x


x
x

Bilinçsiz tüketim turizmi vuruyor


Kuraklık sadece çiftçiyi değil, turizm sektörünü de vuruyor. Son 35 yılın en kurak ayının ardından su krizinin eşiğindeki Türkiye’de azalan yağışlar ve bilinçsiz su kullanımı sebebiyle turizm faaliyetleri etkilendi. Dr. Erol Kesici, “Suyu çok yanlış kullanıyoruz. Bu nedenle hem turizmde hem de sanayide bunun çok büyük etkileri olacaktır” dedi.

Emre Gündoğdu

Emre Gündoğdu

EDİTÖR

03.05.2025 - 21:24

YAYINLANMA

16.05.2025 - 16:54

GÜNCELLEME
Bilinçsiz tüketim turizmi vuruyor

Türkiye’nin turizm cenneti Antalya’da yaz sezonu henüz tam anlamıyla başlamamışken, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve giderek artan su sıkıntısı, hem yerel halkı hem de turizmcileri endişelendirmeye başladı. Kuraklığın turizmi de olumsuz etkilediğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Suyu çok yanlış kullanıyoruz. O nedenle turizmde de sanayide de bunun çok büyük etkileri olacaktır. Sıcaklığın 1.5-2 derece artması çok tehlikeli bir durumda kalmak demektir. Bilinçsiz su kullanımı her şeyi etkiliyor” ifadelerine yer verdi.

“HER ŞEYİ ETKİLİYOR”

Bilinçsiz su kullanımının giderek arttığını ve Antalya’nın ikliminde gidişatın olumsuz olduğunu belirten Dr. Erol Kesici, “Suyun varsa, yağmurun var. Suyu üreten bir fabrika yok; suyu üreten doğadır. Doğanın döngüsüyle uğraşmamak gerekir. Avrupa ülkelerinden gelenler, otellerin durumunu gözlemliyor. Kullanılan gıdaların ve suyun kalitesine göre kendilerini ayarlıyorlar. Turistler de temiz hava ve su isteyeceklerdir. Böyle bir güvenceye ihtiyaçları var. Oteller, bu doğal güzelliklerin arasında yer almakta. Hepsi birbiriyle bağlantılı; hava, su, orman... Bunlar uygun olmazsa, turistler de artık burayı tercih etmeyecekler. Bu nedenle suyun korunması ve bilinç oluşturulması gerekiyor. Suyu çok yanlış kullanıyoruz. Bu nedenle hem turizmde hem de sanayide bunun çok büyük etkileri olacaktır. Sıcaklığın 1,5–2 derece artması, çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmak demektir. Bilinçsiz su kullanımı her şeyi etkiliyor. Turist geldiğinde içecek su ya da gıda bulamazsa, neden gelsin?” dedi.

“DOĞAYA YATIRIM”

Su kullanımına bağlı olarak kuraklıkla birlikte yaşanan diğer olumsuz durumlarında turizmi yakından etkileyeceğini söyleyen Dr. Kesici,  “Akdeniz’den ve Kızıldeniz’den istilacı balık türleri gelecek. Biyoçeşitlilik azalacak. Balon balığı, denizanası ve müsilaj artacak. Sahillerde insanlar, turizmi göremeyecek hale gelecek. Bu zor değil; doğaya yatırım yapmamız gerekiyor. Her şeyi birilerinin yapmasını beklemekten vazgeçelim. Her şeyin içinde su var. İsraf etmemek gerekiyor. Çocuklarımıza yat da kat da bıraksak, eğer temiz bir doğa ve su bırakmazsak, onları göremeyecekler. Ama sağlıklı bir su kaynağı bırakabilirsek, daha az ilaç kullanacak ve daha iyi gıdaya ulaşabilecekler. Bütün insanların bu konuda seferber olması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: şerif ali duman

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
liderhaber.com.tr liderbursa.com Güncel Ekonomi Sağlık RESMİ İLANLAR E GAZETE Politika Eğitim
Anasayfa Kategoriler
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !