Turizm temsilcilerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasıyla iç pazar turizminde önemli bir hareketlilik yaşandığını belirterek, “Turizm sektörü olarak bu tür düzenlemelerin erken açıklanması hükümetimizden hep talep ettiğimiz bir şeydi. Bunun için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize sektör adına teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasıyla iç pazar turizminde önemli bir hareketlilik yaşandığını belirterek, bu durumun vatandaşların tatil planlarını yapmaları için yeterli zaman sağladığını ifade etti. Kuk, bayram tatilinin erken açıklanmasının sektör için önemli olduğunu vurgulayarak, turizm sektörü olarak bu tür düzenlemelerin erken açıklanmasını hükümetten talep ettiklerini dile getirdi. Bayram döneminin oldukça bereketli geçtiğini belirten Kuk, özellikle Nisan ayında hava şartlarının iyi olması, Avrupa'daki paskalya tatili ve Ramazan Bayramı'nın aynı döneme denk gelmesiyle otellerde doluluk oranlarının yükseldiğini söyledi. Ayrıca, geçtiğimiz yıllara göre turist sayısında artış yaşandığını ve erken rezervasyon satışlarının da olumlu seyrettiğini belirtti. Kuk, turizmin 12 aya yayılması için çalışmaların devam ettiğini ve Anadolu'daki turistik değerlerin ön plana çıkarılmasıyla turizmin daha geniş bir zaman dilimine yayılması hedeflendiğini ifade etti.

 

“ERKEN AÇIKLANMASI HEP TALEP ETTİĞİMİZ BİR ŞEYDİ”

 Bayram tatilin 9 güne çıkarılması ve erken duyurulması ile turizm sezonun erken başladığını belirten Kuk, "Vatandaşlarımızın bayram tatili planı yapmak için yeterli zamana sahip olması tatil süresinin erken açıklanmasıyla mümkün oldu. Turizm sektörü olarak bu tür düzenlemelerin erken açıklanması hükümetimizden hep talep ettiğimiz bir şeydi. Bunun için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize sektör adına teşekkür ediyorum" dedi.

Bu bayram döneminin oldukça bereketli geçtiğini belirten Kuk, "Bu sene Nisan ayında hava şartlarının iyi gitmesiyle Rusya pazarından yolcu akışı, Avrupa'daki paskalya tatili ve Ramazan Bayramı'nın aynı döneme denk gelmesiyle bazı oteller açılışını erkene aldı. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde erken açan tesislerde bu hafta itibariyle doluluk oranlarının yüzde 90 ulaştığı gözüküyor. Bu dolulukların bayram haftasında yüzde 100’e ulaşacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

GÜNEYDOĞU’DAKİ OTELLER YÜZDE 100’E ULAŞTI

Kültür turlarına olan yoğun talebe de değinen Kuk, Güneydoğu'daki birçok otelde dolulukların yüzde 100’e ulaştığını kaydederek “Mardin, Urfa gibi şehirlerde yer kalmadığı için satışların durduruldu. Keza Karadeniz bölgesine yönelik turlarda çok yoğun talep olduğunu gözlemledik. Kapadokya ve Pamukkale de yine çok yoğun talep görüyor. Avrupa pazarında oldukça iyi gidiyor” dedi.


Geçtiğimiz Kasım'dan beri 2024 yaz sezonuna yönelik erken rezervasyon satışları olduğuna değinen Kuk, “Geçen seneyle kıyasladığımız zamanda yüzde 15 artış var erken rezervasyon satışlarında. İç pazarda da çok iyi gidiyoruz. Özellikle vatandaşlarımız, erken rezervasyon avantajını kullanmayı öğrendiler diyebilirim. Geçen seneyle bu sene arasında yaklaşık yüzde 50’lilik bir artış var. Tabii burada geçen sene biliyorsunuz, malum deprem felaketimiz vardı. O felaketten dolayı iç pazar satışları neredeyse durmuştu ama bu sene oldukça verimli gidiyor. Son birkaç seneden beri pandemi, depremler, savaşlar derken turizm sektörü olarak sorunsuz bir şekilde sezona başlamayı özlemiştik. Galiba o sene bu sene olacak!” diye konuştu.

“20 MİLYON İNSAN AKRABA ZİYARETİNE GİDİYOR”

Kuk ayrıca, "Turizm sektörü olarak bu bayram döneminde gerek deniz kenarına tatile gidenler gerekse kültür turları ile Anadolu'yu gezenler olarak yaklaşık 2 milyon insanımızın tatil amaçlı seyahate çıkacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan bayram nedeniyle en az 20 milyon insanımızın eş, dost, akraba ziyareti amacıyla bir şehirden başka bir şehre hareket edeceğini ve bu hareketlilikle birlikte ekonomik potansiyelin 100 milyar liranın üzerine çıkacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


Geçen 2023 ile 2024 arasındaki turizm sezonunu değerlendiren Kuk, “Geçen sene Antalya'ya baktığımız zaman da yaklaşık 16,5 milyon yolcu geldi. Bu sene hedefimiz 17 milyonun rakamının üzerine çıkmak ki şu anki erken rezervasyon satışlarına baktığımız zaman da bu sayı ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Oldukça iyi gidiyor. Türkiye genelinde de geçen sene yaklaşık 50 milyon üzerinde 1,6 milyon turist karşılamıştık. Bu sene hedef altmış milyon rakamına ulaşmak. Tahmin ediyorum şu anki erken rezervasyon satışları oldukça iyi gidiyor. Dediğim gibi olumsuz bir durum olmazsa 2023'ten 2024'e yaklaşık bir yüzde 10 büyümeyi hedefliyoruz. Bu da önemli bir rakam diye düşünüyorum” dedi.

Turizmin 12 aya yayılması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Kuk, “Türkiye’de Turizm henüz 12 aya yayıldı demek mümkün değil. Bu konuyla ilgili hem Bakanlığımız hem de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak çalışmalarımız devam ediyor. Mesela biz Turizm Yüzyılı diye bir proje ortaya koyduk. Bu projeyle bütün Anadolu'daki ön plana çıkmamış turistik değerleri ön plana çıkartarak turizm ürünü haline getirmeye çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili de yerel yönetimlerle çalışıyoruz. Umarım bunun faydasını görürsek önümüzdeki birkaç yıl içerisinde turizmi daha 12 aya olmasa bile 9 ay, 10 aylık bir sürece yayarak ve tüm Anadolu'ya yayarak geliştirebiliriz” diye kaydetti.