TURİZMCİDEN TASARRUFLU KLİMA TALEBİ

Antalya’da otel ve pansiyonlardaki oda sayısının 500 bin civarında olduğuna dikkati çeken turizmciler, tüm tesislerdeki eski teknoloji klimaların enerji tasarrufu da sağlayan yeni teknoloji klimalarla değiştirilmesi için kredi desteği istedi.

Turizm sezonunun henüz başlamaması nedeniyle elektrik faturalarındaki zam farkının yaz döneminde ödenmesi yönünde tavsiye kararı alan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 36'ncı Otelciler ve Konaklama Tesisleri Meslek Komitesi, kent genelindeki tüm otellere enerji tasarruflu yüksek klimalar için kredi desteği verilmesi için tavsiye kararı aldı.

ANTALYA'DA 500 BİN ODA VAR

ATSO meclis ve komite üyesi Alp Özel, otellerin birçoğunda kullanılan klimaların eski teknoloji olması nedeniyle tükettiği elektrik enerji miktarının da yüksek olduğuna işaret ederek, “Bir ayda eski teknoloji her 20 klimanın fazladan yaktığı enerji tutarı ile bir adet yeni teknoloji klima alabiliyoruz. Enerji verimliliği ile ilgili bankalar buna kredi desteği verebilir. Antalya'da 500 bin oda var. Bunların yarısı eski teknoloji ile ısıtma ve soğutma yapıyor. Bankalarla yapılacak bir çalışma ile ciddi enerji tasarrufu sağlanacağı gibi küçük ve orta ölçekli otellerin de yenilenmesinin önü açılacak" dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Komitenin aldığı tavsiye kararında ise yaz aylarında sahil bölgelerinde enerji kullanımı artışı ve buna bağlı elektrik faturalarının kat ve kat artacağı düşünüldüğünde bununla ilgili tedbirlerin acilen alınması gerektiği belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli, belediye ruhsatlı ve günübirlik konaklama işletmelerinin toplamında sadece Antalya bölgesinde 500 bin odanın turizme hizmet ettiğine işaret edilen kararda, "Bugüne kadar turizm ile ilgili teşvikler genelde yeni açılacak tesisler üzerinden planlandı. Enerjide dışa bağlı olan ülkemizde yeni turizm teşvik planları yapılırken, enerji verimliliği de en önemli gündem maddesi olmalıdır" denildi.

2 YILDA TASARRUF

ATSO bünyesinde konaklama sektörü temsil görevleri başladığı ilk günden bu yana tesislerin yenilenmesinin öneminin hep gündeme getirildiği belirtilen komite kararında, “Geldiğimiz noktada görüyoruz ki elektrik enerjisi fiyatları çok yüksek seviyede seyretmeye devam edecek. Antalya'daki 500 bin odanın üçte biri eski teknoloji klima sistemleri ile ısıtılıyor ya da soğutuluyor. Ortalama 40 odalı bir otelin eski teknoloji klima sistemleriyle ısıtıp ya da soğutulması faturalarımızı aylık 2 adet yeni teknoloji A+++ klimaların bedeli kadar yükseltmekte. Yeni teknoloji elektrikli cihazlarla yenilenmiş 40 odalı bir otel yaklaşık 2 yıl içerisinde yenilediği A+++ klimaların tutarı kadar rakamı tasarruf edebilir" denildi.

ÜLKE EKONOMİSİNE DE KATKI

Tasarruf edilecek enerjinin ülke ekonomisine geri dönüşünün de ayrı bir katkı sağlayacağı belirtilen kararda şöyle denildi:

“Sürdürülebilir enerji verimliliğinden bahsediyorsak ve gündemde enerji maliyetleri, enerjideki dışa bağımlılık, yüksek faturalar ve KGF destekli yatırım kredileri varsa çözüm çok basittir. Türk turizminin gelişmesine bugünlere gelmesinde büyük rolü oynayan küçük ve orta ölçekli otel, pansiyon işletmelerinin acilen yatırım kredileri ile yenilenmesinin önü açılmalıdır. Turizmden başka iştigal konusu olmayan yenilenmeye ihtiyaç duyan küçük ve orta ölçekli otel ve pansiyonlara öncelik tanınması doğru olacaktır."

DHA