TURİZM SEKTÖRÜ UYKUDAN UYANIYOR

Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, “Bu yıl turizmden beklentimiz 2019’daki rekoru kırmak. Her ne kadar olumsuzluklar olsa da özellikle Antalya özelinde iç turizmin de etkisiyle ciddi bir hareketlilik bekleniyor” dedi.

Ahmet ARĞILLI/Zehra TEKECİ

Türkiye’nin ve Antalya’nın merakla beklediği 2022 yaz turizmi sezonu yaklaşıyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve Rusya- Ukrayna arasında yaşanan savaşın Türk turizmine etkisi tartışılmaya devam ederken, turizmciler sezonun oldukça başarılı geçeceğini öngörüyor.

“GÜZEL BİR SEZON GEÇİRECEĞİZ”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, turizm sektörünün 2022 yaz sezonundan oldukça umutlu olduğunu dile getirdi. Karaca Türk turizminde rekorlar kırılan 2019 yılını hatırlatarak, “Bu yıl turizmden beklentimiz 2019’daki rekoru kırmak. Bu sene her ne kadar olumsuzluklar olsa da özellikle Antalya özelinde iç turizmin de etkisiyle ciddi bir hareketlilik bekleniyor. Bu sene turizmciler hem çok umutlu hem de dış pazardaki farklı alternatif ülkelerin Türkiye’ye ilgisi bizlere güzel bir sezon geçireceğimizi gösteriyor” diye konuştu.

“RUSYA’DAN 1.5 MİLYON TURİST BEKLENİYOR”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın çeşitli noktalarda turizmi etkileyeceğine değinen Karaca, iki ülkeden son yıllarda Türkiye’ye gelen toplam turist sayısının 7 milyona yakın olduğunu söyledi. Karaca bu süreçte uçuşlarda yaşanacak sorunların etkilerinin hissedilebileceğini belirterek, “Rusya ve Ukrayna, Türk turizmin en önemli iki kaynak ülkesi. Bu durumun etkilerini mutlaka hissedeceğiz. Özellikle uçuşlarla ilgili sıkıntılar olacağını tahmin ediyoruz ama her ne kadar uçuşlarda sıkıntılar yaşansa da, bu sene 1.5 milyon Rus turistin geleceğini tahmin ediyoruz. Ukrayna’da ise bu sene hareketlilik beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KİŞİ BAŞI TURİZM HARCAMASI ARTACAK”

Rus vatandaşlarının İspanya ve Yunanistan gibi çeşitli ülkelere ilgi duyduğunu ancak kısıtlamalar nedeniyle 7 ila 8 milyon turistin diğer destinasyonlara yöneleceğine dikkati çeken Karaca, “Bu kapsamda Rusya’dan gelen turist kitlesinin kalitesinde de birkaç seviye yükselme yaşanabilir. Geçen senelere oranla fiyatlar yükseldiği için daha önceden gelen turistlere pahalı gelebilir ama İspanya’da, Yunanistan’da tatil yapan Ruslar için Türkiye uygun bir nokta olacak. Kişi başına düşen turist harcamasında ise geçtiğimiz yıl 800 ila bin dolar arasındaki seviyenin de artmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

DIŞ PAZAR ÇEŞİTLENİYOR

Bu süreçte Ukrayna’dan oluşacak turizm açığının yeni pazarlarla kapanmasını beklediklerini belirten Karaca, İngiltere pazarının bu sene üçüncü kaynak ülke olacağının öngörüldüğünü söyledi. Öte yandan Ortadoğu pazarlarında da hareketlilik olduğuna dikkati çeken Karaca, “Özellikle İsrail pazarında ciddi hareketlilik var. İsrail acentelerinden aldığımız bilgilere göre, İsrail Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinden sonra Türkiye’ye olan paket turlarına ciddi ilgi olduğunu gördük. Ortadoğu pazarı son yıllarda oldukça yükselişe geçti. Örneğin İran pazarında yükseliş var. Uzak destinasyonlarda ise Kore, Pakistan, Hindistan ve çok yüksek nüfuslu ülkeler Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan olumsuzlukta bizim için uzun vadede avantaja dönüşecek ve farklı pazarların açılmasına yol açacak” dedi.

REZERVASYONLAR UMUT VADEDİYOR

2022 sezonunun bu kapsamda oldukça başarılı geçeceğinin altını çizen Karaca, “ Türkiye ve kent özelinde turizm eğer son dakika bir olumsuzluk olmazsa çok başarılı bir yıl geçirecek. Çünkü salgın etkisiyle insanların tatil ihtiyacı son derece arttı. Tatil tıpkı ekmek ve su gibi bir ihtiyaçtır. İnsanların tatile olan açıkları oldukça büyüyor. Rahatlıkça tatil yapabilecekleri destinasyonlar arayan insanlar için de hem alt yapısı, tesisleri hem de markalarıyla Türkiye ve Antalya tercih edebilecekleri 3 nokta arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Karaca rezervasyonlara ve otellerdeki doluluk oranlarına ilişkin ise “Rezervasyonlar doludizgin devam ediyor. Acentelerle son görüşmelerimize göre Ortadoğu ve Almanya pazarında rezervasyon oranları tarihin hiçbir döneminde görülemedik oradan yüksek. Savaş biter ve ambargolara kalkarsa Türkiye muhtemelen önceki yıllarda oluşan yoğun talepleri yeniden görecek” dedi.

TURİZMDE HAREKETLENME BAŞLADI

Turizmci Recep Yavuz ise nisan ayında başlayan Paskalya Bayramı ile turizmde hareketlenmelerin arttığına dikkati çekti. Türkiye’ye çeşitli ülkelerden geçişlerin başladığını ifade eden Yavuz, “Şu anda yüzde 40’ı Almanya’dan yüzde 20’si İngiltere’den olmak üzere Avrupa ve İskandinav ülkelerinden Türkiye’ye geçişlerin başladığını söyleyebiliriz. Savaş ortamı ve salgın tam olarak hayatımızdan çıkmadığı halde günde 30 ülkeden Türkiye’ye turist geliyor. İngiltere’den dün 28 uçak ile 5 bin İngiliz turist geldi. İngiltere’nin turizme bu kadar erken başlaması bizler için umut verici.  İskandinav ülkelerinin de rotasını Antalya’ya çevirmesi ve bu kadar rağbet olması çok güzel. Mayıs ayında Rusya ile ilgili sorunlar çözülürse gerek Avrupa’nın gerek Rusya’nın ve İskandinav pazarlarının birleşmesiyle sezon öncesi de yoğunluk yaşanabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“5 YILDIZLI OTELLERE CİDDİ RAĞBET VAR”

Yavuz iç pazarda da ciddi bir hareketlilik oluşacağını ön gördüklerini vurgulayarak, bayram döneminde yoğunluğun artacağını söyledi. Son verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yavuz, şöyle konuştu: “İç pazarda iki yılın acısı çıkacak gibi görünüyor. 5 yıldızlı otellere ciddi rağbet var. Bayram ve bayram sonrası iç pazar, turizmde önemli bir yer kaplayacak gibi görünüyor. Antalya turizminin 4’te birini iç pazarın oluşturacağını düşünüyorum. Bu yıl turizmin büyük bir sendromu atlatmak üzere. Turizm sektörü iki yıllık bir uykudan uyanacak ve bunun ilk izlerinin mayıs ayında yaşayacağız. Mayıs ayı itibarıyla salgın günlerini üzerimizden atıp, gökyüzünde uçakların olduğu ve sokaklarda yerli, yabancı turistlerin bulunduğu eski günlere kavuşacağız.”