antalya'ya yaklaşık 250 bin, Ege Bölgesi'ne de bu rakamın 5’te biri kadar misafir geldiğini söyledi.
300 BİN ALMAN GELDİ
Bunun Avrupa dışındaki tek istisna olup, Antalya ve Ege turizminin bir nebze olsun önünü açan karar olduğunu dile getiren Yavuz, “Türkiye ve Almanya arasındaki anlaşmaya göre, Türkiye korona tedbirlerini sıkılaştırarak, Almanya'ya dönen turistlere Covid-19 testi yapma ve testin negatif çıkması koşuluyla geri uçurma garantisi vermişti. Yaklaşık 300 bin misafir bu süreçten geçerek ülkesine geri döndü" dedi.
YENİ KARAR 9 KASIM'DAN İTİBAREN
Bu dönemde özellikle İspanya ve diğer Akdeniz ülkelerinin birçok bölgesinin riskli ilan edildiğini, buralara seyahatin önünün kesildiğini anlatan Yavuz, birçok ülke yasaklı ve riskli ilan edilince Antalya'nın öne çıktığını söyledi. Geçen hafta başta İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinin Alman hükümetinden Türkiye modelinin kendi ülkeleri için uygulanmasını talep ettiğini kaydeden Yavuz, “Onların bu talepleri yerine Almanya, Türkiye'nin statüsünü artan korona vakalarını öne sürerek, 9 Kasım'dan itibaren değiştirdiğini bildirerek, Türkiye'yi komple riskli bölge ilan etti" dedi.
ORTA YAŞ ÜSTÜ TURİST
Almanya'nın Kanarya Adaları'na seyahat yasağını kaldırarak, adeta 'Hiçbir yere gitmeyin, ama gidecek olursanız da kasımda Kanarya Adaları'na gidin' mesajı verdiğini belirten Yavuz, artan vakalar nedeniyle Almanya'nın birkaç gündür teyakkuzda olduğuna dikkati çekti. Almanya'da günlük 17 bin vaka sınırına yaklaşıldığını, süreçte özellikle tıbben sorun yaşanabileceğinin hesaplandığını kaydeden Yavuz, “Bunun için 'evde kal' çağrıları sürekli yapılıyor. Özellikle uluslararası seyahatin önünü kesmenin yollarını arıyorlar. Bunun için en etkili yol, o ülkeyi riskli ilan ederek, yasal bütün sorumluluğu kişiye yüklemek oluyor. Yoksa 10 günlük karantina özellikle kışın seyahat eden orta yaş üstü emekliler için en caydırıcı konu değil" diye konuştu.
TURİZMCİLER ÖDÜLÜ ASIL ŞİMDİ HAKETTİ
Antalya'nın, üç aydır fırtınalı denizde ilerlemeye çalışan bir tekne gibi batmamaya çalıştığını aktaran Yavuz, çok zorlu geçen bu süreçte sansasyonel herhangi bir sonuç olmaması için herkesin elinden geleni yapmaya çalıştığını vurguladı. Bunu gelecek yıllar için bir referans gösteren Yavuz, “Kasım itibarıyla dükkanı kapatıyoruz. Son birkaç gündür günlük gelişler 40 binlerden 10 binin altına düştü. Kasım itibarıyla Rus misafirlerin iyice azalacağını ve kasım başından itibaren Alman misafirlerin gelemeyeceğini öngörmek zor değil. Bundan sonra uçaklar boş gelip, son tatilcileri ülkelerine taşıyacak. Böylesine zor bir dönemde 3,5 milyon misafiri ağırlamak kolay olmadı. Her şeye rağmen, ayakta kalıp, umut ve moral aşılayarak, karanlıkları aydınlatan, pozitif düşünmeye teşvik eden, vizyon sahibi, öngörüsü yüksek ve cesaretle adım atan turizmcileri tebrik ederim. Onlar ödülü sadece 16 milyon turist geldiğinde değil, asıl şimdi hak ettiler" diye konuştu
DHA
Giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kentin turizminin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizminde şubat ayında yolcu hareketliliğinin geçen yıla göre yüzde 509,3 artışla 29 bin 826 olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde yıla yolcu rekoruyla başlanan Türkiye'de, iki ay üst üste ay rekoru kırıldığını ifade etti.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz